:: Penolong Pegawai Perubatan Sarawak ::

:: Penolong Pegawai Perubatan Sarawak Portal::
 
HomePortalCalendarGalleryFAQSearchMemberlistRegisterLog in
Navigation
Log in
Username:
Password:
Log in automatically: 
:: I forgot my password
Latest topics
» PPP new website..
Fri Sep 09, 2016 2:12 pm by Jay Amarda

» SELAMAT HARI PENOLONG PEGAWAI PERUBATAN 2016
Tue Mar 08, 2016 8:38 pm by Jay Amarda

» Pegawai Perubatan di KK/K1M/KKIA
Sat Jan 09, 2016 10:37 pm by Jay Amarda

» MERRY CHRISMAT & HAPPY NEW YEAR 2016
Tue Dec 22, 2015 9:39 am by Jay Amarda

» PENGALAMAM DENGAN PERKHIDMATAN DOKTOR UDARA
Thu Dec 10, 2015 11:41 am by Jay Amarda

» Lastest Update and News for PPP
Thu Dec 10, 2015 8:03 am by Jay Amarda

» PPP BOLEH JADI PEGAWAI PERUBATAN
Sun Jul 19, 2015 8:21 pm by Aisyah98

» DEGREE FOR PPP. APA BIDANG YANG BERKAITAN
Sun Jul 19, 2015 8:18 pm by Aisyah98

» Visual Studio 2010 Free Download Full Version With Crack For Windows 7 64 Bit
Wed Mar 19, 2014 3:42 pm by maddprym

» perkembangan terkini naiktaraf KK Lubok Antu
Thu Oct 10, 2013 8:31 am by Roslan

» Helo...2013
Fri Jul 26, 2013 2:28 am by plus100lewishamiltonamat@

» FAIL MEJA UNTUK SEMUA
Sun Apr 07, 2013 4:02 pm by Amin zafri

» org baru...
Sat Feb 23, 2013 5:32 pm by arm S'h

» SURAT PEKELILING KETUA PENGARAH KESIHATAN MALAYSIA BIL.4/2009 PELAKSAAN PERKHIDMATAN KESIHATAN BERINTEGRASI(BERSEPADU)DI KLINIK KESIHATAN.
Sat Dec 08, 2012 2:02 pm by desmond edward

» PENDAFTARAN PERSATUAN PENOLONG PEGAWAI PERUBATAN SARAWAK
Tue Nov 06, 2012 10:23 am by Roslan

» Facebook satu lagi cara Yahudi bergerak!!
Wed Oct 24, 2012 1:46 am by anak pisang

» canon EOS 450D
Wed Oct 24, 2012 1:40 am by anak pisang

» TB Drugs Protocol
Wed Oct 24, 2012 1:39 am by anak pisang

» WANITA DAKWA SAKIT KULIT ANGKARA UBAT HOSPITAL.
Wed Oct 24, 2012 1:37 am by anak pisang

» REFERENDUM: MENGKAJI DAN MENJENAMA SEMULA NAMA JAWATAN ‘PENOLONG PEGAWAI PERUBATAN’ KEPADA SATU NAMA YANG LEBIH SIGNIFIKAN
Wed Oct 24, 2012 1:32 am by anak pisang

Similar topics
Affiliates














Follow us on Twitter


 



Share | 
 

 INFLUENZA A (H1N1) - updated

View previous topic View next topic Go down 
Go to page : Previous  1, 2, 3, 4, 5, 6
AuthorMessage
Jay Amarda
Moderator
Moderator


Libra Dragon
Posts : 631
Points : 724
Reputation : 7
Join date : 2009-04-27
Age : 40
Location : KUCHING SARAWAK

Health Status
Health Points: 1

PostSubject: Re: INFLUENZA A (H1N1) - updated   Fri Jun 26, 2009 5:00 pm

HSA tetap 3 langkah elak penularan H1N1

JOHOR BAHRU 25 Jun - Pihak Hospital Sultanah Aminah (HSA) menetapkan tiga langkah berjaga-jaga di hospital itu bagi mengelak risiko penularan virus Influenza A (H1N1). Pengarahnya, Dr. Daud Abdul Rahim berkata, langkah itu diambil memandangkan negara kini cuba menangani penularan virus itu dan HSA adalah pusat rawatan bagi kes-kes jangkitan virus tersebut.

"Langkah itu ialah orang awam tidak digalakkan untuk melawat hospital dengan setiap pesakit hanya dibenarkan menerima dua pelawat berumur lebih 12 tahun. "Kanak-kanak berumur di bawah 12 tahun dilarang mengunjungi hospital kecuali untuk mendapatkan rawatan," katanya dalam satu kenyataan di sini hari ini.

Waktu melawat juga dipendekkan dengan lawatan hanya dibenarkan dari pukul 1 tengah hari sehingga 2 petang dan dari 4.30 petang sehingga 6.30 petang, katanya. Dr. Daud berkata, operasi itu berkuat kuasa serta-merta sehingga kerajaan mengisytiharkan negara bebas daripada virus itu.
Beliau turut menasihati orang ramai agar sentiasa mengikuti perkembangan situasi semasa penularan virus itu dan mendapatkan maklumat mengenainya dengan melayari laman web Kementerian Kesihatan, http://www.moh.gov.my

_________________
Audio Technician/Project Co-Ordinator
KABAN
Very Happy Pesaka Pemerindang Event Management(PPEvenTM) Very Happy
Back to top Go down
http://panggaupengidupanakiban.blogspot.com/
Jay Amarda
Moderator
Moderator


Libra Dragon
Posts : 631
Points : 724
Reputation : 7
Join date : 2009-04-27
Age : 40
Location : KUCHING SARAWAK

Health Status
Health Points: 1

PostSubject: Re: INFLUENZA A (H1N1) - updated   Fri Jun 26, 2009 5:03 pm

riday, 26/06/2009



Health Minister: Give off days to ill workers

PUTRAJAYA: The Health Ministry has urged all employers to give seven days unrecorded leave to staff placed under quarantine after visiting Australia, the Philippines or the United States.

Minister Datuk Seri Liow Tiong Lai said the ministry had prepared documents for those placed under home quarantine or voluntary self-quarantine so employers could identify genuine cases.

The next Cabinet meeting would discuss whether the Government could make it mandatory for employers to provide the unrecorded leave, he told reporters yesterday after handing out excellent service awards to ministry staff here yesterday.

Liow also said schools should open all windows and doors to allow better ventilation in classrooms.

However, he stressed that there was no need for the public to panic or point fingers at families with confirmed infections.

He called on all those who had contact with confirmed cases to come forward voluntarily so they could be placed under quarantine and to practise the 10 steps announced by the ministry on Wednesday for them to adhere while in quarantine.

"Those placed under quarantine must also remember not to breach the restrictions, or we will take action under Section 15 of the Disease Control Act which carries a fine of up to RM10,000 or two years jail or both," he said.

Liow said he had ordered a freeze on all leave for the ministry's over 100,000 staff nationwide until further notice to ensure, its public awareness campaign and other activities to curb the spread of the flu could be carried out effectively.

Liow also warned against spreading rumours via text messages or other means of alleged confirmed cases.

People with symptoms should seek immediate treatment as the medication works best within the first 48 hours, he said, adding that the public should remain vigilant.

_________________
Audio Technician/Project Co-Ordinator
KABAN
Very Happy Pesaka Pemerindang Event Management(PPEvenTM) Very Happy
Back to top Go down
http://panggaupengidupanakiban.blogspot.com/
Jay Amarda
Moderator
Moderator


Libra Dragon
Posts : 631
Points : 724
Reputation : 7
Join date : 2009-04-27
Age : 40
Location : KUCHING SARAWAK

Health Status
Health Points: 1

PostSubject: Re: INFLUENZA A (H1N1) - updated   Fri Jun 26, 2009 5:08 pm

The flu has infected 55,867 people in 109 countries and territories and killed 238 people since late March, according to the WHO.

_________________
Audio Technician/Project Co-Ordinator
KABAN
Very Happy Pesaka Pemerindang Event Management(PPEvenTM) Very Happy
Back to top Go down
http://panggaupengidupanakiban.blogspot.com/
blackrider
New Forumer


Posts : 46
Points : 46
Reputation : 0
Join date : 2009-06-27
Location : sibu

Health Status
Health Points: 1

PostSubject: Re: INFLUENZA A (H1N1) - updated   Sat Jun 27, 2009 2:11 am

salam sejahtera.
berkenaan penyebaran dan peningkatan kes H1N1,kesalahan patut diletakkan di atas bahu kerajaan kerana tidak bertindak tegas dan agresif semasa peringkat awal wabak ini mula2 dikesan.
kerajaan hanya menunggu WHO untuk memberi garis panduan sedangkan wabak pula BUTA garis panduan!
ini diburukkan lagi dengan sikap sekelompok rakyat yang engkar dan masih membuat perjalanan tanpa sebab yang munasabah. ini belum lagi termasuk mereka yang MENIPU@BERBOHONG semasa mengisi borang ishtihar kesihatan di setiap pintu masuk negara.akibat takut dikuarantin!
rakan2 kesihatan kita telah berusaha lebih dari sepatutnya dan berhadapan risiko tinggi berbanding VIP atau big boss kita yang duduk dalam pejabat berhawa dingin.
sekarang cuti kita telah dibekukan untuk menampung keperluan staff menyaring atau merawat wabak.
persoalannya,apakah yang akan kita perolehi setelah wabak berakhir kelak? kalau setakat pujian,itu sudah lapok.
wang ringgit jauh sekali. nak repair tandas klinik/hospital pun tak mampu.
kepada yang berkenaan, pandai2lah kerana tanpa kami, siapalah tuan di atas sana. sebab cukup masa,title Datu,Datuk,Dato,Tan Sri,Datuk Seri adalah milik tuan. kami????
berilah apa yang sepatutnya berhak kami dapat.
bukan setakat kami yang menanggung risiko,malahan ahli keluarga kami!
dan kpd rakyat di luar sana,bersikap jujurlah. jika tidak, anda membunuh diri sendiri dan mereka2 yang hendak menyelamatkan kamu.
kepada rakan2 yang bertugas di setiap pintu masuk negara,bertahanlah dan berusahalah sedaya upaya untuk mengesan jangkitan.
Back to top Go down
Jay Amarda
Moderator
Moderator


Libra Dragon
Posts : 631
Points : 724
Reputation : 7
Join date : 2009-04-27
Age : 40
Location : KUCHING SARAWAK

Health Status
Health Points: 1

PostSubject: Re: INFLUENZA A (H1N1) - updated   Sun Jun 28, 2009 9:04 pm

Good....i sokong u. good komen.!!

_________________
Audio Technician/Project Co-Ordinator
KABAN
Very Happy Pesaka Pemerindang Event Management(PPEvenTM) Very Happy
Back to top Go down
http://panggaupengidupanakiban.blogspot.com/
aubreysherrod
Moderator
Moderator


Leo Pig
Posts : 1142
Points : 1147
Reputation : 4
Join date : 2009-05-07
Age : 33
Location : LUBOK ANTU

Health Status
Health Points: 1

PostSubject: Re: INFLUENZA A (H1N1) - updated   Mon Jun 29, 2009 1:37 pm

.........hmmmmmmmm...........good commen........setuju.........yang kecik2 saja yang buat kerja..........yang besar2 tu mana pergi????????????????
Back to top Go down
Jay Amarda
Moderator
Moderator


Libra Dragon
Posts : 631
Points : 724
Reputation : 7
Join date : 2009-04-27
Age : 40
Location : KUCHING SARAWAK

Health Status
Health Points: 1

PostSubject: Re: INFLUENZA A (H1N1) - updated   Mon Jun 29, 2009 10:40 pm

Toddler is 17th locally-transmitted case

KUALA LUMPUR (June 28): Twelve new cases of the Influenza A(H1N1) were reported today, bringing the total number of confirmed cases to 124.

Health Director-General Tan Sri Dr Mohd Ismail Merican said that of the 12 cases, one was a locally-transmitted case involving a 15-month-old boy.

He is the son of the 86th case, a 29-year-old woman who returned from Phuket on June 21 and tested positive on Wednesday.

The toddler did not have any travel history and was placed under home quarantine. He started having fever and cough on Thursday and was admitted to Sultanah Bahiyah Hospital in Alor Star on the same day. He was tested positive on Friday, making him the 17th locally transmitted case.

Mohd Ismail said it was important for people to follow the 10 steps to observe during home quarantine.

"In the case of the toddler, although the mother tested positive a few days after her return, if they had observed the rules during home quarantine, the spread of the virus could have been minimised," he said at a press conference.

The remaining 11 new cases were imported from such places as Melbourne, Jakarta, the United States and London.

Asked if the situation has reached the critical level, Mohd Ismail said it is under control as the number is not as many as reported in other countries.

"If we are complacent, the number will increase but at the moment, the situation is under control," he said.

He also said all schools, except SMK Abdul Rahim 2 in Kudat, Sabah, are open. One hundred and twenty-nine from SMK Abdul Rahim 2 have been placed under home quarantine and one student, who has shown symptoms of the virus, admitted to Queen Elizabeth Hospital in Kota Kinabalu.

Thirty-six people are undergoing treatment and 88 have been discharged. The hospitals with cases are Sungai Buloh Hospital, Kuala Lumpur Hospital, Penang Hospital, Sultanah Bahiyah Hospital in Alor Star, Kulim Hospital, Hospital Tuanku Jaafar, Seremban, Queen Elizabeth Hospital in Sabah, Sandakan Hospital, and Sultanah Aminah Hospital in Johor Baru.

_________________
Audio Technician/Project Co-Ordinator
KABAN
Very Happy Pesaka Pemerindang Event Management(PPEvenTM) Very Happy
Back to top Go down
http://panggaupengidupanakiban.blogspot.com/
Jay Amarda
Moderator
Moderator


Libra Dragon
Posts : 631
Points : 724
Reputation : 7
Join date : 2009-04-27
Age : 40
Location : KUCHING SARAWAK

Health Status
Health Points: 1

PostSubject: Re: INFLUENZA A (H1N1) - updated   Tue Jun 30, 2009 7:57 pm

Selasa, 30/06/2009



20 lagi kes baru H1N1
Oleh ROHANI IBRAHIM

KUALA LUMPUR 29 Jun - Sejumlah 20 kes baru jangkitan wabak selesema babi atau influenza A (H1N1) dicatatkan hari ini di seluruh negara menjadikan jumlah keseluruhan 144 kes. Peningkatan kes import dari Indonesia dan Thailand menyebabkan Kementerian Kesihatan memutuskan untuk melakukan pemeriksaan kesihatan kepada pelawat kedua-dua negara itu sebaik mereka sampai ke negara ini.

Sebelum ini, pemeriksaan kesihatan seumpama itu dijalankan ke atas pelawat dari Filipina, Australia, United Kingdom (UK) dan Amerika Syarikat (AS). Ketua Pengarah Kesihatan, Tan Sri Dr. Ismail Merican berkata, daripada 20 kes baru itu, 16 daripadanya kes import manakala empat lagi adalah penularan tempatan.

Menurutnya, kes-kes baru melibatkan 13 warganegara Malaysia dan tujuh warga asing iaitu dua dari Indonesia dan masing-masing seorang dari Vietnam, Jerman, Australia, Jepun dan AS. Jelasnya, daripada 16 kes import, mereka yang dijangkiti pernah melawat negara yang terjejas dengan wabak H1N1.

"Jumlah mereka yang sedang menjalani kuarantin rumah kini ialah 618 orang dan semuanya berada dalam keadaan sihat. "Jumlah terkumpul kes yang disiasat ialah 2,343 kes yang mana 144 disahkan positif dan 28 lagi masih menunggu keputusan," katanya dalam satu kenyataan di sini hari ini.

Tambah Mohd. Ismail, jumlah pesakit H1N1 yang masih dirawat di hospital ialah 42 orang dan kesemua mereka menunjukkan respons yang baik kepada rawatan iaitu tanpa komplikasi. "Jumlah pesakit yang sudah sembuh setakat ini ialah 102 orang dan mereka sudah dibenarkan pulang setelah sembuh sepenuhnya," katanya.

Merujuk situasi global, jelas Dr. Ismail, Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO) mengumumkan sehingga pagi ini, jumlah terkumpul H1N1 ialah 61,688 kes dengan 265 kematian yang dicatatkan di 112 negara. "Pertambahan yang dicatatkan ialah 497 kes. Tiada pertambahan kematian dan negara baru yang dicatatkan semalam.

"Negara yang melaporkan pertambahan kes tertinggi ialah Australia (180), Singapura (145), China (51), Hong Kong (66), Korea (21), New Zealand (16), Malaysia (12) dan Brunei (empat)," katanya.

_________________
Audio Technician/Project Co-Ordinator
KABAN
Very Happy Pesaka Pemerindang Event Management(PPEvenTM) Very Happy
Back to top Go down
http://panggaupengidupanakiban.blogspot.com/
Jay Amarda
Moderator
Moderator


Libra Dragon
Posts : 631
Points : 724
Reputation : 7
Join date : 2009-04-27
Age : 40
Location : KUCHING SARAWAK

Health Status
Health Points: 1

PostSubject: Re: INFLUENZA A (H1N1) - updated   Thu Jul 02, 2009 7:59 pm

Khamis, 02/07/2009



Wabak selesema babi serius tapi terkawal: Liow
Oleh Mohd Hamizar Hamid dan Rosnadiah Rosli

PUTRAJAYA: Wabak selesema babi atau Influenza A (H1N1) di negara kini berada pada tahap serius tetapi terkawal, kata Menteri Kesihatan, Datuk Seri Liow Tiong Lai.

Sehubungan itu, orang ramai diminta tidak mendengar khabar angin menyatakan wabak itu tidak serius kerana belum ada kematian setakat ini.

"Jangan panik, tetapi perlu mengambil langkah berjaga-jaga yang tepat untuk menangani wabak ini secara bersama berikutan penularan yang cepat," katanya pada sidang media di sini semalam.

Liow berkata, orang ramai tidak boleh membandingkan wabak H1N1 dengan epidemik Sindrom Pernafasan Akut Yang Teruk (SARS) yang mencatat 9.6 peratus kematian dan selesema burung 61 peratus.

"Kematian akibat H1N1 memang rendah berbanding kedua-dua wabak itu tetapi kita perlu lihat bagaimana H1N1 merebak. Ia merebak cepat dan kadar jangkitannya pula sangat tinggi," katanya.

Ditanya sama ada kerajaan akan memberikan topeng muka percuma kepada orang ramai sebagai langkah pencegahan, Liow berkata, tidak ada sebarang cadangan berbuat demikian ketika ini.

"Bagaimanapun, saya meminta syarikat swasta bersama-sama menjayakan kempen pencegahan H1N1 ini dengan membekalkan topeng muka percuma kepada orang awam," katanya.

Liow turut meminta pemilik syarikat dan kilang yang mempunyai ramai pekerja mengambil langkah pencegahan awal bagi mengelak pekerja diserang wabak itu bagi mengelakkan perniagaan dan perusahaan terpaksa ditutup jika pekerja mereka dijangkiti.

Sementara itu, 38 lagi kes jangkitan baru dilaporkan setakat jam 8 pagi semalam, menjadikan 196 kes di seluruh negara. Daripada jumlah terbaru itu, 33 adalah kes import dan lima jangkitan tempatan.

Tiga kes tempatan membabitkan pelajar Sekolah Menengah Tsun Jin, Jalan Loke Yew di Cheras, manakala dua lagi masing-masing kontak kepada kes import ke-147 dan 148.

"Sebanyak 86 pesakit masih dirawat di hospital dan semua menunjukkan tindak balas yang baik kepada rawatan tanpa sebarang komplikasi, manakala 110 lagi sudah sembuh dan dibenarkan pulang," katanya.

Mesyuarat berkenaan dipengerusikan Ketua Pengarah Kesihatan, Tan Sri Dr Ismail Merican.

Liow berkata, dua sekolah masih ditutup iaitu Sekolah Menengah Tsun Jin, Cheras, Kuala Lumpur dan Sekolah Tinggi Chung Hwa, Seremban kerana dikesan mempunyai jangkitan tempatan.

Seramai 4,668 pelajar, guru dan pekerja sekolah berkenaan dikuarantinkan sehingga esok, selain 778 kontak terdekat mereka.

Dalam perkembangan lain, Liow berkata, Mesyuarat Jawatankuasa Teknikal H1N1 yang dipengerusikan Dr. Ismail mengenal pasti lima hospital swasta di Lembah Klang dan 29 klinik kesihatan di seluruh negara untuk menyediakan perkhidmatan pengambilan sampel tekak secara percuma.

Hospital swasta berkenaan adalah Sunway Medical Centre, Pantai Medical Centre, Sime Darby Medical Centre, Gleneagles Intan Medical Centre dan Prince Court Hospital.

Selain itu, kementerian tidak membenarkan penggunaan kit ujian pantas (rapid test kit) H1N1 kerana tidak sensitif dan tidak spesifik untuk mengesan jangkitan itu.

_________________
Audio Technician/Project Co-Ordinator
KABAN
Very Happy Pesaka Pemerindang Event Management(PPEvenTM) Very Happy
Back to top Go down
http://panggaupengidupanakiban.blogspot.com/
anak pisang
VVIP Forumer
VVIP Forumer


Taurus Rooster
Posts : 642
Points : 637
Reputation : 2
Join date : 2009-05-21
Age : 35
Location : HQ

Health Status
Health Points: 1

PostSubject: Re: INFLUENZA A (H1N1) - updated   Fri Jul 03, 2009 2:58 pm

apuh bila lah dapat habis hal ni. takut pula aku
Back to top Go down
Jay Amarda
Moderator
Moderator


Libra Dragon
Posts : 631
Points : 724
Reputation : 7
Join date : 2009-04-27
Age : 40
Location : KUCHING SARAWAK

Health Status
Health Points: 1

PostSubject: Re: INFLUENZA A (H1N1) - updated   Wed Jul 15, 2009 12:24 am

62 kes baru Influenza A
Oleh TARMIZI ABDUL RAHIM

KUALA KRAI 13 Julai - Sebanyak 62 kes baru selesema babi atau Influenza A (H1N1) disahkan di negara ini hari ini menjadikan jumlah terkini mangsa wabak tersebut sebanyak 772 orang.

Menteri Kesihatan, Datuk Seri Liow Tiong Lai berkata, daripada 62 kes baru itu, 28 merupakan kes import manakala 34 kes lagi kes penularan tempatan.

"Bagaimanapun daripada jumlah tersebut, hanya 70 pesakit atau 11 peratus masih dirawat di hospital manakala 702 pesakit lagi telah sembuh sepenuhnya dan dibenarkan keluar hospital," katanya.

Beliau menyatakan demikian pada sidang akhbar selepas melancarkan sistem rawatan air luar bandar (GFS) di Kampung Bukit Budu di sini hari ini.

Bagi Kelantan, Tiong Lai berkata, sehingga kini hanya terdapat enam kes H1N1 membabitkan pesakit berusia antara 21 dan 60 tahun.

Mengenai empat pelajar Universiti Teknologi Mara (UiTM) Kampus Lendu di Alor Gajah, Melaka yang didapati positif H1N1, beliau berkata, keadaan di UiTM terkawal.

Beliau berkata, setakat ini masih belum terdapat penularan kes baru di kalangan pelajar lain.

"Namun jika virus tersebut didapati telah menular kepada pelajar lain, kita terpaksa menutup kampus itu buat sementara waktu," katanya.

_________________
Audio Technician/Project Co-Ordinator
KABAN
Very Happy Pesaka Pemerindang Event Management(PPEvenTM) Very Happy
Back to top Go down
http://panggaupengidupanakiban.blogspot.com/
Jay Amarda
Moderator
Moderator


Libra Dragon
Posts : 631
Points : 724
Reputation : 7
Join date : 2009-04-27
Age : 40
Location : KUCHING SARAWAK

Health Status
Health Points: 1

PostSubject: Re: INFLUENZA A (H1N1) - updated   Wed Jul 15, 2009 12:25 am

New flu "unstoppable", WHO says, calls for vaccine
By Maggie Fox, Health and Science Editor

WASHINGTON (Reuters) - Saying the new H1N1 virus is "unstoppable", the World Health Organization gave drug makers a full go-ahead to manufacture vaccines against the pandemic Influenza strain on Monday and said healthcare workers should be the first to get one.

Every country will need to vaccinate citizens against the swine flu virus and must choose who else would get priority after nurses, doctors and technicians, said Dr. Marie-Paule Kieny, WHO director of the Initiative for Vaccine Research.

Several reports showed the new virus attacks people differently than seasonal flu -- affecting younger people, the severely obese and seemingly healthy adults, and causing disease deep in the lungs.

Kieny briefed reporters on the findings of the WHO's Strategic Advisory Group of Experts on Immunization, or SAGE. "The committee recognized that the H1N1 pandemic ... is unstoppable and therefore that all countries need access to vaccine," Kieney said.

"The SAGE recognized first that healthcare workers should be immunized in all countries in order to retain a functional health system as the virus evolves," she added.

After that, each country should decide who is next in line, based on the virus's unusual behavior.

Seasonal Influenza is deadly enough -- each year it is involved in 250,000 to 500,000 deaths globally. But most are the elderly or those with some kind of chronic disease that makes them more vulnerable to flu, such as asthma.

ELDERLY ADVANTAGE

The elderly seem to have some extra immunity to this new H1N1, which is a mixture of two swine viruses, one of which also contains genetic material from birds and humans. It is a very distant cousin of the H1N1 virus that caused the 1918 pandemic that killed 50 million to 100 million people.

A study published in the journal Nature on Monday confirmed that the blood of people born before 1920 carries antibodies to the 1918 strain, suggesting their immune systems remember a childhood infection.

The work by Dr. Yoshihiro Kawaoka also supports other studies that this new H1N1 strain does not stay in the nose and throat, as do most seasonal viruses.

"The H1N1 virus replicates significantly better in the lungs," Kawaoka said. Other studies have also shown it can cause gastrointestinal effects, and that it targets people not usually thought of as being at high risk.

"Obesity has been observed to be one of the risk factors for more severe reaction to H1N1" -- something never before seen, Kieny added. It is not clear if obese people may have undiagnosed health problems that make them susceptible, or if obesity in and of itself is a risk.

On Friday, a team at the U.S. Centers for Disease Control and Prevention and the University of Michigan reported that nine out of 10 patients treated in an intensive care unit there were obese. They also had unusual symptoms such as blood clots in the lungs and multiple organ failure.

None have recovered and three died.

The CDC estimates at least a million people are infected in the United States alone and clinics everywhere are advised not to test each and every patient, so keeping an accurate count of cases will be impossible. The United States has documented 211 deaths and WHO counted 429 early last week.

Kieny said WHO would also work to get better viruses for companies from which to make vaccines. She said the strains that had been distributed did not grow very well in chicken eggs -- used to make all flu vaccines.

One exception -- AstraZeneca's MedImmune unit makes a live virus vaccine that is squirted up the nose and it is easier to produce, Kieny said.

WHO said countries should continue with their normal vaccination programs against seasonal flu. Kieny said the seasonal H3N2 strain was also very active now in the southern hemisphere's winter.

Sanofi-Aventis, Novartis, Baxter, Schering-Plough's Nobilon, GlaxoSmithKline, Solvay, CSL and AstraZeneca's MedImmune are among those working on flu vaccines.

_________________
Audio Technician/Project Co-Ordinator
KABAN
Very Happy Pesaka Pemerindang Event Management(PPEvenTM) Very Happy
Back to top Go down
http://panggaupengidupanakiban.blogspot.com/
Sponsored content




PostSubject: Re: INFLUENZA A (H1N1) - updated   Today at 8:33 pm

Back to top Go down
 
INFLUENZA A (H1N1) - updated
View previous topic View next topic Back to top 
Page 6 of 6Go to page : Previous  1, 2, 3, 4, 5, 6
 Similar topics
-
» DOH bidding for A(H1N1) equipment
» Amazing & Original Smiley Designs (new & updated)
» UPDATED[MediaFire]3 Idiots • 2009 • 550MB • X264 DVDRiP • English SubTitles •
» Roche Diagnostic on the A(H1N1) machines
» Updated Gliese 436 b data

Permissions in this forum:You cannot reply to topics in this forum
:: Penolong Pegawai Perubatan Sarawak :: :: General Forum :: Perbincangan Kesihatan-
Jump to: