:: Penolong Pegawai Perubatan Sarawak ::

:: Penolong Pegawai Perubatan Sarawak Portal::
 
HomePortalCalendarGalleryFAQSearchMemberlistRegisterLog in
Navigation
Log in
Username:
Password:
Log in automatically: 
:: I forgot my password
Latest topics
» PPP new website..
Fri Sep 09, 2016 2:12 pm by Jay Amarda

» SELAMAT HARI PENOLONG PEGAWAI PERUBATAN 2016
Tue Mar 08, 2016 8:38 pm by Jay Amarda

» Pegawai Perubatan di KK/K1M/KKIA
Sat Jan 09, 2016 10:37 pm by Jay Amarda

» MERRY CHRISMAT & HAPPY NEW YEAR 2016
Tue Dec 22, 2015 9:39 am by Jay Amarda

» PENGALAMAM DENGAN PERKHIDMATAN DOKTOR UDARA
Thu Dec 10, 2015 11:41 am by Jay Amarda

» Lastest Update and News for PPP
Thu Dec 10, 2015 8:03 am by Jay Amarda

» PPP BOLEH JADI PEGAWAI PERUBATAN
Sun Jul 19, 2015 8:21 pm by Aisyah98

» DEGREE FOR PPP. APA BIDANG YANG BERKAITAN
Sun Jul 19, 2015 8:18 pm by Aisyah98

» Visual Studio 2010 Free Download Full Version With Crack For Windows 7 64 Bit
Wed Mar 19, 2014 3:42 pm by maddprym

» perkembangan terkini naiktaraf KK Lubok Antu
Thu Oct 10, 2013 8:31 am by Roslan

» Helo...2013
Fri Jul 26, 2013 2:28 am by plus100lewishamiltonamat@

» FAIL MEJA UNTUK SEMUA
Sun Apr 07, 2013 4:02 pm by Amin zafri

» org baru...
Sat Feb 23, 2013 5:32 pm by arm S'h

» SURAT PEKELILING KETUA PENGARAH KESIHATAN MALAYSIA BIL.4/2009 PELAKSAAN PERKHIDMATAN KESIHATAN BERINTEGRASI(BERSEPADU)DI KLINIK KESIHATAN.
Sat Dec 08, 2012 2:02 pm by desmond edward

» PENDAFTARAN PERSATUAN PENOLONG PEGAWAI PERUBATAN SARAWAK
Tue Nov 06, 2012 10:23 am by Roslan

» Facebook satu lagi cara Yahudi bergerak!!
Wed Oct 24, 2012 1:46 am by anak pisang

» canon EOS 450D
Wed Oct 24, 2012 1:40 am by anak pisang

» TB Drugs Protocol
Wed Oct 24, 2012 1:39 am by anak pisang

» WANITA DAKWA SAKIT KULIT ANGKARA UBAT HOSPITAL.
Wed Oct 24, 2012 1:37 am by anak pisang

» REFERENDUM: MENGKAJI DAN MENJENAMA SEMULA NAMA JAWATAN ‘PENOLONG PEGAWAI PERUBATAN’ KEPADA SATU NAMA YANG LEBIH SIGNIFIKAN
Wed Oct 24, 2012 1:32 am by anak pisang

Similar topics
Affiliates














Follow us on Twitter


 



Share | 
 

 COMMON CAUSES OF DRUG SHORTAGE

View previous topic View next topic Go down 
AuthorMessage
eagle eye
New Forumer


Posts : 22
Points : 42
Reputation : 1
Join date : 2010-10-31

Health Status
Health Points: 1

PostSubject: COMMON CAUSES OF DRUG SHORTAGE   Sun Oct 31, 2010 4:20 am

From my experience,the problem of drug shortage in a clinic usually due to either one of the factors below:-

1. timeliness in submission of indent:- 1 have conducted 3 surveys in the year 2009 on 8 kks in my area. only 12.5% did have timely indent submission in my 1st survey, 25% in my 2nd and 3rd survey. think for yourself- what does this situation mean?

- only about 35% of PPPi/c submit quarterly drug return together with indents, but with lots of mistakes.

- drug estimation was not done properly "tembak aje".
-inability to prioritise the commonly used drugs.- order anything found on the list.

- order drug from MUSB only when shortage is acute, without considering the timeframe for MUSB to, record, pack and transport the ordered drugs. i came to a clinic with empty store, not even one tally card, last record submitting drug report 2 years back (1 x per year).

2. Running away from station, "Missing In Action", is another factor in delayed indent. some guys ran away from station for more than 25days/ month-case cought red handed by supervisor and YB. so where is our work ethic? think for yourself. is it fair for his colleages receiving the same pay ?.

3. It is undeniable that MUSB is also having drug shortage- especially this year. it is a nationwide problem ($$$$). But if we are not avoiding the above factors into the current situation, u will definately not going to have a quarter piece of PCM.

Everytime when we are facing drug shortage, we tend to put the blame on over the supplier. i am not creating story, always ask yourself, am I doing my job with full commitment? if not try ur best to be committed to achieve a quality output.
Back to top Go down
Deressa
Moderator
Moderator


Cancer Rat
Posts : 1070
Points : 1189
Reputation : 0
Join date : 2009-07-14
Age : 32
Location : SGH

Health Status
Health Points: 1

PostSubject: Re: COMMON CAUSES OF DRUG SHORTAGE   Tue Nov 02, 2010 8:56 am

bagi saya la, masa i kat klinik dulu, x pernah alami apa yg tertera di atas tu. (bukan saya nak puji diri, tapi oleh kerana klinik saya one-man-show ni biasa nya klinik yg kecik, jadi senang nak urus.)

mmg saya mengaku saya pernah alami shortage stok ubat. tapi kita bolah 100% salahkan AMO yg incas/indent ubat tu.

macam kisah saya, saya oerder ubat dari MUSB limbang. so, dari nama tempat tu kita suda tau betapa jauh nya limbang tu terletak dari MUSB kuching. (da la lilmbang ni selalu jadi 'sisa2' laluh ari cdak kuching).

hal yg buat drugs saya short di klinik ialah, cth: kita order 500, MUSB bagi 200. mana tidak short macam tu?

mau kata kita x estimate, x patut, sebab saya tau berapa byk ubat saya diperlukan utk setiap 3 bulan. tapi bila kita order axact amuant tu. diaorg bagi kurang dari 50% dari apa yg kita mau. mmg bukan semua item kurang dari 50% dari order. tapi yg buat kita risau tu bila drugs yg 'laku' tu diorg bagi kurang dari 50% amaunt indent.

pernah i kehabisan ubat batuk time org gago nak batuk. mau pinjam dari klinik lain, mrk sendiri pun x cukup. last2, kasi bahagi ja tu ubat batuk 1/2, pun x cukup juga. so, sebulan klinik i x da ubat batuk gara2 MUSB x bagi kita dlm amuant yg kita order. (da la kadang2 ubat batuk kita order tu da 'dibahagi' cdak MUSB dulu. jadi bila sampai ke klinik, nak ke da 50% kurang dlm botol tu. betul x? siapa yg pernah alami macam tu?)

so, my point is, shorttage of drug ni bukan nya 100% kesilapan dari AMO itu, mmg ada AMO yg MIA (missing in actions), tapi x semua klinik mempunya masalah yg sama. ada yg 'unik' lagi masalah nya apabila ada nya '3rd party' campur tangan dlm hal ubat ni.

_________________
がりえ しあ
Back to top Go down
wreig
Newbie Forumer
Newbie Forumer


Taurus Dog
Posts : 179
Points : 185
Reputation : 0
Join date : 2009-05-18
Age : 34
Location : Semah In Da' House

Health Status
Health Points: 1

PostSubject: Re: COMMON CAUSES OF DRUG SHORTAGE   Thu Nov 11, 2010 2:59 pm

Betul par...masalah nya ndang sigi bc nanggul bala semua AMO ka diau d Klinik...Ubat datai nda nitih ka jum Inden...kadang2 bc sesetengah item KIV..( sama ada bc stock tauka nadai,nda mh kitai nemu ) laban aku dah kena ka masalah tok mpai lama,,,*** Nyadi aku ka nkar tong O2 ( ukai mayuh ka 1 jak ), masalah nya,,,,,walaupun tongnya bc d MUSB,,, tp aku mpu nda d replacement,,dgn alasan Tong O2 nya dh di book cda Hosp.( apalah salah magi ngagai aku 1 )..abis nya...kati ko pt aku dh,,,,nama pt d Hosp jak plu di selamat? pt ba ulu sungai nda ibuh lah nti kenya?...Betul2 KTM aku ninga reasons nya ( Kecewa Tambah Merana ) Sabar jak ku Parrrrrrrrrrrrrrrrrrr
Back to top Go down
Deressa
Moderator
Moderator


Cancer Rat
Posts : 1070
Points : 1189
Reputation : 0
Join date : 2009-07-14
Age : 32
Location : SGH

Health Status
Health Points: 1

PostSubject: Re: COMMON CAUSES OF DRUG SHORTAGE   Wed Nov 17, 2010 6:28 am

sigik gaya kitai 'org ulu' parr~~

cdak hospital ke dulu ka diidup cdak iya, kitai tok laluh utai urg~~

_________________
がりえ しあ
Back to top Go down
Sponsored content




PostSubject: Re: COMMON CAUSES OF DRUG SHORTAGE   Today at 5:53 am

Back to top Go down
 
COMMON CAUSES OF DRUG SHORTAGE
View previous topic View next topic Back to top 
Page 1 of 1
 Similar topics
-
» Microlensing results: Jupiters common?
» Update: LTO's shortage of stickers
» Super-earths around red dwarfs are common
» Pricelist for common used supplies ad equipment
» Posting of Procurement of Common Use Supplies at PhilGEPS

Permissions in this forum:You cannot reply to topics in this forum
:: Penolong Pegawai Perubatan Sarawak :: :: General Forum :: Ubat - Ubatan-
Jump to: