:: Penolong Pegawai Perubatan Sarawak ::

:: Penolong Pegawai Perubatan Sarawak Portal::
 
HomePortalCalendarGalleryFAQSearchMemberlistRegisterLog in
Navigation
Log in
Username:
Password:
Log in automatically: 
:: I forgot my password
Latest topics
» PPP new website..
Fri Sep 09, 2016 2:12 pm by Jay Amarda

» SELAMAT HARI PENOLONG PEGAWAI PERUBATAN 2016
Tue Mar 08, 2016 8:38 pm by Jay Amarda

» Pegawai Perubatan di KK/K1M/KKIA
Sat Jan 09, 2016 10:37 pm by Jay Amarda

» MERRY CHRISMAT & HAPPY NEW YEAR 2016
Tue Dec 22, 2015 9:39 am by Jay Amarda

» PENGALAMAM DENGAN PERKHIDMATAN DOKTOR UDARA
Thu Dec 10, 2015 11:41 am by Jay Amarda

» Lastest Update and News for PPP
Thu Dec 10, 2015 8:03 am by Jay Amarda

» PPP BOLEH JADI PEGAWAI PERUBATAN
Sun Jul 19, 2015 8:21 pm by Aisyah98

» DEGREE FOR PPP. APA BIDANG YANG BERKAITAN
Sun Jul 19, 2015 8:18 pm by Aisyah98

» Visual Studio 2010 Free Download Full Version With Crack For Windows 7 64 Bit
Wed Mar 19, 2014 3:42 pm by maddprym

» perkembangan terkini naiktaraf KK Lubok Antu
Thu Oct 10, 2013 8:31 am by Roslan

» Helo...2013
Fri Jul 26, 2013 2:28 am by plus100lewishamiltonamat@

» FAIL MEJA UNTUK SEMUA
Sun Apr 07, 2013 4:02 pm by Amin zafri

» org baru...
Sat Feb 23, 2013 5:32 pm by arm S'h

» SURAT PEKELILING KETUA PENGARAH KESIHATAN MALAYSIA BIL.4/2009 PELAKSAAN PERKHIDMATAN KESIHATAN BERINTEGRASI(BERSEPADU)DI KLINIK KESIHATAN.
Sat Dec 08, 2012 2:02 pm by desmond edward

» PENDAFTARAN PERSATUAN PENOLONG PEGAWAI PERUBATAN SARAWAK
Tue Nov 06, 2012 10:23 am by Roslan

» Facebook satu lagi cara Yahudi bergerak!!
Wed Oct 24, 2012 1:46 am by anak pisang

» canon EOS 450D
Wed Oct 24, 2012 1:40 am by anak pisang

» TB Drugs Protocol
Wed Oct 24, 2012 1:39 am by anak pisang

» WANITA DAKWA SAKIT KULIT ANGKARA UBAT HOSPITAL.
Wed Oct 24, 2012 1:37 am by anak pisang

» REFERENDUM: MENGKAJI DAN MENJENAMA SEMULA NAMA JAWATAN ‘PENOLONG PEGAWAI PERUBATAN’ KEPADA SATU NAMA YANG LEBIH SIGNIFIKAN
Wed Oct 24, 2012 1:32 am by anak pisang

Affiliates














Follow us on Twitter


 



Share | 
 

 help me...

View previous topic View next topic Go down 
Go to page : 1, 2  Next
AuthorMessage
fatyo69
New Forumer


Posts : 10
Points : 12
Reputation : 1
Join date : 2010-01-19
Location : sibu

Health Status
Health Points: 1

PostSubject: help me...   Tue Jan 19, 2010 3:28 pm

saya baru apply SPA..saya mohon untuk PPP...
boleh ka saya tahu apakah subjek yang akan dipelajari...??
dan gerenti kerja ka kita apabila tamat latihan 3 tahun itu..??
p/s: ialah..sebab saya berfikir setiap tahun byk PPP yang tamat latihan..katakan lah saya dapat tawaran untuk mengikuti kursus PPP pelatih pada tahun ini..adakah setelah saya tamat pada 2013..saya konfirm berkerja...??dan saya juga was-was kerana saya ada kawan yang sedang belajar di kolej kesihatan mengatakan peluang kerja tidak terjamin walaupun tajaan KKM (SPA)..sebab sekarang di hospital staff sudah mencukupi..??adakah ini betul??

tq..
Back to top Go down
Royale Starex
New Forumer


Sagittarius Dragon
Posts : 49
Points : 70
Reputation : 1
Join date : 2010-01-13
Age : 40
Location : Sarawak

Health Status
Health Points: 1

PostSubject: Re: help me...   Tue Jan 19, 2010 5:12 pm

Pasaran untuk PPP amat luas, kat KKM sekalipun masih kekurangan PPP. Janji lulus final exam, insyaALLAH dapat kerja, tapi kena interview lagi.

Tahniah kerana meminati bidang PPP.

Pasal subjek tu kena tanya kat KSKB Kuching, dah lama dah ingat lagi. Atau maybe ader PPP yang baru graduate mereka lebih arif.

Tahniah sekali lagi, semoga berjaya.
Back to top Go down
anak umbong
VIP Forumer
VIP Forumer


Libra Buffalo
Posts : 495
Points : 581
Reputation : 3
Join date : 2009-05-18
Age : 31
Location : KK NANGA ENSIRING,JULAU

Health Status
Health Points: 1

PostSubject: Re: help me...   Tue Jan 19, 2010 8:41 pm

kalo minta melalui SPA n blaja d kolej awam....cth KSKB...mmg gerenti keja pon...tp kolej swasta x tau le...subjek?? dh lupa....mungkin junior yg baru keluar tau sebab mungkin kokurikulum dh berubah....x mcm zaman Jerome Chen...hehehehe...
Back to top Go down
shinigami
Newbie Forumer
Newbie Forumer


Leo Dog
Posts : 115
Points : 123
Reputation : 0
Join date : 2009-05-08
Age : 34
Location : Miri

Health Status
Health Points: 1

PostSubject: Re: help me...   Wed Jan 20, 2010 9:16 am

peluang mmg besar,sbb bidang kesihatan masih memerlukan banyak kakitangan, mesti mok lulus ujian juak
Back to top Go down
fatyo69
New Forumer


Posts : 10
Points : 12
Reputation : 1
Join date : 2010-01-19
Location : sibu

Health Status
Health Points: 1

PostSubject: Re: help me...   Wed Jan 20, 2010 3:17 pm

terima kasih atas nasihat anda semua..saya pun berharap saya akan dapat tawaran untuk belajar nanti sebagai PPP..tapi saya masih tidak faham seperti apa yang dikatakan saudara Royale Starex itu..kalau dah abis ada interview lagi sebelum bekerja??untuk apakah interview itu...tq
Back to top Go down
Roslan
Admin
Admin


Cancer Rooster
Posts : 116
Points : 186
Reputation : 0
Join date : 2009-04-13
Age : 35
Location : Sarawak Land Of Borneo

Health Status
Health Points: 1

PostSubject: Re: help me...   Wed Jan 20, 2010 9:03 pm

interview naik pangkat..mungkin itu yang beliau maksudkan. jika anda menjadi pelatih ppp.. Sebelah kaki anda sudah masuk kerja dgn kerajaan..Dan pastikan anda lulus ujian,matapelajaran KSKB tidaklah sesusah mana asalkan rajin belajar. tidak ramai student ppp yg gagal dan kebanyakkan setiap intake lulus 100 peratus!
Back to top Go down
http://pppsarawak.darkbb.com
fatyo69
New Forumer


Posts : 10
Points : 12
Reputation : 1
Join date : 2010-01-19
Location : sibu

Health Status
Health Points: 1

PostSubject: Re: help me...   Wed Jan 20, 2010 9:16 pm

thanks roslan...harap saya dapat jadi pelatih ppp la..hehehe interview pun belum lagi...tapi saya memang menaruh harapan untuk jadi ppp...
Back to top Go down
Royale Starex
New Forumer


Sagittarius Dragon
Posts : 49
Points : 70
Reputation : 1
Join date : 2010-01-13
Age : 40
Location : Sarawak

Health Status
Health Points: 1

PostSubject: Re: help me...   Thu Jan 21, 2010 9:41 am

Interview tu sebagai syarat sahaja sebelum kita ditawarkan jawatan PPP, penemuduga adalah daripada SPA/JPA.

Kami dahulukan ditemuduga oleh pihak SPA/JPA sewaktu mengikuti kursus Induksi di Pusat Induksi di RCBM, semester akhir.
Back to top Go down
fatyo69
New Forumer


Posts : 10
Points : 12
Reputation : 1
Join date : 2010-01-19
Location : sibu

Health Status
Health Points: 1

PostSubject: Re: help me...   Thu Jan 21, 2010 12:03 pm

owh ok...terima kasih kepada saudara royal starex dan saudara2 yang lain atas komen anda...
Back to top Go down
Nick
Moderator
Moderator


Libra Rooster
Posts : 766
Points : 856
Reputation : 8
Join date : 2009-05-07
Age : 35
Location : HUM

Health Status
Health Points: 1

PostSubject: Re: help me...   Thu Jan 21, 2010 12:46 pm

peluang kerja mmg luas....semoga lulus nanti dlm semua peperiksaan..itu sahaja yg menentukan nasib kita
Back to top Go down
http://WWW.YAHOO.COM
fatyo69
New Forumer


Posts : 10
Points : 12
Reputation : 1
Join date : 2010-01-19
Location : sibu

Health Status
Health Points: 1

PostSubject: Re: help me...   Sat Jan 23, 2010 5:52 pm

terima kasih nick..tapi mesti masa interview itu nanti pasti banyak saingan kan??
selalu nya berapa kah jumlah intake pelatih ppp yang akan diambil?
Back to top Go down
Deressa
Moderator
Moderator


Cancer Rat
Posts : 1070
Points : 1189
Reputation : 0
Join date : 2009-07-14
Age : 32
Location : SGH

Health Status
Health Points: 1

PostSubject: Re: help me...   Mon Jan 25, 2010 5:21 pm

fatyo69 wrote:
katakan lah saya dapat tawaran untuk mengikuti kursus PPP pelatih pada tahun ini..adakah setelah saya tamat pada 2013..saya konfirm berkerja...??dan saya juga was-was kerana saya ada kawan yang sedang belajar di kolej kesihatan mengatakan peluang kerja tidak terjamin walaupun tajaan KKM (SPA)..sebab sekarang di hospital staff sudah mencukupi..??adakah ini betul??

tq..

geng~ mana u dpt cerita karut tu geng~ intake kami 61 org grade, all da kerja now.
mana ada staff ppp cukup kat negara ni? --> is sgt2 x cukup staf geng~~

_________________
がりえ しあ
Back to top Go down
fatyo69
New Forumer


Posts : 10
Points : 12
Reputation : 1
Join date : 2010-01-19
Location : sibu

Health Status
Health Points: 1

PostSubject: Re: help me...   Mon Jan 25, 2010 10:31 pm

saya dengar dari cerita kawan saya saja ttg berita itu..kawan saya itu sekarang tengah belajar di kskb kuch..tapi dia merupakan pelatih IK..
Back to top Go down
anak umbong
VIP Forumer
VIP Forumer


Libra Buffalo
Posts : 495
Points : 581
Reputation : 3
Join date : 2009-05-18
Age : 31
Location : KK NANGA ENSIRING,JULAU

Health Status
Health Points: 1

PostSubject: Re: help me...   Mon Jan 25, 2010 10:57 pm

IK bukan d KSKB la syg..kat kKolej Kesihatan Awam...tak sama...
Back to top Go down
fatyo69
New Forumer


Posts : 10
Points : 12
Reputation : 1
Join date : 2010-01-19
Location : sibu

Health Status
Health Points: 1

PostSubject: Re: help me...   Mon Jan 25, 2010 11:18 pm

owh..apakah solan yang salu akan ditanya ketika interview??
Back to top Go down
Deressa
Moderator
Moderator


Cancer Rat
Posts : 1070
Points : 1189
Reputation : 0
Join date : 2009-07-14
Age : 32
Location : SGH

Health Status
Health Points: 1

PostSubject: Re: help me...   Tue Jan 26, 2010 9:19 am

auk la~ kolej IK kat batu 7 kch nun~ beza 6 batu dari KSKB.

honestly, kalo dengar benda2 yg 'rumor'. pastikan nya sahih dulu. bukan apa, kami dulu pun macam u juga, takut ini, takut itu. lebih2 lagi kami dulu, habis skul F6 terus masuk training.
tgh1 sem1 tu tunggu result STPM lagi.

so, my point is: apa2 kursus, akademik tajaan kerajaan. peluang kerja tetap ada, as long as u x kena tindakan tatatertip atau langgar perjanjian yg u akan sign depan saksi u tu.

setakat ni, kami yg staff ni x da pun dgr student2 dari kolej kerajaan ni x da kerja. --> itu perkara yg x logik utk berlaku. --> sebab post PPP memang sgt2 diperlukan. (bukannya lebih staff)

_________________
がりえ しあ
Back to top Go down
Deressa
Moderator
Moderator


Cancer Rat
Posts : 1070
Points : 1189
Reputation : 0
Join date : 2009-07-14
Age : 32
Location : SGH

Health Status
Health Points: 1

PostSubject: Re: help me...   Tue Jan 26, 2010 10:00 am

pasal interview tu,

asal u becakap ja, salah ka betul ka, asal u buka mulut.
jgn jawab 'err..', 'x tau..', 'x pasti..', atau pun sengeh2~ org macam tu gerenti kena reject.

sebab 'interview' ni la org nak tgk 'who are u'. sama ada u pandai cakap ka, pandai ambik hati org ka, gaya & personality yg menarik ka, eye contact ka. all tu yg org tgk. bukan nya tanya solan bodo, & u bagi jawapan bodo. <-- itu bukan interview nama nya~ (interview dlm tepon buat boleh kalo main tanya2 soalan ja.)



so, my advice is: siap sedia dari segi mantal & fizikal,

mental: upgrade ur knowladge. jgn kuno sgt or x tau pa2 langsung. kalo betul s tau juga, jawab la dgn jujur & polite bahawa u x tau. --> "maaf tuan/encik, saya betul2 tidak tahu tentang topik yg encik/tuan bincangkan ini." (kan sopan jawab macam tu kan? daripada "x tau laa.. ")

fizikal: pakai la smart, jgn pakai selekeh, dari segi pakaian tu pu boleh tunjukan personality kita ba. kalo la u yg interview org. first thing mmg u tgk gaya & pemakaian dulu kan? so, be smart.

_________________
がりえ しあ
Back to top Go down
Royale Starex
New Forumer


Sagittarius Dragon
Posts : 49
Points : 70
Reputation : 1
Join date : 2010-01-13
Age : 40
Location : Sarawak

Health Status
Health Points: 1

PostSubject: Re: help me...   Fri Feb 05, 2010 9:48 pm

fatyo69 - sila klik kat sini http://www.moh.gov.my/opencms/export/sites/default/moh/download/pembantu_perubatan.pdf

itu adalah berkaitan dengan bidang tugas PPP dan subjek yang diikuti semasa berkursus.

Tq
Back to top Go down
fatyo69
New Forumer


Posts : 10
Points : 12
Reputation : 1
Join date : 2010-01-19
Location : sibu

Health Status
Health Points: 1

PostSubject: Re: help me...   Mon Feb 08, 2010 6:09 pm

terima kasih atas komen anda semua..
Back to top Go down
Deressa
Moderator
Moderator


Cancer Rat
Posts : 1070
Points : 1189
Reputation : 0
Join date : 2009-07-14
Age : 32
Location : SGH

Health Status
Health Points: 1

PostSubject: Re: help me...   Mon Feb 08, 2010 8:29 pm

semoga berjaya~

_________________
がりえ しあ
Back to top Go down
polzdscholzd
VVIP Forumer
VVIP Forumer


Gemini Dog
Posts : 705
Points : 750
Reputation : 8
Join date : 2009-06-21
Age : 34
Location : KeNyAlAnG EaRtH

Health Status
Health Points: 1

PostSubject: Re: help me...   Wed Feb 17, 2010 12:18 pm

don worry kwn..interview tu cuma syarat saje..confirm mesti lulus punya..sbb ia bukan mcm interview kerja kat luar tu..tp intake sya dulu takda interview..tp bila dah masuk je KSKB anjuran KKM..Lulus final exam..Research and tidak ada masalah disiplin..CONFIRM beb.. mesti kerja punya...kalo u join swasta baru ler belum grenti dpat kerja..under KKM Yes..100% kerja menanti..

_________________
Be A MasTeR Of YoUr MiNd BeFoRe U BeCoMe A MaStErMiNd
Back to top Go down
Deressa
Moderator
Moderator


Cancer Rat
Posts : 1070
Points : 1189
Reputation : 0
Join date : 2009-07-14
Age : 32
Location : SGH

Health Status
Health Points: 1

PostSubject: Re: help me...   Thu Feb 18, 2010 9:17 am

betul tu~ 101% punya~ What a Face

_________________
がりえ しあ
Back to top Go down
polzdscholzd
VVIP Forumer
VVIP Forumer


Gemini Dog
Posts : 705
Points : 750
Reputation : 8
Join date : 2009-06-21
Age : 34
Location : KeNyAlAnG EaRtH

Health Status
Health Points: 1

PostSubject: Re: help me...   Thu Feb 18, 2010 10:58 am

...KKM the best..

_________________
Be A MasTeR Of YoUr MiNd BeFoRe U BeCoMe A MaStErMiNd
Back to top Go down
budak_baik
New Forumer


Cancer Pig
Posts : 41
Points : 41
Reputation : 0
Join date : 2009-06-20
Age : 33
Location : utara sarawak

Health Status
Health Points: 1

PostSubject: Re: help me...   Thu Feb 18, 2010 4:09 pm

mereka nak tgk keyakinan diri je masa interview tu... mereka akan cuba mempengaruhi kita untuk tukar jawapan kita ( kalau aku dulu la)
kalau awak tak yakin or kurang pasti pasal jaminan kerja setelah tamat latihan /kursus diploma ppp nie, awak boleh la ambik kursus/blajar ambik diploma yg lain yg peluang pekerjaan nye lagi lah tipis...
dapat je tawaran kursus tu akan tandatangan kontrak pinjaman biasiswa persekutuan dan kontrak kerja... so nak pikir apa lagi kalau pasal kerja selepas tamat yg u persoalkan
Back to top Go down
fatyo69
New Forumer


Posts : 10
Points : 12
Reputation : 1
Join date : 2010-01-19
Location : sibu

Health Status
Health Points: 1

PostSubject: Re: help me...   Thu Feb 18, 2010 11:00 pm

terima kasih semua..
Back to top Go down
Sponsored content




PostSubject: Re: help me...   Today at 8:35 pm

Back to top Go down
 
help me...
View previous topic View next topic Back to top 
Page 1 of 2Go to page : 1, 2  Next

Permissions in this forum:You cannot reply to topics in this forum
:: Penolong Pegawai Perubatan Sarawak :: :: Forum IT :: Help Desk-
Jump to: