:: Penolong Pegawai Perubatan Sarawak ::

:: Penolong Pegawai Perubatan Sarawak Portal::
 
HomePortalCalendarGalleryFAQSearchMemberlistRegisterLog in
Navigation
Log in
Username:
Password:
Log in automatically: 
:: I forgot my password
Latest topics
» {Ativador Windows 7 - Todas As Vers
Thu Apr 10, 2014 7:36 am by maddprym

» Gta San Andreas Model Folder Free Download
Thu Apr 10, 2014 3:21 am by petrdwel

» Free Nudist Videos - Naturist Teen
Thu Apr 10, 2014 12:49 am by petrdwel

» Debbie Does Dallas.rar-adds
Sat Apr 05, 2014 6:37 pm by maddprym

» Crack No Cd Yo Presidente
Sat Apr 05, 2014 5:23 am by maddprym

» MULTI PTC MathCAD V15 M010 V15 64 Bit.rar
Fri Apr 04, 2014 11:51 pm by maddprym

» MULTI PTC MathCAD V15 M010 V15 64 Bit.rar
Fri Apr 04, 2014 11:49 pm by maddprym

» Yasmina Khadra, Ebook Collection.rar
Fri Apr 04, 2014 7:55 pm by petrdwel

» Guelewar Film Senegalais-adds
Fri Apr 04, 2014 7:04 am by petrdwel

» District B13 ( Full Download )
Wed Apr 02, 2014 4:26 pm by petrdwel

» Realtek Rl8201 Clcp.rar
Tue Apr 01, 2014 2:27 pm by maddprym

» Conservation Of Leather And Related Materials (Repost).iso
Sat Mar 29, 2014 10:35 am by maddprym

» Diary Of Samuel Pepys, Volume 1
Fri Mar 21, 2014 11:42 pm by maddprym

» Diary Of Samuel Pepys, Volume 1
Fri Mar 21, 2014 11:40 pm by maddprym

» Diary Of Samuel Pepys, Volume 1
Fri Mar 21, 2014 11:39 pm by maddprym

» Bird Sense: What It's Like To Be A Bird
Fri Mar 21, 2014 2:47 pm by petrdwel

» Visual Studio 2010 Free Download Full Version With Crack For Windows 7 64 Bit
Wed Mar 19, 2014 2:42 pm by maddprym

» Young Indian Sex Video .peperonity
Tue Mar 11, 2014 8:04 pm by petrdwel

» Www Pakistani Sexy Nanga Mujra Wapdam Com.
Tue Mar 11, 2014 4:32 pm by petrdwel

» [FS2004] - [FSX] - LatinVFR - Santiago SCEL [RIP] (Scenery)
Mon Mar 10, 2014 7:07 am by petrdwel

Similar topics
  • » Elaun rumah nda adil
  • » guru dg41 buli ikut pulitik
  • Affiliates














    Follow us on Twitter


     


    Share | 
     

     elaun wilayah?

    View previous topic View next topic Go down 
    Go to page : 1, 2  Next
    AuthorMessage
    Deressa
    Moderator
    Moderator


    Cancer Rat
    Posts: 1070
    Points: 1189
    Reputation: 0
    Join date: 2009-07-14
    Age: 30
    Location: SGH

    Health Status
    Health Points: 1

    PostSubject: elaun wilayah?   Fri Feb 26, 2010 4:12 pm

    seperti sedia kita maklum, elaun wilayah (yg RM500 tu, maaf kalo salah nama elaun ni) layak bila kita kerja/bertugas luar dari negeri tempat asal kita (cross state). ---> macam kalau org sarawak kerja kat sabah, org dia layak dpt RM500 tu (tidak tinggal di berek kerajaan la).

    masalah nya:
    (saya kurang arif tentang eluan ni kat state2 kat semenanjung malaysia, ada ka sana kalau 'cross state' akn dibayar RM500 tu? - tolong sahkan utk saya, thanks.)

    kalau ya. ---> saya cadangkan supaya pertimbangkan negeri sarawak utk dptkan 'elaun bahagian'.

    why? ---> sebab, state sarawak saja suda hampir sebesar tanah malaya (semenanjung m'sia). dan tanah malaya ada byk state dgn keistimewaan state masing2.
    dan kalau itu di'convert' ke sarawak; sarawak ada 12 bahagian, (ada juga bahagian sarawak yg jauh besar dari state2 kat malaya).

    so why not kami org sarawak kalo 'cross bahagian' layak dpt 'elaun bahagian' ini?
    macam saya, saya berasal dari bahagia Sarikei, now i bertugas di Lawas. dgn jarak 600km+ dari home town saya, kalau sukat jarak 600km+ kat malaya tu, tau x berapa jauh tu? & berapa jam pula u akan dirve? (lebih kurang macam Alor Setar ke Kuantan jauh nya!!)

    so,

    1) kalo setakat kerja 'cross state' saja yg dpt elaun wilayah ni. bagus aku beli/buat rumah kat area Merapok, (pintu kastam sabah-sarawak) & i minta tranfer ke KK Sindumin, Sipitang, Sabah. (jarak KK Merapok dgn KK Sindumin cuma 120+ meter saja, (diulangi: 120 'METER' sahaja, not 'KILOMETER') boleh jln kaki pun.)
    ---> jadi kan senang2 saja i dpt RM500 tu kerana i org sarawak yg kerja kat sindumin tu? (sedangkan jarak kerja dgn rumah tu x sampai 1km pun. --> sebab Merapok & Sindumin tu sebelah-menybelah sahaja kat state border Sabah-Sarawak.) <-- logik kan? sebab kerja 'cross state' ba.

    2) 'org jauh' mcm kami kat sarawak ni, jarak antara bahagian sahaja suda hampir 300km+. so, x layak ka utk kami ni asal dari bahagian lain, & kerja kat bahagian lain dpt elaun istimewa ni?? (sedangkan state2 kat malaya dpt. <--tolong sahkan utk i--)
    ---> contoh nya kalo bini aku dtg bertugas kat hospital Lawas, dia berasal dari Sematan, Sarawak. (kat ujung ekor sarawak tu) & kerja kat Lawas, (Lawas: kat kepala/border sarawak-sabah) tau x berapa jarak home town dia dgn tempat dia bertugas?? ---> around 1250km!! (dlm state yg sama saja tu!) kalau kat malaya tu, adalah dari sama macam Alor Setar ke Johor Bharu!!

    --> so? adil ka macam ni? utk kami balik jumpa family/mertua pun kena ambik kos yg sgt besar/mahal: [MASWing & MAS; lawas~miri~kuching = RM1000+ one way only for 2 person!!] (itu pun tanggung sendiri!! kerajaan langsung x bayar 1 sen pun dlm hal kebajikan macam ni!) <-- walaupun itu bukan urusan rasmi, tapi at least la bagi kami elaun yg boleh ringankan beban kami utk berjumpa keluarga/saudara. (sebab tanpa keluarga, kami x kan berjaya macam ni! kami bukan kacang lupakan kulit!!)

    so, ini la peranan Kesatuan utk bawa isu ni di-review sama2. bukan nya kami ni gila duit/elaun, tidak! kami cuma nak dptkan hak2 utk staff2 yg bertugas 'terlalu jauh' dari home town masing2. sebab terlalu jauh, nak balik kampung pun susah/mahal.

    x payah nak fikir jauh, fikir la apa rasa nya diri sendiri bila kerja/bertugas jauh dari keluarga/org tersayang, & kerja kat tempat asing. sedangkan u nak balik jumpa diorg pun telan belanja besar..

    tepuk dada, tanya diri sendir, tak yah tanya selera..
    --jgn fikir performance staff ja, kebajikan staff perlu ambik berat juga--

    _________________
    がりえ しあ
    Back to top Go down
    polzdscholzd
    VVIP Forumer
    VVIP Forumer


    Gemini Dog
    Posts: 705
    Points: 750
    Reputation: 8
    Join date: 2009-06-21
    Age: 32
    Location: KeNyAlAnG EaRtH

    Health Status
    Health Points: 1

    PostSubject: Re: elaun wilayah?   Fri Feb 26, 2010 10:07 pm

    Tp parr enti nda silap elaun wilayah dibayar beberapa percen ari gaji..biasa
    ya khas utk kitai sarawak jak..elaun di padah nn asaiku elaun seberang
    laut piak....

    apa2 pun ada benarnya kata2 dan luahan perasaan melalui tulisan yang di bentangkan ini..soo bagi pihak yg bertanggugjawab penuh tentang hal ini..sila tampil dan huraikan hujah2 anda..harap beri kerjasama..sya sendiri pun jarak home town dgn klinik sekarang 600 lebih km..bukan meter yer..soo jauh tu..naik kereta 10 jam perjalanan..boleh dikatakan jarak KL ke Perlis..kalo di semenanjung..agak2 lah..

    _________________
    Be A MasTeR Of YoUr MiNd BeFoRe U BeCoMe A MaStErMiNd
    Back to top Go down
    Deressa
    Moderator
    Moderator


    Cancer Rat
    Posts: 1070
    Points: 1189
    Reputation: 0
    Join date: 2009-07-14
    Age: 30
    Location: SGH

    Health Status
    Health Points: 1

    PostSubject: Re: elaun wilayah?   Fri Feb 26, 2010 10:16 pm

    elaun 'seberang laut' ka nya? cdak semenajung bisi ka?

    kalo ada siapa yg arif dgn elaun wilayah ni, tolong bagi info sikit. thanks.

    pol: tempat i ni kalo balik kch, kami 2 ryan pernah drive non-stop dari lawas~kch ambik masa: 20jam, kos minyak: RM250, kos servive keta: RM1000+, tol & ferry: RM36+B$5 (Brunei Dollar). pikir la, ini la kos kami perlu tanggung tuk berjumpa keluarga/org tersayang sahaja. (by land)

    _________________
    がりえ しあ


    Last edited by Rie on Fri Feb 26, 2010 10:27 pm; edited 1 time in total
    Back to top Go down
    polzdscholzd
    VVIP Forumer
    VVIP Forumer


    Gemini Dog
    Posts: 705
    Points: 750
    Reputation: 8
    Join date: 2009-06-21
    Age: 32
    Location: KeNyAlAnG EaRtH

    Health Status
    Health Points: 1

    PostSubject: Re: elaun wilayah?   Fri Feb 26, 2010 10:20 pm

    enti nda silap aku lah parr..lbn subak bc nemiak semenanjung intensif ngau aku ba A&E Kuching buli elaun bekenyak..Rm 500 gak..

    _________________
    Be A MasTeR Of YoUr MiNd BeFoRe U BeCoMe A MaStErMiNd
    Back to top Go down
    Deressa
    Moderator
    Moderator


    Cancer Rat
    Posts: 1070
    Points: 1189
    Reputation: 0
    Join date: 2009-07-14
    Age: 30
    Location: SGH

    Health Status
    Health Points: 1

    PostSubject: Re: elaun wilayah?   Fri Mar 05, 2010 9:05 pm

    siapa dpt jawap masalah ni?

    _________________
    がりえ しあ
    Back to top Go down
    Amin zafri
    User Forumer
    User Forumer


    Leo Cat
    Posts: 57
    Points: 60
    Reputation: 0
    Join date: 2009-12-30
    Age: 39
    Location: Taiping, Perak

    Health Status
    Health Points: 1

    PostSubject: Re: elaun wilayah?   Fri Mar 05, 2010 10:46 pm

    Salam 1 Malaysia,

    Tentang elaun wilayah ni pun agar rumit kerana ia tidak tertumpu kepada PPP sahaja bahkan kepada semua profesion dalam perkhidmatan awam. Saya rasa macam pernah dengar tentang lain-lain kriteria yang cadangkan oleh individu atau wakil profesion dalam perkhidmatan awam. Saya rasa biarlah isu ini dikendalikan oleh pihak yang berkenaan. Kita berdoa agar keinginan kita menjadi kenyatan disamping bersyukur dengan apa yang ada.
    Back to top Go down
    polzdscholzd
    VVIP Forumer
    VVIP Forumer


    Gemini Dog
    Posts: 705
    Points: 750
    Reputation: 8
    Join date: 2009-06-21
    Age: 32
    Location: KeNyAlAnG EaRtH

    Health Status
    Health Points: 1

    PostSubject: Re: elaun wilayah?   Sat Mar 06, 2010 8:38 am

    PPP di swk mmg ada elaun wilayah..dikira bebraapa percen dpd gaji pokok..di semenanjung ada elaun COLA..

    _________________
    Be A MasTeR Of YoUr MiNd BeFoRe U BeCoMe A MaStErMiNd
    Back to top Go down
    Royale Starex
    New Forumer


    Sagittarius Dragon
    Posts: 49
    Points: 70
    Reputation: 1
    Join date: 2010-01-13
    Age: 37
    Location: Sarawak

    Health Status
    Health Points: 1

    PostSubject: Re: elaun wilayah?   Thu Mar 18, 2010 9:06 pm

    Mungkin link ini berguna = penerangan berkenaan dengan elaun wilayah http://www.eghrmis.gov.my/wp_content2/pekeliling/PP88/PP88Bil04/PP88Bil04.htm

    atau sila klik

    www.jpa.gov.my/docs/pp/2007/07/Lampiran_G.pdf untuk kadar terbaru peratusan ikut gaji hakiki

    Terima kasih...
    Back to top Go down
    Deressa
    Moderator
    Moderator


    Cancer Rat
    Posts: 1070
    Points: 1189
    Reputation: 0
    Join date: 2009-07-14
    Age: 30
    Location: SGH

    Health Status
    Health Points: 1

    PostSubject: Re: elaun wilayah?   Thu Mar 18, 2010 10:14 pm

    dml link tu kata:

    "Elaun-elaun dan kemudahan bagi pegawai-pegawai yang bertukar wilayah dan ditempatkan berkhidmat di Semenanjung, Sabah dan Sarawak telah diseragarnkan melalui Pekeliling Perkhidmatan Bil. 6 Tahun 1987. Tetapi Pekeliling Perkhidmatan itu tidak menjelaskan kedudukan Elaun Wilayah bagi pegawai-pegawai Sabah/Sarawak yang berkhidmat di negeri masing-masing dan Elaun Gangguan bagi pegawai-pegawai yang bertukar wilayah."

    mmg tukar wilayah layak dpt elaun ni, tapi masalah nya:

    tanah sarawak ni TERLALU BESAR, even tukar bahagian pun mcm tukar 'wilayah' kalo kat semenanjung sana.
    that's y i minta kalo dpt kaji elaun gangguan ni utk 'bahagian-bahagian' di sarawak.

    --> kalo dari kuching ke lawas, jauh nya suda macam johor ke kedah. tapi, kuching~lawas tu masih 'satu tanah' belum keluar wilayah. --> tapi jarak nya beribu batu!! ini mana adil? mau balik kampung pun macam tambang gi Australia. (sedangkan tambang AirAsia ke Australia lagi murah -> baru RM499) MasWing+Mas = lws~miri~kch = RM500+ (one way)

    mahal ba nak balik kampung, kalo u org dpt rasa mcm kami yg kerja jauh++ ni, faham la situasi kami ni. (itu belum cerita geng di ulu2 nun lagi, tapi diorg ada RM1500 suda.) kami yg jauh2 ni, 1 sen pun x da..

    _________________
    がりえ しあ
    Back to top Go down
    anak pisang
    VVIP Forumer
    VVIP Forumer


    Taurus Rooster
    Posts: 642
    Points: 637
    Reputation: 2
    Join date: 2009-05-21
    Age: 33
    Location: HQ

    Health Status
    Health Points: 1

    PostSubject: Re: elaun wilayah?   Wed Mar 31, 2010 9:04 am

    mau juak elaun seperti cikgu dapat
    Back to top Go down
    Deressa
    Moderator
    Moderator


    Cancer Rat
    Posts: 1070
    Points: 1189
    Reputation: 0
    Join date: 2009-07-14
    Age: 30
    Location: SGH

    Health Status
    Health Points: 1

    PostSubject: Re: elaun wilayah?   Thu Apr 01, 2010 7:33 pm

    bla bla bla, semua cigu dpt,
    bla bla bla, semua cigu dpt.. kita yg kerja keras 1 sen pun x beri..

    _________________
    がりえ しあ
    Back to top Go down
    polzdscholzd
    VVIP Forumer
    VVIP Forumer


    Gemini Dog
    Posts: 705
    Points: 750
    Reputation: 8
    Join date: 2009-06-21
    Age: 32
    Location: KeNyAlAnG EaRtH

    Health Status
    Health Points: 1

    PostSubject: Re: elaun wilayah?   Sat Apr 10, 2010 10:14 pm

    ...no money no talk..

    _________________
    Be A MasTeR Of YoUr MiNd BeFoRe U BeCoMe A MaStErMiNd
    Back to top Go down
    Royale Starex
    New Forumer


    Sagittarius Dragon
    Posts: 49
    Points: 70
    Reputation: 1
    Join date: 2010-01-13
    Age: 37
    Location: Sarawak

    Health Status
    Health Points: 1

    PostSubject: Re: elaun wilayah?   Sat Apr 10, 2010 10:33 pm

    sebenarnya keadaan kita kat situk memang teruk..segala-galanya sik tentu pasal,kucar kacir, pernah sorang ketua Program PPP (org semenanjung) kat KSKB dolok madah, keadaan kita situk kinek tuk seolah-olah keadaan kat semenanjung 20 tahun dolok,..

    Andailah semua sidak nangga perkara ye sama, dan sidaknya adalah pembuat dasar, dan ada sifat empati, sememangnya banyak elaun yang kita sik jangka yang kita kat sarawak tuk dapat.

    dan mun kita empun kat sarawak tu diberi peluang dalam membuat dasar memang ader tempias yang kita dapt, sik pasti kinek tuk =ada ada kah sik urng kita situk yang terlibat dalm membuat dalam dalam perkhidmatan awam, atau jumlah mereka yang kecik menyebabkan suara sik didengar gilak.
    Back to top Go down
    Royale Starex
    New Forumer


    Sagittarius Dragon
    Posts: 49
    Points: 70
    Reputation: 1
    Join date: 2010-01-13
    Age: 37
    Location: Sarawak

    Health Status
    Health Points: 1

    PostSubject: Re: elaun wilayah?   Sat Apr 10, 2010 10:44 pm

    sik buh lain, elaun macm cikgu dapat, sekolah dapat Rm1500.00, klinik sebelah dapt RM1000.00, sekolah dapat RM1000.00, klinik kat sebelah dapat RM500.00jak, ader sekolah dapat, tapi klinik kat sebelah sik dapat aper.

    kenak nak yer sik diselaraskan, adil.

    Tapi sigek juak, kita situk gaji diberik ikut jawatan, mun kat Thailand, gaji diberi berdasrkan kelulusan, makin tinggi kelulusan, makin besarlah gaji...

    Maknanya PMR sama gaji, SPM sama gaji, STPM sama gaji, sterusnya diploma, degree, master dan phd....(merujuk pada gaji permulaan)
    Back to top Go down
    Royale Starex
    New Forumer


    Sagittarius Dragon
    Posts: 49
    Points: 70
    Reputation: 1
    Join date: 2010-01-13
    Age: 37
    Location: Sarawak

    Health Status
    Health Points: 1

    PostSubject: Re: elaun wilayah?   Sat Apr 10, 2010 10:51 pm

    Terus terang cakap, macam ader diskriminasi dalam sektor awam, tapi tak tahu mana silapnya.

    cuba perhatikan. Ader jawatan seperti anak emas, ader yang tak diperdulikan sangat.

    Kita lihat di sini Kesatuan Pekerja dalam perkhidmatan awam (Cuepacs) amat memainkan peranan dalam menjaga kebaikan semua, janganlah mengira kategori jawatan. Tapi kebelakangan ini semacam ader gam yang melekat, kita lihat Cuepacs jarang keluar news. Dah kena ketuk jugak...

    Lihat sahaja dalam ruangan akhbar, ader sahaja yang komplen gaji tak sama..dari Doktor pakar gred UD52 hinggalah kepada pegawai sokongan 2..semua guna medan yang sama...nak perjuang hak dalam surat khabar..
    Back to top Go down
     

    elaun wilayah?

    View previous topic View next topic Back to top 
    Page 1 of 2Go to page : 1, 2  Next

     Similar topics

    -
    » BERHAKKAH PPP MENERIMA ELAUN SPT GURU
    » mencari kepastian

    Permissions in this forum:You cannot reply to topics in this forum
    :: Penolong Pegawai Perubatan Sarawak :: :: General Forum :: Perbincangan Permasalahan-