:: Penolong Pegawai Perubatan Sarawak ::

:: Penolong Pegawai Perubatan Sarawak Portal::
 
HomePortalCalendarGalleryFAQSearchMemberlistRegisterLog in
Navigation
Log in
Username:
Password:
Log in automatically: 
:: I forgot my password
Latest topics
» PPP new website..
Fri Sep 09, 2016 2:12 pm by Jay Amarda

» SELAMAT HARI PENOLONG PEGAWAI PERUBATAN 2016
Tue Mar 08, 2016 8:38 pm by Jay Amarda

» Pegawai Perubatan di KK/K1M/KKIA
Sat Jan 09, 2016 10:37 pm by Jay Amarda

» MERRY CHRISMAT & HAPPY NEW YEAR 2016
Tue Dec 22, 2015 9:39 am by Jay Amarda

» PENGALAMAM DENGAN PERKHIDMATAN DOKTOR UDARA
Thu Dec 10, 2015 11:41 am by Jay Amarda

» Lastest Update and News for PPP
Thu Dec 10, 2015 8:03 am by Jay Amarda

» PPP BOLEH JADI PEGAWAI PERUBATAN
Sun Jul 19, 2015 8:21 pm by Aisyah98

» DEGREE FOR PPP. APA BIDANG YANG BERKAITAN
Sun Jul 19, 2015 8:18 pm by Aisyah98

» Visual Studio 2010 Free Download Full Version With Crack For Windows 7 64 Bit
Wed Mar 19, 2014 3:42 pm by maddprym

» perkembangan terkini naiktaraf KK Lubok Antu
Thu Oct 10, 2013 8:31 am by Roslan

» Helo...2013
Fri Jul 26, 2013 2:28 am by plus100lewishamiltonamat@

» FAIL MEJA UNTUK SEMUA
Sun Apr 07, 2013 4:02 pm by Amin zafri

» org baru...
Sat Feb 23, 2013 5:32 pm by arm S'h

» SURAT PEKELILING KETUA PENGARAH KESIHATAN MALAYSIA BIL.4/2009 PELAKSAAN PERKHIDMATAN KESIHATAN BERINTEGRASI(BERSEPADU)DI KLINIK KESIHATAN.
Sat Dec 08, 2012 2:02 pm by desmond edward

» PENDAFTARAN PERSATUAN PENOLONG PEGAWAI PERUBATAN SARAWAK
Tue Nov 06, 2012 10:23 am by Roslan

» Facebook satu lagi cara Yahudi bergerak!!
Wed Oct 24, 2012 1:46 am by anak pisang

» canon EOS 450D
Wed Oct 24, 2012 1:40 am by anak pisang

» TB Drugs Protocol
Wed Oct 24, 2012 1:39 am by anak pisang

» WANITA DAKWA SAKIT KULIT ANGKARA UBAT HOSPITAL.
Wed Oct 24, 2012 1:37 am by anak pisang

» REFERENDUM: MENGKAJI DAN MENJENAMA SEMULA NAMA JAWATAN ‘PENOLONG PEGAWAI PERUBATAN’ KEPADA SATU NAMA YANG LEBIH SIGNIFIKAN
Wed Oct 24, 2012 1:32 am by anak pisang

Similar topics
Affiliates














Follow us on Twitter


 



Share | 
 

 closed topic

View previous topic View next topic Go down 
AuthorMessage
brutalz
Newbie Forumer
Newbie Forumer


Virgo Pig
Posts : 147
Points : 150
Reputation : 3
Join date : 2009-09-18
Age : 33
Location : Pesisir Pantai

Health Status
Health Points: 1

PostSubject: closed topic   Fri Oct 09, 2009 9:56 pm

sorry.. topik ini telah menjadi isu dalam facebook oleh segelintit admin ...


Last edited by brutalz on Wed Jul 04, 2012 11:14 pm; edited 1 time in total
Back to top Go down
brutalz
Newbie Forumer
Newbie Forumer


Virgo Pig
Posts : 147
Points : 150
Reputation : 3
Join date : 2009-09-18
Age : 33
Location : Pesisir Pantai

Health Status
Health Points: 1

PostSubject: Re: closed topic   Fri Oct 09, 2009 10:04 pm

.....


Last edited by brutalz on Wed Jul 04, 2012 11:22 pm; edited 1 time in total
Back to top Go down
anak umbong
VIP Forumer
VIP Forumer


Libra Buffalo
Posts : 495
Points : 581
Reputation : 3
Join date : 2009-05-18
Age : 31
Location : KK NANGA ENSIRING,JULAU

Health Status
Health Points: 1

PostSubject: Re: closed topic   Fri Oct 09, 2009 11:41 pm

mun aku refer ja pok..keja aku dh selesai..tanggungjwb mo utk mulakan ubat f/u ya..dh nya baru f/u baru ba kk..mun buat x endah ngan pt susah juak..anggaplah pt mcm kita pun...mmerlukan perhatian dan tanggungjawab daripada anggota kesihatan..
Back to top Go down
Deressa
Moderator
Moderator


Cancer Rat
Posts : 1070
Points : 1189
Reputation : 0
Join date : 2009-07-14
Age : 32
Location : SGH

Health Status
Health Points: 1

PostSubject: Re: closed topic   Sat Oct 10, 2009 5:30 pm

brutalz wrote:
Jom kita kupas topik ini, beri pendapat anda !
PPP/ Deresa di klinik/Poliklinik/ dan A & E takut nak rujuk penyakit dan pesakit dengan Pegawai Perubatan. Kenapakah ini berlaku ? Adakah takut? Malu nak bertanya? Tak kisah dengan sakit pesakit? Ini yang selalu saya lihat dan dengar ttg PPP ini. Ada yg malas nak bertanya, konon nyer dah tau semua nyer, yg ragu2 pula pun malu nak bertanya dengan Pegawai Perubatan.Natijah nya akan membinasakan diri sendiri. Walaupun kita tahu nak handle certain case, namun case yg perlu di inform mestilah di inform dengan MO . Ckuplah batas2 kita sbagai PPP.

i x da masalah macam tu. kalo i x dpt handle, refer ja la. apa nak malu? mereka tau limit ppp ba~

lagi pun i x da perangai 'malu betanya'. apa yg i x tau atau x faham, i tanya lo. x rugi pun, dpt knowledge ada lagi. - memang ada pun golongan org yg ego utk tanya, sebab mrk fikir they know everything.

life is full of learning, there's never enough.

_________________
がりえ しあ
Back to top Go down
Deressa
Moderator
Moderator


Cancer Rat
Posts : 1070
Points : 1189
Reputation : 0
Join date : 2009-07-14
Age : 32
Location : SGH

Health Status
Health Points: 1

PostSubject: Re: closed topic   Sat Oct 10, 2009 5:36 pm

brutalz wrote:
Jika stable ,kita suruh dia balik dengan beri preskripsi Tab Methyldopa 250 mg tds.

bukan tugas/scope PPP utk prescribe ubat B-listed. kita hanya prescribe f/u B-listed drugs sahaja.

_________________
がりえ しあ
Back to top Go down
anak umbong
VIP Forumer
VIP Forumer


Libra Buffalo
Posts : 495
Points : 581
Reputation : 3
Join date : 2009-05-18
Age : 31
Location : KK NANGA ENSIRING,JULAU

Health Status
Health Points: 1

PostSubject: Re: closed topic   Sat Oct 10, 2009 11:02 pm

yepp..MO always the boss....
Back to top Go down
Deressa
Moderator
Moderator


Cancer Rat
Posts : 1070
Points : 1189
Reputation : 0
Join date : 2009-07-14
Age : 32
Location : SGH

Health Status
Health Points: 1

PostSubject: Re: closed topic   Mon Oct 12, 2009 11:26 am

so, consult MO sebelum kita prescribe B-listed drugs for long-term. study

_________________
がりえ しあ
Back to top Go down
anak umbong
VIP Forumer
VIP Forumer


Libra Buffalo
Posts : 495
Points : 581
Reputation : 3
Join date : 2009-05-18
Age : 31
Location : KK NANGA ENSIRING,JULAU

Health Status
Health Points: 1

PostSubject: Re: closed topic   Mon Oct 12, 2009 2:11 pm

sure...
Back to top Go down
brutalz
Newbie Forumer
Newbie Forumer


Virgo Pig
Posts : 147
Points : 150
Reputation : 3
Join date : 2009-09-18
Age : 33
Location : Pesisir Pantai

Health Status
Health Points: 1

PostSubject: Re: closed topic   Tue Oct 13, 2009 7:26 pm

amai nyak... enda alah kitai kenak komplen bala MO , laban mendahului sida . MMg betul kitai pun nemu dan menu hamndle kes, memnandangkan kita ni PPP beralah ajak la ngan MO. Mesti consult dulu dengan sida. Biar selamat, reputasi pun tak terjejas jika ada hal yg berlaku kelak.
Back to top Go down
brutalz
Newbie Forumer
Newbie Forumer


Virgo Pig
Posts : 147
Points : 150
Reputation : 3
Join date : 2009-09-18
Age : 33
Location : Pesisir Pantai

Health Status
Health Points: 1

PostSubject: Re: closed topic   Tue Oct 13, 2009 7:28 pm

segarang ni pun MO tu, iya mauk anuk ka, mauk bising2 ka? mauk menyindir ka, asalkan kita jalankn tugas pun tak pe... jangan tangung masalah.
Back to top Go down
spen
New Forumer


Capricorn Snake
Posts : 24
Points : 26
Reputation : 0
Join date : 2009-09-01
Age : 38
Location : miri

Health Status
Health Points: 1

PostSubject: Re: closed topic   Tue Oct 13, 2009 8:37 pm

Just follow our SOP,nothing wrong. Don take risk. who want to cover if without referring to MO. Consulting very important because we have limitation.
Back to top Go down
http://spwestalliance@gmail.com
Deressa
Moderator
Moderator


Cancer Rat
Posts : 1070
Points : 1189
Reputation : 0
Join date : 2009-07-14
Age : 32
Location : SGH

Health Status
Health Points: 1

PostSubject: Re: closed topic   Tue Oct 13, 2009 11:38 pm

betul, kita hanyalah 'penolong' pegawai perubatan./'assistant' medical officer.

_________________
がりえ しあ
Back to top Go down
musrgmude
Regular Forumer
Regular Forumer


Aries Dog
Posts : 214
Points : 210
Reputation : 3
Join date : 2009-06-11
Age : 34
Location : KK Sri Aman

Health Status
Health Points: 1

PostSubject: Re: closed topic   Wed Oct 14, 2009 11:51 am

Jangan nak menyusahkan kerja yg mudah...buat kerja ikut standard PPP flow kerja dlm SOP cukup jelas. Pasal takut nak refer ya, takut nak bercakap dengan mo dsbgnya sepatutnya sik berlaku. Cdak mo sik makan org lagipun diorang faham tugas kita...ada juak sesetengah yg suka melenting tapi utk back up kita sendiri, sebelum handing over dokumentasikan finding yg kita dpt dr pt dengan lengkap...
Back to top Go down
Deressa
Moderator
Moderator


Cancer Rat
Posts : 1070
Points : 1189
Reputation : 0
Join date : 2009-07-14
Age : 32
Location : SGH

Health Status
Health Points: 1

PostSubject: Re: closed topic   Wed Oct 14, 2009 12:27 pm

ada juga MO yg bebal dari kita, jgn risau.

_________________
がりえ しあ
Back to top Go down
aubreysherrod
Moderator
Moderator


Leo Pig
Posts : 1142
Points : 1147
Reputation : 4
Join date : 2009-05-07
Age : 33
Location : LUBOK ANTU

Health Status
Health Points: 1

PostSubject: Re: closed topic   Wed Oct 14, 2009 12:43 pm

.........setuju.........doesn't mean that they are MO's, they know everything.....
Back to top Go down
aubreysherrod
Moderator
Moderator


Leo Pig
Posts : 1142
Points : 1147
Reputation : 4
Join date : 2009-05-07
Age : 33
Location : LUBOK ANTU

Health Status
Health Points: 1

PostSubject: Re: closed topic   Wed Oct 14, 2009 12:45 pm

......dalam kes oscar ya, refer ngan MO jak.........mun datang malam, refer next morning.......biar refer asal kita dan pt selamat......play safe and not play dangerous..........
Back to top Go down
shinigami
Newbie Forumer
Newbie Forumer


Leo Dog
Posts : 115
Points : 123
Reputation : 0
Join date : 2009-05-08
Age : 34
Location : Miri

Health Status
Health Points: 1

PostSubject: Re: closed topic   Wed Oct 14, 2009 5:41 pm

saya sokong 100%, tapi sblm refer mesti tau indikasi kita merefer, jangan refer tak tentu pasal atau tanpa sebab, nampak gilak dah sik pro keja, hilang keyakinan org dengan kita...biar kena marah ka, kena sindir ka...yg penting kita selamat.
Back to top Go down
polzdscholzd
VVIP Forumer
VVIP Forumer


Gemini Dog
Posts : 705
Points : 750
Reputation : 8
Join date : 2009-06-21
Age : 34
Location : KeNyAlAnG EaRtH

Health Status
Health Points: 1

PostSubject: Re: closed topic   Mon Jan 18, 2010 12:49 pm

betul tu..jawatan MO jak nmpk mcm mereka tu extra educated dari kita tapi tak semestinya semua tahu..tapi dah batas kita sebagai penolong MO..soo refer jak dgn cdak mun ada2 kes yg mencurigakan dan diluar batas dan kemampuan kita..yg penting kita dah buat apa yg sepatutnya dan mengikut prosidur yg betul..nobody will blame us bouts thats..tp bila kita cuba memandai melanggar our SOP..nobody will protect or defended us..

_________________
Be A MasTeR Of YoUr MiNd BeFoRe U BeCoMe A MaStErMiNd
Back to top Go down
brutalz
Newbie Forumer
Newbie Forumer


Virgo Pig
Posts : 147
Points : 150
Reputation : 3
Join date : 2009-09-18
Age : 33
Location : Pesisir Pantai

Health Status
Health Points: 1

PostSubject: Re: closed topic   Mon Jan 18, 2010 5:25 pm

Betul tu, walaupun MO tu rupa mcm harimau, tpi kita jgn takut .. asal ikut prosedur yg betul...
Back to top Go down
polzdscholzd
VVIP Forumer
VVIP Forumer


Gemini Dog
Posts : 705
Points : 750
Reputation : 8
Join date : 2009-06-21
Age : 34
Location : KeNyAlAnG EaRtH

Health Status
Health Points: 1

PostSubject: Re: closed topic   Mon Jan 18, 2010 6:53 pm

follow the truth way..

_________________
Be A MasTeR Of YoUr MiNd BeFoRe U BeCoMe A MaStErMiNd
Back to top Go down
brutalz
Newbie Forumer
Newbie Forumer


Virgo Pig
Posts : 147
Points : 150
Reputation : 3
Join date : 2009-09-18
Age : 33
Location : Pesisir Pantai

Health Status
Health Points: 1

PostSubject: Re: closed topic   Sat Jan 23, 2010 10:48 am

Kekadang MO pun perlu ditegur oleh org bawahan juga. Sik semestinyer sida betul 100%... jgn takut... kita menegur, kalau mereka nak dgr atau tdk terpulang la.. MMg ada Mo yg hanya anggap diri mereka yg betul...
Back to top Go down
polzdscholzd
VVIP Forumer
VVIP Forumer


Gemini Dog
Posts : 705
Points : 750
Reputation : 8
Join date : 2009-06-21
Age : 34
Location : KeNyAlAnG EaRtH

Health Status
Health Points: 1

PostSubject: Re: closed topic   Sat Jan 23, 2010 9:02 pm

auk eh..aku pun penah keja dgn MO yg sik tau dos sebenar IV Dektrose untuk kes Hypoglicemia..sbb dia kata cuma tulis/order jer..SN atau AMO yg cucuk..dia ingat 50 ml tu adh 10 ml dektrose dilute with NS dlm 50CC syringe....tp hakikatnya 50ml bermaksud 5 ampul Dektrose..sebab 10 ML mewakili 10% dektrose in one ampule..soo 10ml x 5 amp =50% in 50 ML..for me 10 ml=10% belum cukup utk bangunkan PT Hypoglicemia..sedangkan IV drip D10 in 500 ml juga utk kes Hyperglicemia..baru pt boleh bercakap dan sedar semula..

_________________
Be A MasTeR Of YoUr MiNd BeFoRe U BeCoMe A MaStErMiNd
Back to top Go down
Sponsored content




PostSubject: Re: closed topic   Today at 5:53 am

Back to top Go down
 
closed topic
View previous topic View next topic Back to top 
Page 1 of 1
 Similar topics
-
» NAAFI to be closed
» Question on Lambda symbol for light
» Being wasteful with the Food for fast breaking.
» Bid Offerings / Proposal
» HUGE TIDAL WAVE!!!!!!!

Permissions in this forum:You cannot reply to topics in this forum
:: Penolong Pegawai Perubatan Sarawak :: :: General Forum :: Perbincangan Permasalahan-
Jump to: