:: Penolong Pegawai Perubatan Sarawak ::

:: Penolong Pegawai Perubatan Sarawak Portal::
 
HomePortalCalendarGalleryFAQSearchMemberlistRegisterLog in
Navigation
Log in
Username:
Password:
Log in automatically: 
:: I forgot my password
Latest topics
» PPP new website..
Fri Sep 09, 2016 2:12 pm by Jay Amarda

» SELAMAT HARI PENOLONG PEGAWAI PERUBATAN 2016
Tue Mar 08, 2016 8:38 pm by Jay Amarda

» Pegawai Perubatan di KK/K1M/KKIA
Sat Jan 09, 2016 10:37 pm by Jay Amarda

» MERRY CHRISMAT & HAPPY NEW YEAR 2016
Tue Dec 22, 2015 9:39 am by Jay Amarda

» PENGALAMAM DENGAN PERKHIDMATAN DOKTOR UDARA
Thu Dec 10, 2015 11:41 am by Jay Amarda

» Lastest Update and News for PPP
Thu Dec 10, 2015 8:03 am by Jay Amarda

» PPP BOLEH JADI PEGAWAI PERUBATAN
Sun Jul 19, 2015 8:21 pm by Aisyah98

» DEGREE FOR PPP. APA BIDANG YANG BERKAITAN
Sun Jul 19, 2015 8:18 pm by Aisyah98

» Visual Studio 2010 Free Download Full Version With Crack For Windows 7 64 Bit
Wed Mar 19, 2014 3:42 pm by maddprym

» perkembangan terkini naiktaraf KK Lubok Antu
Thu Oct 10, 2013 8:31 am by Roslan

» Helo...2013
Fri Jul 26, 2013 2:28 am by plus100lewishamiltonamat@

» FAIL MEJA UNTUK SEMUA
Sun Apr 07, 2013 4:02 pm by Amin zafri

» org baru...
Sat Feb 23, 2013 5:32 pm by arm S'h

» SURAT PEKELILING KETUA PENGARAH KESIHATAN MALAYSIA BIL.4/2009 PELAKSAAN PERKHIDMATAN KESIHATAN BERINTEGRASI(BERSEPADU)DI KLINIK KESIHATAN.
Sat Dec 08, 2012 2:02 pm by desmond edward

» PENDAFTARAN PERSATUAN PENOLONG PEGAWAI PERUBATAN SARAWAK
Tue Nov 06, 2012 10:23 am by Roslan

» Facebook satu lagi cara Yahudi bergerak!!
Wed Oct 24, 2012 1:46 am by anak pisang

» canon EOS 450D
Wed Oct 24, 2012 1:40 am by anak pisang

» TB Drugs Protocol
Wed Oct 24, 2012 1:39 am by anak pisang

» WANITA DAKWA SAKIT KULIT ANGKARA UBAT HOSPITAL.
Wed Oct 24, 2012 1:37 am by anak pisang

» REFERENDUM: MENGKAJI DAN MENJENAMA SEMULA NAMA JAWATAN ‘PENOLONG PEGAWAI PERUBATAN’ KEPADA SATU NAMA YANG LEBIH SIGNIFIKAN
Wed Oct 24, 2012 1:32 am by anak pisang

Similar topics
Affiliates














Follow us on Twitter


 



Share | 
 

 IBU DAKWA CUAI PUNCA ANAK PATAH TANGAN

View previous topic View next topic Go down 
AuthorMessage
anak umbong
VIP Forumer
VIP Forumer


Libra Buffalo
Posts : 495
Points : 581
Reputation : 3
Join date : 2009-05-18
Age : 31
Location : KK NANGA ENSIRING,JULAU

Health Status
Health Points: 1

PostSubject: IBU DAKWA CUAI PUNCA ANAK PATAH TANGAN   Tue Oct 06, 2009 10:34 am

Ibu dakwa cuai punca anak patah tangan



Mohamad Afif Aidil Mohamad Shah Al Fandi menderita akibat patah tangan kiri ketika proses kelahirannya di Hospital Sultan Abdul Halim (HSAH) pada 14 September lalu.
BALING 5 Okt. - Seorang wanita hari ini mendakwa kecuaian petugas wad bersalin di Hospital Sultan Abdul Halim di Sungai Petani menyebabkan bayinya yang dilahirkan di wad itu kini menderita sakit akibat patah tangan kiri.
Faizah Ibrahim, 28, berkata selepas melahirkan anak keduanya itu pada 14 September lepas, seorang doktor memaklumkan kepada beliau bahawa tangan kiri bayi yang dilahirkan itu telah patah ketika dikeluarkan dan memintanya supaya tidak membuat sebarang aduan.
Katanya, disebabkan bersetuju dengan nasihat doktor itu dan percaya bayinya akan pulih seperti biasa, beliau tidak mendedahkan kecuaian petugas wad bersalin itu kepada mana-mana pihak sebelum ini.
"Selepas 11 hari di wad, bayi lelaki saya dibenarkan keluar tetapi sekarang tangan bayi saya ini semakin bengkak dan kebiruan sehingga ke tapak tangan manakala tangan sebelah kanannya pula mengalami masalah saraf," kata Faizah di rumahnya di Kuala Pegang di sini.
Katanya, anak beliau, Mohamad Afif Aidil Mohamad Shah Al Fandi, sering menangis kesakitan dan sedang menerima rawatan di Hospital Baling di sini.
Faizah berkata, pegawai perubatan di Hospital Sultan Abdul Halim itu telah menunjukkan gambar X-ray kepada beliau sebelum tangan bayinya itu disimen.
Suami beliau, Mohamad Shah Al Fandi Md. Yusof, 28, seorang pekerja kampung, berkata mereka bercadang mengambil tindakan undang-undang terhadap pihak Hospital Sultan Abdul Halim atas kecuaian yang menyebabkan anaknya menderita kesakitan.
"Saya sangat sedih dengan kejadian yang menimpa anak kami akibat kecuaian pihak hospital dan kami akan mengambil tindakan undang-undang," kata beliau.
Pengarah hospital berkenaan, Dr. Harris Fadzilah Che Hashim gagal dihubungi tetapi difahamkan pihak hospital telah pun memberi penjelasan mengenai kejadian itu kepada ibu bapa bayi berkenaan baru-baru ini.
"Kita telah memberi penjelasan mengenai kejadian itu dan meminta ibu bapa bayi merujuk semula ke hospital ini jika ada sebarang masalah," kata seorang jurucakap hospital itu. - BERNAMA
Back to top Go down
Deressa
Moderator
Moderator


Cancer Rat
Posts : 1070
Points : 1189
Reputation : 0
Join date : 2009-07-14
Age : 32
Location : SGH

Health Status
Health Points: 1

PostSubject: Re: IBU DAKWA CUAI PUNCA ANAK PATAH TANGAN   Tue Oct 06, 2009 11:04 am

staff kat labour wad memang kasar pun~~

_________________
がりえ しあ
Back to top Go down
wahab
New Forumer


Leo Goat
Posts : 40
Points : 40
Reputation : 0
Join date : 2009-09-15
Age : 49
Location : sarawak

Health Status
Health Points: 1

PostSubject: Re: IBU DAKWA CUAI PUNCA ANAK PATAH TANGAN   Wed Oct 07, 2009 1:13 pm

kadang-kadang kita hanya dengar/tengok sebelah pihak sahaja,mintak2 lah klinik under PPP tak ada yang keluar paper.
Back to top Go down
Deressa
Moderator
Moderator


Cancer Rat
Posts : 1070
Points : 1189
Reputation : 0
Join date : 2009-07-14
Age : 32
Location : SGH

Health Status
Health Points: 1

PostSubject: Re: IBU DAKWA CUAI PUNCA ANAK PATAH TANGAN   Fri Oct 09, 2009 11:45 am

pendapat i tentang kes ini la;

bagi i, x da manusia kat dunia ni boleh buat kerja dgn 'all perfect'. even Dr. pun.
so, kes macam ni biasa nya hanya berlaku dlm ratio 1:10000.

then, bila kes 1 dlm 10K ni berlaku, mula la kita nak heboh. persoalan nya:
"kenapa nak hebohkan perkara yg hanya 1 dlm seribu"?

---> pendapat i: x da lain x da bukan, 'demi politik'

so, ini la masyarakat kita.

[correct me if i'm wrong, thanks.]

_________________
がりえ しあ
Back to top Go down
anak umbong
VIP Forumer
VIP Forumer


Libra Buffalo
Posts : 495
Points : 581
Reputation : 3
Join date : 2009-05-18
Age : 31
Location : KK NANGA ENSIRING,JULAU

Health Status
Health Points: 1

PostSubject: Re: IBU DAKWA CUAI PUNCA ANAK PATAH TANGAN   Fri Oct 09, 2009 4:21 pm

sebab ya 1 dalam seribu...nya sdak hebohkan rie...hehehehe..
Back to top Go down
brutalz
Newbie Forumer
Newbie Forumer


Virgo Pig
Posts : 147
Points : 150
Reputation : 3
Join date : 2009-09-18
Age : 33
Location : Pesisir Pantai

Health Status
Health Points: 1

PostSubject: Re: IBU DAKWA CUAI PUNCA ANAK PATAH TANGAN   Fri Oct 09, 2009 9:46 pm

yang penting, dokumentasi lengkap. Kerja yg kita buat , ikut SOP. Kita ada SOP Pembantu Perubatan, Practice Guidlince HPT, DM, Snake bite... ikut jak pa terkandung.
Back to top Go down
prince nuada
New Forumer


Aries Buffalo
Posts : 2
Points : 4
Reputation : 0
Join date : 2009-09-10
Age : 31
Location : KK BT NIAH (TEMP)-KK SUAI BRIDGE(PERM)

Health Status
Health Points: 1

PostSubject: Re: IBU DAKWA CUAI PUNCA ANAK PATAH TANGAN   Sat Oct 10, 2009 5:38 pm

nak conduct ssh, x conduct lak pun susah juak....herm.., persoalan nya..???

adakah pihak hosp berkenaan telah membuat penilaian terlebih dahulu ttg condition baby n mother ya sebelum melakukan delivery???

wheather 2 conduct it witz a 'normal delivery' style or needed 'LSCS'??

why they want to trouble themselves? try to make ur life easier lea...
Back to top Go down
Deressa
Moderator
Moderator


Cancer Rat
Posts : 1070
Points : 1189
Reputation : 0
Join date : 2009-07-14
Age : 32
Location : SGH

Health Status
Health Points: 1

PostSubject: Re: IBU DAKWA CUAI PUNCA ANAK PATAH TANGAN   Sat Oct 10, 2009 5:44 pm

anak umbong wrote:
sebab ya 1 dalam seribu...nya sdak hebohkan rie...hehehehe..

betul, tapi kes macam ni dihebohkan mesti ada kepentingan sesetgh pihak. (apa lagi politik) ---> so, kena kaji dulu background org yg report/hebohkan kes ni.

_________________
がりえ しあ
Back to top Go down
anak umbong
VIP Forumer
VIP Forumer


Libra Buffalo
Posts : 495
Points : 581
Reputation : 3
Join date : 2009-05-18
Age : 31
Location : KK NANGA ENSIRING,JULAU

Health Status
Health Points: 1

PostSubject: Re: IBU DAKWA CUAI PUNCA ANAK PATAH TANGAN   Tue Oct 13, 2009 3:16 pm

sdak mau minta duit ya..tau ku..mau saman KKM..
Back to top Go down
wahab
New Forumer


Leo Goat
Posts : 40
Points : 40
Reputation : 0
Join date : 2009-09-15
Age : 49
Location : sarawak

Health Status
Health Points: 1

PostSubject: Re: IBU DAKWA CUAI PUNCA ANAK PATAH TANGAN   Tue Oct 13, 2009 4:15 pm

kemungkinan yang tengok kes tak dapat memikirkan penyelesaian melalui ceasar sect.,ataupun dah terlambat. (ps:kemusykilan tentang kes ini amat ketara-prima facie,tepok kepala tanya sendiri....dulu kat KD "term lamak" kita pernah conduct delivery,even primi tapi kita dan staff dapat membezakan kes yang perlu direfer,bila dah sampai hospital baru hati senang
Back to top Go down
Fira
New Forumer


Cancer Buffalo
Posts : 14
Points : 12
Reputation : 0
Join date : 2009-10-12
Age : 31
Location : KCH

Health Status
Health Points: 1

PostSubject: Re: IBU DAKWA CUAI PUNCA ANAK PATAH TANGAN   Tue Oct 13, 2009 8:08 pm

ada bukti yang sahih kah?
Back to top Go down
spen
New Forumer


Capricorn Snake
Posts : 24
Points : 26
Reputation : 0
Join date : 2009-09-01
Age : 38
Location : miri

Health Status
Health Points: 1

PostSubject: Re: IBU DAKWA CUAI PUNCA ANAK PATAH TANGAN   Tue Oct 13, 2009 8:32 pm

Just follow our SOP la...no need to think so much...
Back to top Go down
http://spwestalliance@gmail.com
aubreysherrod
Moderator
Moderator


Leo Pig
Posts : 1142
Points : 1147
Reputation : 4
Join date : 2009-05-07
Age : 33
Location : LUBOK ANTU

Health Status
Health Points: 1

PostSubject: Re: IBU DAKWA CUAI PUNCA ANAK PATAH TANGAN   Tue Oct 13, 2009 10:32 pm

..........benar kata tuan..............even mesin atau robot pun pandai buat salah, inikan manusia...................hanya TUHAN saja sempurna............
Back to top Go down
brutalz
Newbie Forumer
Newbie Forumer


Virgo Pig
Posts : 147
Points : 150
Reputation : 3
Join date : 2009-09-18
Age : 33
Location : Pesisir Pantai

Health Status
Health Points: 1

PostSubject: Re: IBU DAKWA CUAI PUNCA ANAK PATAH TANGAN   Tue Oct 13, 2009 11:03 pm

ya betul tu... kesalahan ada di mana2 jak.. asal pandai cover aje... tpi ingat batasan kita. ikut prosedur. Yg penting yakin dan betul2 terlatih utk melakukan prosedur.Kalau tak tahu, jgn malu nak bertanya.Tak rugi tanya yg lebih faham. Biar org kata kita ni BODOH, tapi disebalik kebodohan itu , kita tau akan batas kita. Asal Selamat .
Back to top Go down
Deressa
Moderator
Moderator


Cancer Rat
Posts : 1070
Points : 1189
Reputation : 0
Join date : 2009-07-14
Age : 32
Location : SGH

Health Status
Health Points: 1

PostSubject: Re: IBU DAKWA CUAI PUNCA ANAK PATAH TANGAN   Tue Oct 13, 2009 11:34 pm

& elak kan dari org yg bepolitik~ dirty!!

_________________
がりえ しあ
Back to top Go down
Sponsored content




PostSubject: Re: IBU DAKWA CUAI PUNCA ANAK PATAH TANGAN   Today at 4:24 am

Back to top Go down
 
IBU DAKWA CUAI PUNCA ANAK PATAH TANGAN
View previous topic View next topic Back to top 
Page 1 of 1
 Similar topics
-
» Anak Lidya Kandou masuk islam
» apakah Allah punya kaki dan tangan sama seperti manusia?
» ALKITAB DAN ALQURAN BERSELISIH TENTANG PATUNG ANAK LEMBU EMAS
» Anak-anak Afghanistan Jadi Korban Bom Bunuh Diri
» SEGOROWEDI bilang : Nabi Isa anak HARAM JADAH..!!

Permissions in this forum:You cannot reply to topics in this forum
:: Penolong Pegawai Perubatan Sarawak :: :: General Forum :: Berita Semasa-
Jump to: