:: Penolong Pegawai Perubatan Sarawak ::

:: Penolong Pegawai Perubatan Sarawak Portal::
 
HomePortalCalendarGalleryFAQSearchMemberlistRegisterLog in
Navigation
Log in
Username:
Password:
Log in automatically: 
:: I forgot my password
Latest topics
» PPP new website..
Fri Sep 09, 2016 2:12 pm by Jay Amarda

» SELAMAT HARI PENOLONG PEGAWAI PERUBATAN 2016
Tue Mar 08, 2016 8:38 pm by Jay Amarda

» Pegawai Perubatan di KK/K1M/KKIA
Sat Jan 09, 2016 10:37 pm by Jay Amarda

» MERRY CHRISMAT & HAPPY NEW YEAR 2016
Tue Dec 22, 2015 9:39 am by Jay Amarda

» PENGALAMAM DENGAN PERKHIDMATAN DOKTOR UDARA
Thu Dec 10, 2015 11:41 am by Jay Amarda

» Lastest Update and News for PPP
Thu Dec 10, 2015 8:03 am by Jay Amarda

» PPP BOLEH JADI PEGAWAI PERUBATAN
Sun Jul 19, 2015 8:21 pm by Aisyah98

» DEGREE FOR PPP. APA BIDANG YANG BERKAITAN
Sun Jul 19, 2015 8:18 pm by Aisyah98

» Visual Studio 2010 Free Download Full Version With Crack For Windows 7 64 Bit
Wed Mar 19, 2014 3:42 pm by maddprym

» perkembangan terkini naiktaraf KK Lubok Antu
Thu Oct 10, 2013 8:31 am by Roslan

» Helo...2013
Fri Jul 26, 2013 2:28 am by plus100lewishamiltonamat@

» FAIL MEJA UNTUK SEMUA
Sun Apr 07, 2013 4:02 pm by Amin zafri

» org baru...
Sat Feb 23, 2013 5:32 pm by arm S'h

» SURAT PEKELILING KETUA PENGARAH KESIHATAN MALAYSIA BIL.4/2009 PELAKSAAN PERKHIDMATAN KESIHATAN BERINTEGRASI(BERSEPADU)DI KLINIK KESIHATAN.
Sat Dec 08, 2012 2:02 pm by desmond edward

» PENDAFTARAN PERSATUAN PENOLONG PEGAWAI PERUBATAN SARAWAK
Tue Nov 06, 2012 10:23 am by Roslan

» Facebook satu lagi cara Yahudi bergerak!!
Wed Oct 24, 2012 1:46 am by anak pisang

» canon EOS 450D
Wed Oct 24, 2012 1:40 am by anak pisang

» TB Drugs Protocol
Wed Oct 24, 2012 1:39 am by anak pisang

» WANITA DAKWA SAKIT KULIT ANGKARA UBAT HOSPITAL.
Wed Oct 24, 2012 1:37 am by anak pisang

» REFERENDUM: MENGKAJI DAN MENJENAMA SEMULA NAMA JAWATAN ‘PENOLONG PEGAWAI PERUBATAN’ KEPADA SATU NAMA YANG LEBIH SIGNIFIKAN
Wed Oct 24, 2012 1:32 am by anak pisang

Similar topics
Affiliates














Follow us on Twitter


 



Share | 
 

 dilemma 'one-man-show'

View previous topic View next topic Go down 
Go to page : 1, 2, 3  Next
AuthorMessage
Deressa
Moderator
Moderator


Cancer Rat
Posts : 1070
Points : 1189
Reputation : 0
Join date : 2009-07-14
Age : 32
Location : SGH

Health Status
Health Points: 1

PostSubject: dilemma 'one-man-show'   Fri Nov 27, 2009 8:31 pm

rasa2 nya majoriti klinik2 out station ka sarawak ni ialah 'one-man-show' --> klinik 1 PPP la ba tu~

klinik yg 2 ppp tu kira 'sedikit-sedikit', & klinik yg 3 ppp 'kadang-kadang', & yg 4 ppp pula 'jarang-jarang'.

so, persoalan nya ialah: klinik yg 1 ppp ni, ppp ni langsung, diulangi, LANGSUNG x da lepas dari on-call. maksud nya kena stand-by 24 jam x7, x52, x12...
walaupun 'cuti umum', tetap juga ada org datang ketuk pintu rumah/berek kan? (cuti kunun)

sbg contoh, (cth shj la~) hari ni hari raya haji, (cuti umum) kita ni one-man-show, kira x dpt tinggalkan klinik kan? kalo kita jalan pun, let say, turun bandar utk beli brg dapur/harian.
tiba2 ada kes emergency on-call. conth la, ada org kena sondol kerbau. bila diorg gi klinik cari ppp, & ppp x da. then kira la berlakunya hal komplikasi teruk, & jadi isu hangat pula. (ppp x da kat klinik la tu biasa nya). --> apa ppp tu nak jawab? "hari ni cuti ba" <-- x kan nak jawab macam tu kan? kita mmg on-call 24 jam kat klinik. so tanggungjawab kita la tu.

my point is --> ppp yg on-call 24 hrs ni ada x kena bayar 1 sen pun oleh perintah kita??
--> even 'cuti umum' pun ppp one-man-show ni kena kerja. (cuti umum kunun).
kalo klinik yg lebih 2 ppp tu ok la, boleh gilir2 'cuti'. yg one-man-show macam mana?
terpaksa kerja 'paksa rela' ja la..
claim cuma dibayar bila 'on-call' ja. & yg 'on-call 24 jam' tu x da la? <-- yg hairan nya, MO ada pula elaun ni..

so, i x tau la macam mana u org nak bincang topik ni.
bagi yg mengalami nasib yg sama tu, luahkan la padangan anda..
thanks..

_________________
がりえ しあ
Back to top Go down
simon blun
Moderator
Moderator


Aquarius Rat
Posts : 173
Points : 294
Reputation : 11
Join date : 2009-05-04
Age : 56
Location : Hospital Umum Sarawak

Health Status
Health Points: 1

PostSubject: Re: dilemma 'one-man-show'   Sat Nov 28, 2009 8:49 pm

Sepatutnya yang standby 24 jam mesti dibayar elaun lebih masa. Masa saya dulu dibayar 10 jam sebulan dan tambah pada masa pangilan sebenar. Kalau tak ada duit boleh di ganti dengan ETO. Topic ini hendak lah di bawa kepada Kesatuan dan seterusnya dibawa ke peringkat nasional. Cam mana sida Lab / X-ray di hospital yang on call 24 jam dapat membuat tuntutan lebih masa.
Back to top Go down
Deressa
Moderator
Moderator


Cancer Rat
Posts : 1070
Points : 1189
Reputation : 0
Join date : 2009-07-14
Age : 32
Location : SGH

Health Status
Health Points: 1

PostSubject: Re: dilemma 'one-man-show'   Sun Nov 29, 2009 3:48 pm

betu cip, jabatan lain dpt, y kita ppp x dpt? diskriminasi ka? atau boss nya x sedar kepentingan anak buah nya?

kebaikkan org jarang nampak, bila silap sikit, 1 dunia heboh.

_________________
がりえ しあ
Back to top Go down
anak umbong
VIP Forumer
VIP Forumer


Libra Buffalo
Posts : 495
Points : 581
Reputation : 3
Join date : 2009-05-18
Age : 31
Location : KK NANGA ENSIRING,JULAU

Health Status
Health Points: 1

PostSubject: Re: dilemma 'one-man-show'   Sun Nov 29, 2009 8:33 pm

AMAI NYA....MMG PTT BS ELAUN ONCALL KDIRI BAKA MO....ELAUN LEBIH MASA + ONCALL KHAS..
Back to top Go down
haziq77
New Forumer


Leo Snake
Posts : 25
Points : 27
Reputation : 0
Join date : 2009-11-27
Age : 39
Location : Bilik Tidur,Baram

Health Status
Health Points: 1

PostSubject: Re: dilemma 'one-man-show'   Sun Nov 29, 2009 9:22 pm

Elaun Remaining Call 10 hours ya kmk org ada received..tp mok fight la...tp mok follow ngan surat la...scara peribadi rasanya d KK pun bleh fight bah...ada dalam G.O.Bab G(Perenggan 16@(b)&18)...coba2 lah fight...Insyaallah dapat..
Back to top Go down
Deressa
Moderator
Moderator


Cancer Rat
Posts : 1070
Points : 1189
Reputation : 0
Join date : 2009-07-14
Age : 32
Location : SGH

Health Status
Health Points: 1

PostSubject: Re: dilemma 'one-man-show'   Mon Nov 30, 2009 7:49 am

kami x minta elaun ganjil2 utk on-call tu. yg kami minta ialah elaun 'on-call 24 hours' ni utk ppp yg one-man-show ni. yg lain tu nanti cerita. sebab yg stanby 24 jam ni tiap2 hari ba kami buat.

_________________
がりえ しあ
Back to top Go down
haziq77
New Forumer


Leo Snake
Posts : 25
Points : 27
Reputation : 0
Join date : 2009-11-27
Age : 39
Location : Bilik Tidur,Baram

Health Status
Health Points: 1

PostSubject: Re: dilemma 'one-man-show'   Mon Nov 30, 2009 9:36 pm

Rie wrote:
kami x minta elaun ganjil2 utk on-call tu. yg kami minta ialah elaun 'on-call 24 hours' ni utk ppp yg one-man-show ni. yg lain tu nanti cerita. sebab yg stanby 24 jam ni tiap2 hari ba kami buat.
Bukan elaun ganjil ya bro...memang ada ya..hak kita bah...I pun ongkol 24/7 mcm u & other PPP juak...amik lok...dpd x ada...tp yang i tauk KK kuala Lawas ya x lah one man show nak bro?JM u ada bah?...masih 2 JM u nak...Lagipun mun patient u dari Kg.Pemukat & Kg Datu ya bnyk pegi ke KK Merapok nak?So your burden is less....
Back to top Go down
ceyanline
New Forumer


Capricorn Pig
Posts : 9
Points : 9
Reputation : 0
Join date : 2009-08-16
Age : 32
Location : KSKB Kuching

Health Status
Health Points: 1

PostSubject: Re: dilemma 'one-man-show'   Tue Dec 01, 2009 1:40 am

isu hangat ni... belajar dr yg pakar..
Back to top Go down
http://www.facebook.com
Deressa
Moderator
Moderator


Cancer Rat
Posts : 1070
Points : 1189
Reputation : 0
Join date : 2009-07-14
Age : 32
Location : SGH

Health Status
Health Points: 1

PostSubject: Re: dilemma 'one-man-show'   Tue Dec 01, 2009 8:11 am

haziq: maksud i, i nak elaun yg 24h stand by tu dulu, elaun2 'ganjil' tu karang tah ba~ yg elaun2 'ganjil' tu sebagai penyeri saja ba, elaun 'utama' tu yg kami nak.

geng: 'one-man-show' --> klinik yg 1 ppp tapi ada staff lain.
'one-man-station' --> baru la klinik yg hanya 1 staff ja, x lain x bukan, ppp ja la staff nya.

masalah pt byk x byk tu bukan jadi ukuran. yg kami mau hak kami one-man-show ni utk dpt elaun tu. --> hati pun x senang nak tinggalkan klinik gi mana2 ngenang kita tok on-call ba. cuti pun kena stand by juga. mana hak kami? da la kerja x beduit. siapa mau kerja x begaji? kerja amal?? --> belum lagi kk long sukang yg one-man-show juga. lagi kesian, pt bukan kenal apa tu 'opis hours' suka hati ja mau datang klinik.

kebaikan kita x da org pandang. tapi kesilapan sikit, satu dunia tahu kita salah.

_________________
がりえ しあ
Back to top Go down
haziq77
New Forumer


Leo Snake
Posts : 25
Points : 27
Reputation : 0
Join date : 2009-11-27
Age : 39
Location : Bilik Tidur,Baram

Health Status
Health Points: 1

PostSubject: Re: dilemma 'one-man-show'   Tue Dec 01, 2009 1:00 pm

Senang tu bro....tulis surat dengan KKM...mun u dpt saya pun dapat....huhuhu..tp bro..ini lah yang dinamakan dilema sebagai seorang PPP.telinga u mau tahan...yg penting personally u mesti pndi jaga ati org kg bro...bukan apa spya u x kena serang...layan jak...dah ya cney2 u ngelayo pun org x kisah...mcm i dolok pun keja d klinik juak...dah i lalui masaalah u bro...final solution..amik jak posbasik anes..nyaman u keja sepeta...tp...ongkol juak...huhuuhuhu..last2 tkr jak profesion jd tukang masak...mun x pun kamera man mcm dlm avatar u ya...x lelah ongkol...huhuhuhuhu...ok ka bro?
Back to top Go down
Deressa
Moderator
Moderator


Cancer Rat
Posts : 1070
Points : 1189
Reputation : 0
Join date : 2009-07-14
Age : 32
Location : SGH

Health Status
Health Points: 1

PostSubject: Re: dilemma 'one-man-show'   Tue Dec 01, 2009 4:16 pm

mun ada org ofer, cabut ja la~ siapa x mau idup lebih senang? dari pada tgh mlm syok tido kena panggil.

i mau post-basic orthopedic.

_________________
がりえ しあ
Back to top Go down
haziq77
New Forumer


Leo Snake
Posts : 25
Points : 27
Reputation : 0
Join date : 2009-11-27
Age : 39
Location : Bilik Tidur,Baram

Health Status
Health Points: 1

PostSubject: Re: dilemma 'one-man-show'   Tue Dec 01, 2009 8:33 pm

bgs ya bro rie..tp i rekomen u amik Renal MA..ngecop duit ooo..mun knk gaya lah...
Back to top Go down
Deressa
Moderator
Moderator


Cancer Rat
Posts : 1070
Points : 1189
Reputation : 0
Join date : 2009-07-14
Age : 32
Location : SGH

Health Status
Health Points: 1

PostSubject: Re: dilemma 'one-man-show'   Wed Dec 02, 2009 8:49 am

ya la, tapi i x minat la~

_________________
がりえ しあ
Back to top Go down
polzdscholzd
VVIP Forumer
VVIP Forumer


Gemini Dog
Posts : 705
Points : 750
Reputation : 8
Join date : 2009-06-21
Age : 34
Location : KeNyAlAnG EaRtH

Health Status
Health Points: 1

PostSubject: Re: dilemma 'one-man-show'   Wed Dec 02, 2009 9:18 pm

...iboh nak nyebut on kol 24 jam ya dibayar..kmk tok ada pos basik primary health care pun sikda elaun 100 cam dak emergency..atau anaes klao tak silap..byk lagi pos basik lain dapat..tapi kenak primary health care sik dapat..sedangkan tugas juga sama berat dgn PPP yg lain..berat sebelah juak ya..

_________________
Be A MasTeR Of YoUr MiNd BeFoRe U BeCoMe A MaStErMiNd
Back to top Go down
haziq77
New Forumer


Leo Snake
Posts : 25
Points : 27
Reputation : 0
Join date : 2009-11-27
Age : 39
Location : Bilik Tidur,Baram

Health Status
Health Points: 1

PostSubject: Re: dilemma 'one-man-show'   Wed Dec 02, 2009 9:28 pm

Blom ka bro polzd..anes dah byr..tp 100 jak la..dolok kmk org ada elaun bius rm100 juak tp ptj srh pilih either elaun pos basik atau elaun bius...
Back to top Go down
polzdscholzd
VVIP Forumer
VVIP Forumer


Gemini Dog
Posts : 705
Points : 750
Reputation : 8
Join date : 2009-06-21
Age : 34
Location : KeNyAlAnG EaRtH

Health Status
Health Points: 1

PostSubject: Re: dilemma 'one-man-show'   Wed Dec 02, 2009 10:00 pm

lum gik bro..masih fight kata cdak..pelik juak main fight2 tok..mun ikut senang crita semua PPP yg ada pos basik berik jak elaun 100 ya..untung dari rokok besar agik dari beri rm100 ya pada PPP yg ada pos basik..

_________________
Be A MasTeR Of YoUr MiNd BeFoRe U BeCoMe A MaStErMiNd
Back to top Go down
Deressa
Moderator
Moderator


Cancer Rat
Posts : 1070
Points : 1189
Reputation : 0
Join date : 2009-07-14
Age : 32
Location : SGH

Health Status
Health Points: 1

PostSubject: Re: dilemma 'one-man-show'   Mon Jan 25, 2010 6:26 pm

kasih tedah~~

_________________
がりえ しあ
Back to top Go down
fatyo69
New Forumer


Posts : 10
Points : 12
Reputation : 1
Join date : 2010-01-19
Location : sibu

Health Status
Health Points: 1

PostSubject: Re: dilemma 'one-man-show'   Mon Jan 25, 2010 11:22 pm

apa ka maksud one-man-show geng??
Back to top Go down
Deressa
Moderator
Moderator


Cancer Rat
Posts : 1070
Points : 1189
Reputation : 0
Join date : 2009-07-14
Age : 32
Location : SGH

Health Status
Health Points: 1

PostSubject: Re: dilemma 'one-man-show'   Tue Jan 26, 2010 10:17 am

one-man-show: klinik kesihatan yg hanya ada 1 PPP sahaja, tapi ada JM & PPK. (PPP itu la yg incas, on-call, klinikal, buat program, buat return, wakli meeting, expanded scope, & macam2 lagi yg HANYA 1 org PPP yg buat.)

one-man-station: ini pula ialah dimana klinik tersebut hanya ada 1 staff sahaja. (macam pondok pak guard la tu~) iaitu PPP la~ namun klinik macam ni da kian pupus da. dulu yg pames nya ialah KK Long Moh. 1 ja staff klinik tu. tapi now da ada JM & PPK da. (syukur, kalo x, ppp itu la yg pack ubat, potong rumput, cuci jamban, lap tingkap, buang sampah, etc.)

now paham? sebab polisi JKNS nak all kk ada at least 2 PPP ba. tapi now majoriti kk kat sarawak ni masih lagi one-man-show. (sebab kurang post MA/PPP)

_________________
がりえ しあ
Back to top Go down
polzdscholzd
VVIP Forumer
VVIP Forumer


Gemini Dog
Posts : 705
Points : 750
Reputation : 8
Join date : 2009-06-21
Age : 34
Location : KeNyAlAnG EaRtH

Health Status
Health Points: 1

PostSubject: Re: dilemma 'one-man-show'   Tue Jan 26, 2010 12:18 pm

agak sukar dan kelam/kabut juak mun Kk one man show tok..PPP byk beban kerja..mostly kat swk area..

_________________
Be A MasTeR Of YoUr MiNd BeFoRe U BeCoMe A MaStErMiNd
Back to top Go down
Royale Starex
New Forumer


Sagittarius Dragon
Posts : 49
Points : 70
Reputation : 1
Join date : 2010-01-13
Age : 40
Location : Sarawak

Health Status
Health Points: 1

PostSubject: Re: dilemma 'one-man-show'   Tue Jan 26, 2010 12:56 pm

Memang payah..kalau kita dah escort pt ke Hospital, klinik kosong, nak cuti kalau takde orang ganti, tak leh nak cuti, beban tugas kita pikul sorang-sorang, telentang telungkup kita sorang.

Memang betul majoriti klinik kat sarawak yang kat kawasan pedalaman masih lagi sorang PPP. Dalam ABM 2009 memang ader perjawatan tapi belum diisi, gara-gara tak cukup PPP.

Perancangan rapi amat penting di pihak pengurusan sumber manusia dan bahagian latihan supaya dapat mempertingkatkan lagi jumlah PPP di kolej PPP di KSKB Kuching.

Ini diburukkan lagi dengan penghijrahan PPP ke 'offshore', kenaikan pangkat, dan mereka yang sambung belajar.

Itulah ader mereka mengatakan PPP 1MS ni magic, boleh jadi driver, jadi PPP, jadi lutor, jadi misi, jadi pharmacist, jadi lab tech, jadi PZM, jadi PPK, jadi mechanic, jadi tukang kayu, dan sebagainya. ...

kesian...tapi itulah pengalaman berharga bagi ppp yang pernah mengalaminya...
Back to top Go down
Deressa
Moderator
Moderator


Cancer Rat
Posts : 1070
Points : 1189
Reputation : 0
Join date : 2009-07-14
Age : 32
Location : SGH

Health Status
Health Points: 1

PostSubject: Re: dilemma 'one-man-show'   Tue Jan 26, 2010 3:15 pm

auk~ kita yg drive SG, drive perahu, potong rumput, pack ubat, indent ubat, bagi ceramah school health, refer case seorg2~ all 1MS punya ppp yg buat.

_________________
がりえ しあ
Back to top Go down
shinigami
Newbie Forumer
Newbie Forumer


Leo Dog
Posts : 115
Points : 123
Reputation : 0
Join date : 2009-05-08
Age : 34
Location : Miri

Health Status
Health Points: 1

PostSubject: Re: dilemma 'one-man-show'   Wed Jan 27, 2010 12:09 am

aku sik kan lupakan pengalaman ku ya,best jd single MA tok,embak palak diri empun jak,semua keja polah diri empun,guling tong drum penuh desel pun udah dari seberang sungai pake jambatan gantung,mmg sik kan dilupakan pengalaman berharga ya
Back to top Go down
polzdscholzd
VVIP Forumer
VVIP Forumer


Gemini Dog
Posts : 705
Points : 750
Reputation : 8
Join date : 2009-06-21
Age : 34
Location : KeNyAlAnG EaRtH

Health Status
Health Points: 1

PostSubject: Re: dilemma 'one-man-show'   Wed Jan 27, 2010 10:05 am

dasyat sungguh pengalaman di ulu..tp perasan tak member sarawak semua..Elaun Cola kat semenanjung hampir mengejar jumlah Elaun Wilayah kita di sarawak..sepatutnya sarawak mesti dpt byk imbuhan oleh keranaan kesulitan dan kepayahan yg dialami..

_________________
Be A MasTeR Of YoUr MiNd BeFoRe U BeCoMe A MaStErMiNd
Back to top Go down
Royale Starex
New Forumer


Sagittarius Dragon
Posts : 49
Points : 70
Reputation : 1
Join date : 2010-01-13
Age : 40
Location : Sarawak

Health Status
Health Points: 1

PostSubject: Re: dilemma 'one-man-show'   Wed Jan 27, 2010 9:18 pm

Pengalaman Pahit tapi bila dikenang balik amat manis. Sukar untuk dilupakan.
Back to top Go down
Sponsored content




PostSubject: Re: dilemma 'one-man-show'   Today at 5:59 am

Back to top Go down
 
dilemma 'one-man-show'
View previous topic View next topic Back to top 
Page 1 of 3Go to page : 1, 2, 3  Next
 Similar topics
-
» I Like to show you all my room
» Foreign investors show great interest in the stock market On: Sat 31/12/2011 6:18
» From the TV show - Parks and Recreation -- Meditation and not meditating
» Duo Flame from the Ukraine's Got Talent TV Show
» Depopulation of the Masses Has Begun - Dave Hodges, The Common Sense Show

Permissions in this forum:You cannot reply to topics in this forum
:: Penolong Pegawai Perubatan Sarawak :: :: General Forum :: Perbincangan Permasalahan-
Jump to: