:: Penolong Pegawai Perubatan Sarawak ::

:: Penolong Pegawai Perubatan Sarawak Portal::
 
HomePortalCalendarGalleryFAQSearchMemberlistRegisterLog in
Navigation
Log in
Username:
Password:
Log in automatically: 
:: I forgot my password
Latest topics
» PPP new website..
Fri Sep 09, 2016 2:12 pm by Jay Amarda

» SELAMAT HARI PENOLONG PEGAWAI PERUBATAN 2016
Tue Mar 08, 2016 8:38 pm by Jay Amarda

» Pegawai Perubatan di KK/K1M/KKIA
Sat Jan 09, 2016 10:37 pm by Jay Amarda

» MERRY CHRISMAT & HAPPY NEW YEAR 2016
Tue Dec 22, 2015 9:39 am by Jay Amarda

» PENGALAMAM DENGAN PERKHIDMATAN DOKTOR UDARA
Thu Dec 10, 2015 11:41 am by Jay Amarda

» Lastest Update and News for PPP
Thu Dec 10, 2015 8:03 am by Jay Amarda

» PPP BOLEH JADI PEGAWAI PERUBATAN
Sun Jul 19, 2015 8:21 pm by Aisyah98

» DEGREE FOR PPP. APA BIDANG YANG BERKAITAN
Sun Jul 19, 2015 8:18 pm by Aisyah98

» Visual Studio 2010 Free Download Full Version With Crack For Windows 7 64 Bit
Wed Mar 19, 2014 3:42 pm by maddprym

» perkembangan terkini naiktaraf KK Lubok Antu
Thu Oct 10, 2013 8:31 am by Roslan

» Helo...2013
Fri Jul 26, 2013 2:28 am by plus100lewishamiltonamat@

» FAIL MEJA UNTUK SEMUA
Sun Apr 07, 2013 4:02 pm by Amin zafri

» org baru...
Sat Feb 23, 2013 5:32 pm by arm S'h

» SURAT PEKELILING KETUA PENGARAH KESIHATAN MALAYSIA BIL.4/2009 PELAKSAAN PERKHIDMATAN KESIHATAN BERINTEGRASI(BERSEPADU)DI KLINIK KESIHATAN.
Sat Dec 08, 2012 2:02 pm by desmond edward

» PENDAFTARAN PERSATUAN PENOLONG PEGAWAI PERUBATAN SARAWAK
Tue Nov 06, 2012 10:23 am by Roslan

» Facebook satu lagi cara Yahudi bergerak!!
Wed Oct 24, 2012 1:46 am by anak pisang

» canon EOS 450D
Wed Oct 24, 2012 1:40 am by anak pisang

» TB Drugs Protocol
Wed Oct 24, 2012 1:39 am by anak pisang

» WANITA DAKWA SAKIT KULIT ANGKARA UBAT HOSPITAL.
Wed Oct 24, 2012 1:37 am by anak pisang

» REFERENDUM: MENGKAJI DAN MENJENAMA SEMULA NAMA JAWATAN ‘PENOLONG PEGAWAI PERUBATAN’ KEPADA SATU NAMA YANG LEBIH SIGNIFIKAN
Wed Oct 24, 2012 1:32 am by anak pisang

Similar topics
Affiliates














Follow us on Twitter


 



Share | 
 

 Cuti Sakit - Kenapa Slip Cuti Atas Nama 'Sarawak Government'

View previous topic View next topic Go down 
AuthorMessage
Royale Starex
New Forumer


Sagittarius Dragon
Posts : 49
Points : 70
Reputation : 1
Join date : 2010-01-13
Age : 40
Location : Sarawak

Health Status
Health Points: 1

PostSubject: Cuti Sakit - Kenapa Slip Cuti Atas Nama 'Sarawak Government'   Fri Jan 22, 2010 10:06 am

Seperti yang kita sedia maklum, Jabatan Kesihatan/KKM adalah dibawah kerajaan Persekutuan, jadi sebarang perkara yang berkaitan dengan Jabatan Kesihatan/KKM adalah di bawah bidang kuasa kerajaan Persekutuan.

Namun ader kekeliruan, kalau tuan-tuan perasan, kenapa sijil sakit yang kita guna pakai kat sarawak tertera 'sarawak government' tak diletak 'malaysia government'. Atau ia turut berlaku kat negeri-negeri lain.



Ader idea tak?. Sekadar untuk kepastian. TQ
Back to top Go down
brutalz
Newbie Forumer
Newbie Forumer


Virgo Pig
Posts : 147
Points : 150
Reputation : 3
Join date : 2009-09-18
Age : 33
Location : Pesisir Pantai

Health Status
Health Points: 1

PostSubject: Re: Cuti Sakit - Kenapa Slip Cuti Atas Nama 'Sarawak Government'   Fri Jan 22, 2010 12:11 pm

Mungkin sbb kalau tertulis Federal Goverment may b surat cuti sakit x sesuai dengan mereka yg kerja state... contohnya Salcra, Pertanian, dan lain - lain jabatan state di samping itu, kilang2 yg beroperasi di sarawak. Surat Cuti Sakit Made in Sarawak kot... aku pun tak tau...
Back to top Go down
polzdscholzd
VVIP Forumer
VVIP Forumer


Gemini Dog
Posts : 705
Points : 750
Reputation : 8
Join date : 2009-06-21
Age : 34
Location : KeNyAlAnG EaRtH

Health Status
Health Points: 1

PostSubject: Re: Cuti Sakit - Kenapa Slip Cuti Atas Nama 'Sarawak Government'   Fri Jan 22, 2010 7:44 pm

...mgkin laku dlm sarawak jak kali bro..i pun tak sure kat semenanjung empun sick leave..lupa juak nanga masa di sia ari ya..

_________________
Be A MasTeR Of YoUr MiNd BeFoRe U BeCoMe A MaStErMiNd
Back to top Go down
brutalz
Newbie Forumer
Newbie Forumer


Virgo Pig
Posts : 147
Points : 150
Reputation : 3
Join date : 2009-09-18
Age : 33
Location : Pesisir Pantai

Health Status
Health Points: 1

PostSubject: Re: Cuti Sakit - Kenapa Slip Cuti Atas Nama 'Sarawak Government'   Sat Jan 23, 2010 10:45 am

Menandakan sesorg itu mendapat rawatan di Klinik kerajaan dalam Sarawak.
Back to top Go down
polzdscholzd
VVIP Forumer
VVIP Forumer


Gemini Dog
Posts : 705
Points : 750
Reputation : 8
Join date : 2009-06-21
Age : 34
Location : KeNyAlAnG EaRtH

Health Status
Health Points: 1

PostSubject: Re: Cuti Sakit - Kenapa Slip Cuti Atas Nama 'Sarawak Government'   Sat Jan 23, 2010 9:16 pm

mgkin itulah tujuannya..dan ia dicetak khas utk org swk..

_________________
Be A MasTeR Of YoUr MiNd BeFoRe U BeCoMe A MaStErMiNd
Back to top Go down
Deressa
Moderator
Moderator


Cancer Rat
Posts : 1070
Points : 1189
Reputation : 0
Join date : 2009-07-14
Age : 32
Location : SGH

Health Status
Health Points: 1

PostSubject: Re: Cuti Sakit - Kenapa Slip Cuti Atas Nama 'Sarawak Government'   Mon Jan 25, 2010 5:52 pm

entah la bang~~ mau tukar benda macam ni kena pinda akta in, pinda akta itu baru la dpt tukar.

sebab kalo x da dlm akta, lawyer akan untung besar~~ faham2 la~

_________________
がりえ しあ
Back to top Go down
anak umbong
VIP Forumer
VIP Forumer


Libra Buffalo
Posts : 495
Points : 581
Reputation : 3
Join date : 2009-05-18
Age : 31
Location : KK NANGA ENSIRING,JULAU

Health Status
Health Points: 1

PostSubject: Re: Cuti Sakit - Kenapa Slip Cuti Atas Nama 'Sarawak Government'   Mon Jan 25, 2010 10:16 pm

kali dari zaman Brooke dolok kot...eh...bertuahnya ulih cerficate nya..jarang2 bs d semenanjung..maybe??
Back to top Go down
polzdscholzd
VVIP Forumer
VVIP Forumer


Gemini Dog
Posts : 705
Points : 750
Reputation : 8
Join date : 2009-06-21
Age : 34
Location : KeNyAlAnG EaRtH

Health Status
Health Points: 1

PostSubject: Re: Cuti Sakit - Kenapa Slip Cuti Atas Nama 'Sarawak Government'   Tue Jan 26, 2010 8:23 am

sigi ndi ba semenanjung parr..cop pan dh sarawak..semenanjung tiru kitai kine..

_________________
Be A MasTeR Of YoUr MiNd BeFoRe U BeCoMe A MaStErMiNd
Back to top Go down
anak umbong
VIP Forumer
VIP Forumer


Libra Buffalo
Posts : 495
Points : 581
Reputation : 3
Join date : 2009-05-18
Age : 31
Location : KK NANGA ENSIRING,JULAU

Health Status
Health Points: 1

PostSubject: Re: Cuti Sakit - Kenapa Slip Cuti Atas Nama 'Sarawak Government'   Tue Jan 26, 2010 1:51 pm

ooo..steady amai kenya...@riginal..
Back to top Go down
polzdscholzd
VVIP Forumer
VVIP Forumer


Gemini Dog
Posts : 705
Points : 750
Reputation : 8
Join date : 2009-06-21
Age : 34
Location : KeNyAlAnG EaRtH

Health Status
Health Points: 1

PostSubject: Re: Cuti Sakit - Kenapa Slip Cuti Atas Nama 'Sarawak Government'   Wed Jan 27, 2010 9:54 am

sigi original parr..

_________________
Be A MasTeR Of YoUr MiNd BeFoRe U BeCoMe A MaStErMiNd
Back to top Go down
budak_baik
New Forumer


Cancer Pig
Posts : 41
Points : 41
Reputation : 0
Join date : 2009-06-20
Age : 33
Location : utara sarawak

Health Status
Health Points: 1

PostSubject: Re: Cuti Sakit - Kenapa Slip Cuti Atas Nama 'Sarawak Government'   Thu Jan 28, 2010 12:19 am

ya zaman british dolok pun ya... b4 sarawak masuk malaysia gik ya....bahan bersejarah.... dari pejuang kemerdekaan dolok pun pakey ya mintak mc...
tangga jak kitak orang tahun nya ya... Malaysia pun lom lahir
Back to top Go down
Deressa
Moderator
Moderator


Cancer Rat
Posts : 1070
Points : 1189
Reputation : 0
Join date : 2009-07-14
Age : 32
Location : SGH

Health Status
Health Points: 1

PostSubject: Re: Cuti Sakit - Kenapa Slip Cuti Atas Nama 'Sarawak Government'   Thu Jan 28, 2010 12:24 am

nya la~ agik akta zaman cdak james brooke ya~~

_________________
がりえ しあ
Back to top Go down
budak_baik
New Forumer


Cancer Pig
Posts : 41
Points : 41
Reputation : 0
Join date : 2009-06-20
Age : 33
Location : utara sarawak

Health Status
Health Points: 1

PostSubject: Re: Cuti Sakit - Kenapa Slip Cuti Atas Nama 'Sarawak Government'   Thu Jan 28, 2010 12:31 am

mcm buku pendaftaran kat kuanter yg baru ya... semenajung x kan... sarawak jak ngegeh... suka nak susahkan staff nya... rasa setiap klinik ada pt la kutip hasil dan molah pendaftaran ya...
Back to top Go down
Deressa
Moderator
Moderator


Cancer Rat
Posts : 1070
Points : 1189
Reputation : 0
Join date : 2009-07-14
Age : 32
Location : SGH

Health Status
Health Points: 1

PostSubject: Re: Cuti Sakit - Kenapa Slip Cuti Atas Nama 'Sarawak Government'   Thu Jan 28, 2010 10:13 am

buat lama gik masa register pt dgn buku baru ya.

_________________
がりえ しあ
Back to top Go down
budak_baik
New Forumer


Cancer Pig
Posts : 41
Points : 41
Reputation : 0
Join date : 2009-06-20
Age : 33
Location : utara sarawak

Health Status
Health Points: 1

PostSubject: Re: Cuti Sakit - Kenapa Slip Cuti Atas Nama 'Sarawak Government'   Thu Jan 28, 2010 12:15 pm

nyalah... buat pt lama tunggu
Back to top Go down
aubreysherrod
Moderator
Moderator


Leo Pig
Posts : 1142
Points : 1147
Reputation : 4
Join date : 2009-05-07
Age : 33
Location : LUBOK ANTU

Health Status
Health Points: 1

PostSubject: Re: Cuti Sakit - Kenapa Slip Cuti Atas Nama 'Sarawak Government'   Thu Jan 28, 2010 3:39 pm

...esok lusa mungkin buku reg sebesar 4' x 4'...particular pt dari kecik sampei besar perlu ditulis dalam buku ya kelak...valid la sick leave ya sedangkan "SARAWAK GOVERMENT"????
Back to top Go down
polzdscholzd
VVIP Forumer
VVIP Forumer


Gemini Dog
Posts : 705
Points : 750
Reputation : 8
Join date : 2009-06-21
Age : 34
Location : KeNyAlAnG EaRtH

Health Status
Health Points: 1

PostSubject: Re: Cuti Sakit - Kenapa Slip Cuti Atas Nama 'Sarawak Government'   Thu Jan 28, 2010 9:51 pm

sarawak membentuk malaysia..agak silap jika dikatakan sarawak masuk malaysia..jika negara sarawak mungkin kita akan kaya seperti brunei..tapi memang benar buku yg baru dipakei kinetok memang leceh dan polah keja byk..mun PPP sorang jak di KK mampuih le nak buat semua keja..makin byk beban..baru di kaunter dah lama sangkut..lum lagi tunggu nak cek pt..

_________________
Be A MasTeR Of YoUr MiNd BeFoRe U BeCoMe A MaStErMiNd
Back to top Go down
Amin zafri
User Forumer
User Forumer


Leo Cat
Posts : 57
Points : 60
Reputation : 0
Join date : 2009-12-30
Age : 41
Location : Taiping, Perak

Health Status
Health Points: 1

PostSubject: Re: Cuti Sakit - Kenapa Slip Cuti Atas Nama 'Sarawak Government'   Thu Jan 28, 2010 10:27 pm

Saya rasa ia ada kaitan dengan perlembagaan yakni kelebihan dengan mengekalkan beberapa ciri identiti Sarawak. Ia dipersetujui dalam rancangan unuk membentuk Malaysia.
Back to top Go down
budak_baik
New Forumer


Cancer Pig
Posts : 41
Points : 41
Reputation : 0
Join date : 2009-06-20
Age : 33
Location : utara sarawak

Health Status
Health Points: 1

PostSubject: Re: Cuti Sakit - Kenapa Slip Cuti Atas Nama 'Sarawak Government'   Fri Jan 29, 2010 5:21 pm

sebenarnya bukan la semua borang2 yang kita gunakan kat sarawak adalah sama dgn semenanjung.. malah semenanjung pun tak semestinya semua sama ikut negeri masing2 lah kan... cuba u all periksa lagi borang2 yang u guna... banyak yg kat atas dia kan JKNS ( Jabatan Kesihatan Negeri Sarawak )

malah dlm sarawak pun berbeza juak... cuba lihat yg borang pt kat A&E ya... SGH lain... bla tgk yg kawasan utara lain....

semua ya ikut kesesuaian la kot ( agak2nya la).... ikut kadaan dan kesesuaian juga... even jadual imunisasi kita sarawak pun tak sama dgn semenanjung....

ikut kesesuaian keadaan kan keperluan la janji masih memberi perkhidmatan yg baik dan bermutu mengikut standard yang telah d tetapkan
Back to top Go down
polzdscholzd
VVIP Forumer
VVIP Forumer


Gemini Dog
Posts : 705
Points : 750
Reputation : 8
Join date : 2009-06-21
Age : 34
Location : KeNyAlAnG EaRtH

Health Status
Health Points: 1

PostSubject: Re: Cuti Sakit - Kenapa Slip Cuti Atas Nama 'Sarawak Government'   Fri Jan 29, 2010 9:02 pm

memang setiap negeri ada perbezaannya dari segi pengurusan dan faciliti mengikut keprluan dan kehendak sesebuah negeri..misalanya kad pesakit OPD..di semenanjung memang berlainan dgn sarawak..di sarawak pt membawa kad balik dan boleh dibawa ke mana2 sahaja klinik si seluruh bahagian di sarawak termasuk daerah.. tetapi di semenajung tidak..kad mereka biasanya disimpan oleh pihak klinik..mereka cuma bawa kad pengenalan bila datang ke klinik tersebut..jika pergi ke klinik lain kad baru akan dibuka..biasan kad mereka berwarna kuning utk klinik kesihatan..di hospital warna merah utk emergency kes dan kuning utk kes2 ringan..mgkin salah satu faktor kad pesakit ditinggalkan di kk (semenanjung) kerana majoriti klinik disana ada kemudahan farmasi dan kemudahan asas yg cukup..soo ubat biasa diambik menggunakan prescription..di sarawak masih guna kad warna putih tu..mmg tiadalah perbezaan sangat warna dan cara sahaja berlainan tetapi isi kandungan dan rawatan penyakit tetap sama..

_________________
Be A MasTeR Of YoUr MiNd BeFoRe U BeCoMe A MaStErMiNd
Back to top Go down
budak_baik
New Forumer


Cancer Pig
Posts : 41
Points : 41
Reputation : 0
Join date : 2009-06-20
Age : 33
Location : utara sarawak

Health Status
Health Points: 1

PostSubject: Re: Cuti Sakit - Kenapa Slip Cuti Atas Nama 'Sarawak Government'   Sat Jan 30, 2010 7:09 pm

ye la... memang ada perbezaan... banyak segi la...
mcm dolok, uniform nurse sarawak kan lain
Back to top Go down
polzdscholzd
VVIP Forumer
VVIP Forumer


Gemini Dog
Posts : 705
Points : 750
Reputation : 8
Join date : 2009-06-21
Age : 34
Location : KeNyAlAnG EaRtH

Health Status
Health Points: 1

PostSubject: Re: Cuti Sakit - Kenapa Slip Cuti Atas Nama 'Sarawak Government'   Sat Jan 30, 2010 9:02 pm

auk..memang ada perbezaan mengikut management negeri masing2..

_________________
Be A MasTeR Of YoUr MiNd BeFoRe U BeCoMe A MaStErMiNd
Back to top Go down
Sponsored content




PostSubject: Re: Cuti Sakit - Kenapa Slip Cuti Atas Nama 'Sarawak Government'   Today at 6:43 pm

Back to top Go down
 
Cuti Sakit - Kenapa Slip Cuti Atas Nama 'Sarawak Government'
View previous topic View next topic Back to top 
Page 1 of 1
 Similar topics
-
» Choosing exactly when to slip away?
» Iblis tercipta dari api, kenapa bisa tersiksa di neraka?
» Kenapa saya (seorang Kristen) suka topik mualaf
» kenapa banyak orang kristen yang tidak berani sunat? inilah argumen mereka
» kenapa harus pake akik

Permissions in this forum:You cannot reply to topics in this forum
:: Penolong Pegawai Perubatan Sarawak :: :: General Forum :: Perbincangan Permasalahan-
Jump to: