:: Penolong Pegawai Perubatan Sarawak ::

:: Penolong Pegawai Perubatan Sarawak Portal::
 
HomePortalCalendarGalleryFAQSearchMemberlistRegisterLog in
Navigation
Log in
Username:
Password:
Log in automatically: 
:: I forgot my password
Latest topics
» PPP new website..
Fri Sep 09, 2016 2:12 pm by Jay Amarda

» SELAMAT HARI PENOLONG PEGAWAI PERUBATAN 2016
Tue Mar 08, 2016 8:38 pm by Jay Amarda

» Pegawai Perubatan di KK/K1M/KKIA
Sat Jan 09, 2016 10:37 pm by Jay Amarda

» MERRY CHRISMAT & HAPPY NEW YEAR 2016
Tue Dec 22, 2015 9:39 am by Jay Amarda

» PENGALAMAM DENGAN PERKHIDMATAN DOKTOR UDARA
Thu Dec 10, 2015 11:41 am by Jay Amarda

» Lastest Update and News for PPP
Thu Dec 10, 2015 8:03 am by Jay Amarda

» PPP BOLEH JADI PEGAWAI PERUBATAN
Sun Jul 19, 2015 8:21 pm by Aisyah98

» DEGREE FOR PPP. APA BIDANG YANG BERKAITAN
Sun Jul 19, 2015 8:18 pm by Aisyah98

» Visual Studio 2010 Free Download Full Version With Crack For Windows 7 64 Bit
Wed Mar 19, 2014 3:42 pm by maddprym

» perkembangan terkini naiktaraf KK Lubok Antu
Thu Oct 10, 2013 8:31 am by Roslan

» Helo...2013
Fri Jul 26, 2013 2:28 am by plus100lewishamiltonamat@

» FAIL MEJA UNTUK SEMUA
Sun Apr 07, 2013 4:02 pm by Amin zafri

» org baru...
Sat Feb 23, 2013 5:32 pm by arm S'h

» SURAT PEKELILING KETUA PENGARAH KESIHATAN MALAYSIA BIL.4/2009 PELAKSAAN PERKHIDMATAN KESIHATAN BERINTEGRASI(BERSEPADU)DI KLINIK KESIHATAN.
Sat Dec 08, 2012 2:02 pm by desmond edward

» PENDAFTARAN PERSATUAN PENOLONG PEGAWAI PERUBATAN SARAWAK
Tue Nov 06, 2012 10:23 am by Roslan

» Facebook satu lagi cara Yahudi bergerak!!
Wed Oct 24, 2012 1:46 am by anak pisang

» canon EOS 450D
Wed Oct 24, 2012 1:40 am by anak pisang

» TB Drugs Protocol
Wed Oct 24, 2012 1:39 am by anak pisang

» WANITA DAKWA SAKIT KULIT ANGKARA UBAT HOSPITAL.
Wed Oct 24, 2012 1:37 am by anak pisang

» REFERENDUM: MENGKAJI DAN MENJENAMA SEMULA NAMA JAWATAN ‘PENOLONG PEGAWAI PERUBATAN’ KEPADA SATU NAMA YANG LEBIH SIGNIFIKAN
Wed Oct 24, 2012 1:32 am by anak pisang

Affiliates














Follow us on Twitter


 



Share | 
 

 PER-PL 206 (MORBIDITY)

View previous topic View next topic Go down 
Go to page : Previous  1, 2, 3, 4  Next
AuthorMessage
musrgmude
Regular Forumer
Regular Forumer


Aries Dog
Posts : 214
Points : 210
Reputation : 3
Join date : 2009-06-11
Age : 34
Location : KK Sri Aman

Health Status
Health Points: 1

PostSubject: Re: PER-PL 206 (MORBIDITY)   Fri Sep 18, 2009 10:47 am

Kalau first time datang ke klinik untuk tujuan dressing, dikira newcase, perlu enter dlm reten sebagai Z1, kalau 2nd time dikira ulangan, no need enter Z1 lagi...
( ini yg saya buat lah... )
Back to top Go down
Deressa
Moderator
Moderator


Cancer Rat
Posts : 1070
Points : 1189
Reputation : 0
Join date : 2009-07-14
Age : 32
Location : SGH

Health Status
Health Points: 1

PostSubject: Re: PER-PL 206 (MORBIDITY)   Fri Sep 18, 2009 10:50 am

amat ga ne~ cdak pt ke refer ari hospital ney~

_________________
がりえ しあ
Back to top Go down
enjoy
New Forumer


Leo Snake
Posts : 11
Points : 9
Reputation : 0
Join date : 2009-08-19
Age : 39
Location : leembunkz

Health Status
Health Points: 1

PostSubject: Re: PER-PL 206 (MORBIDITY)   Fri Sep 18, 2009 11:04 am

good job bro.........

untuk PPP yang baru bertugas yg belum pasti mengenai penggunaan kod dalam return PER-PL 206 boleh kongsikan problem anda bersama member2 yg lain supaya kita sama2 perbetulkan kesilapan yg ada dan ini sekurang2nya dapat memudahkan pengisian return kita...........

kalau boleh jangan la hantam saja........
Back to top Go down
musrgmude
Regular Forumer
Regular Forumer


Aries Dog
Posts : 214
Points : 210
Reputation : 3
Join date : 2009-06-11
Age : 34
Location : KK Sri Aman

Health Status
Health Points: 1

PostSubject: Re: PER-PL 206 (MORBIDITY)   Fri Sep 18, 2009 11:30 am

Kalau pt refer dari hospital consider repeat case sbb pt dah didiagnos...mcm case daily dressing...-kalau pt yg didiagnos kita cth pt RTA yg mdpt rwatan di kk kita dan yg kita diagnos, consider newcase, then kalau plan for daily dressing the nextday consider repeat case...
( ini yg saya praktikkan, kalau ada pendapat lain, kongsikan...)
Back to top Go down
Jappswell Kitok
Newbie Forumer
Newbie Forumer


Cancer Rat
Posts : 108
Points : 124
Reputation : 0
Join date : 2009-05-22
Age : 44
Location : klinik Kesihatan Lubok Antu,Sri Aman

Health Status
Health Points: 1

PostSubject: Re: PER-PL 206 (MORBIDITY)   Fri Sep 18, 2009 11:47 am

semua PPP kena faham konsep Return Routine tu. Kalau u buat ikut apa yang dah ada sekarang, kalau x ada sebarang perubahan...............kalau ada kemuskilan, tanya penyelia daerah/bahagian/Hq sekali supaya tidak bercanggah . Nanti ada yang tak dibuat/tertinggal/terlebih buat.............so....praktikkan dan sedia senarai semak bila buat return, mana dah dibuat tikkan, baru kita tidak terlepas pandang return yang perlu. Mcm i buat....benda dah dibuat tapi minta 2..3 kali menyusahkan kita.........minta return itu,ini, mana dia org simpan return yang kita hantar tiapx2 bln. sungguh menyedihkan kan!kan!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!???????????????????
Back to top Go down
Deressa
Moderator
Moderator


Cancer Rat
Posts : 1070
Points : 1189
Reputation : 0
Join date : 2009-07-14
Age : 32
Location : SGH

Health Status
Health Points: 1

PostSubject: Re: PER-PL 206 (MORBIDITY)   Fri Sep 18, 2009 12:31 pm

Jappswell Kitok wrote:
benda dah dibuat tapi minta 2..3 kali menyusahkan kita.........minta return itu,ini, mana dia org simpan return yang kita hantar tiapx2 bln. sungguh menyedihkan kan!kan!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!???????????????????

org yg macam tu bagus suruh pindah g tempat lain ja. back-up fail pun x pandai.

(bukan senang nak buat return, semua kena tally, kalo antam mana tally, makin sakit palak dibuatnya. bagus jujur.)

_________________
がりえ しあ
Back to top Go down
Jay Amarda
Moderator
Moderator


Libra Dragon
Posts : 631
Points : 724
Reputation : 7
Join date : 2009-04-27
Age : 40
Location : KUCHING SARAWAK

Health Status
Health Points: 1

PostSubject: Re: PER-PL 206 (MORBIDITY)   Fri Sep 25, 2009 12:49 am

amai ko dek nya bro....

_________________
Audio Technician/Project Co-Ordinator
KABAN
Very Happy Pesaka Pemerindang Event Management(PPEvenTM) Very Happy
Back to top Go down
http://panggaupengidupanakiban.blogspot.com/
andysher
New Forumer


Gemini Pig
Posts : 2
Points : 3
Reputation : 0
Join date : 2009-05-21
Age : 33
Location : Cardiac Anaesthesia & Perfusion Unit, HUS

Health Status
Health Points: 1

PostSubject: Re: PER-PL 206 (MORBIDITY)   Fri Sep 25, 2009 12:30 pm

Kalau mahu tepat lagi sila rujuk http://apps.who.int/classifications/apps/icd/icd10online/

Kalau tak silap, kat KK ada ICD 10 yang dah di extrect top common diseases yang berlaku kat klinik kesihatan.

Selamat mencuba
Back to top Go down
wahab
New Forumer


Leo Goat
Posts : 40
Points : 40
Reputation : 0
Join date : 2009-09-15
Age : 49
Location : sarawak

Health Status
Health Points: 1

PostSubject: Re: PER-PL 206 (MORBIDITY)   Fri Sep 25, 2009 4:23 pm

cam ya lah kamek dolok baruk nak tauk dunia,nasib bait lah ada portal tuk pakei bertukar pendapat,dolok....makei radio call nanyak ngan kawan,ya pun seluruh sarawak nengar (gerenti di cop batu(bodo)).kinek tok semua benda online,gunakanlah kemudahan dengan sebaiknya untuk kepentingan kita semua,feedback mesti cun@tepat,kalau silap buat teguran.......sapa agik nak nulong MA/PPP/Dresa mun sik MA/PPP/Dresa pun,semengat(CM phrase) PPP mesti ada dalam hati! ...(ps:....kamek cuma takut kelak mun PPP graduate dari KSKB sik tauk diagnosis 'meruyan' ngan 'sakat'.......)
Back to top Go down
polok
Newbie Forumer
Newbie Forumer


Libra Pig
Posts : 136
Points : 136
Reputation : 4
Join date : 2009-09-05
Age : 33
Location : serian

Health Status
Health Points: 1

PostSubject: Re: PER-PL 206 (MORBIDITY)   Sat Sep 26, 2009 12:01 am

sebab banyak gilak dokumen kat atas meja cdaknya...jadi bila dah banyak, cdak dah x tauk cne cdak letak return yang kita hantar pada cdaknya...last2 cdak minta kita hantar lagila...
Back to top Go down
anak pisang
VVIP Forumer
VVIP Forumer


Taurus Rooster
Posts : 642
Points : 637
Reputation : 2
Join date : 2009-05-21
Age : 35
Location : HQ

Health Status
Health Points: 1

PostSubject: Re: PER-PL 206 (MORBIDITY)   Sun Sep 27, 2009 5:16 pm

takpa parrr.. kelak fotostat dulu k sebelum hantar
Back to top Go down
Deressa
Moderator
Moderator


Cancer Rat
Posts : 1070
Points : 1189
Reputation : 0
Join date : 2009-07-14
Age : 32
Location : SGH

Health Status
Health Points: 1

PostSubject: Re: PER-PL 206 (MORBIDITY)   Tue Sep 29, 2009 1:03 pm

soalan:

1, high fever 'sahaja' letak kat 'R50' kan? - fever of unknown origin.

2, gigit buruk letak kat 'dental carries' kan?

3, 'hanya' hematuria ja letak kat mana? no.91,92?

thanks~

_________________
がりえ しあ
Back to top Go down
Deressa
Moderator
Moderator


Cancer Rat
Posts : 1070
Points : 1189
Reputation : 0
Join date : 2009-07-14
Age : 32
Location : SGH

Health Status
Health Points: 1

PostSubject: Re: PER-PL 206 (MORBIDITY)   Tue Sep 29, 2009 10:16 pm

hello~? Question

_________________
がりえ しあ
Back to top Go down
anak pisang
VVIP Forumer
VVIP Forumer


Taurus Rooster
Posts : 642
Points : 637
Reputation : 2
Join date : 2009-05-21
Age : 35
Location : HQ

Health Status
Health Points: 1

PostSubject: Re: PER-PL 206 (MORBIDITY)   Wed Sep 30, 2009 1:41 am

heheh tak tau la sia.. cuba you tanya tuan soh
Back to top Go down
Deressa
Moderator
Moderator


Cancer Rat
Posts : 1070
Points : 1189
Reputation : 0
Join date : 2009-07-14
Age : 32
Location : SGH

Health Status
Health Points: 1

PostSubject: Re: PER-PL 206 (MORBIDITY)   Thu Oct 01, 2009 3:20 pm

oo~ soh~? ne d? anang main mayau meh~ kamah~~

_________________
がりえ しあ
Back to top Go down
musrgmude
Regular Forumer
Regular Forumer


Aries Dog
Posts : 214
Points : 210
Reputation : 3
Join date : 2009-06-11
Age : 34
Location : KK Sri Aman

Health Status
Health Points: 1

PostSubject: Re: PER-PL 206 (MORBIDITY)   Thu Oct 01, 2009 3:46 pm

96
Back to top Go down
s.y.s
Regular Forumer
Regular Forumer


Posts : 283
Points : 278
Reputation : 3
Join date : 2009-06-09
Location : daerah simunjan

Health Status
Health Points: 1

PostSubject: Re: PER-PL 206 (MORBIDITY)   Thu Oct 01, 2009 9:23 pm

nadai g ku main mayau ...kamah mayau nya.
Back to top Go down
polok
Newbie Forumer
Newbie Forumer


Libra Pig
Posts : 136
Points : 136
Reputation : 4
Join date : 2009-09-05
Age : 33
Location : serian

Health Status
Health Points: 1

PostSubject: Re: PER-PL 206 (MORBIDITY)   Fri Oct 02, 2009 12:16 am

nadai sembelit mayau d soh?????????
Back to top Go down
Deressa
Moderator
Moderator


Cancer Rat
Posts : 1070
Points : 1189
Reputation : 0
Join date : 2009-07-14
Age : 32
Location : SGH

Health Status
Health Points: 1

PostSubject: Re: PER-PL 206 (MORBIDITY)   Fri Oct 02, 2009 11:17 am

tok ya soh:

Rie wrote:
soalan:

1, high fever 'sahaja' letak kat 'R50' kan? - fever of unknown origin.

2, gigit buruk letak kat 'dental carries' kan?

3, 'hanya' hematuria ja letak kat mana? no.91,92?

thanks~

_________________
がりえ しあ
Back to top Go down
s.y.s
Regular Forumer
Regular Forumer


Posts : 283
Points : 278
Reputation : 3
Join date : 2009-06-09
Location : daerah simunjan

Health Status
Health Points: 1

PostSubject: Re: PER-PL 206 (MORBIDITY)   Fri Oct 02, 2009 3:49 pm

ti fever letak kod 102
dental carries kod 62 dan
ti haematuria sesuai g letak kod 92.....
nya pada pendapat ku...ti kwn2 bisi pendapat lain..blh kongsi2 kan..tq
Back to top Go down
anak pisang
VVIP Forumer
VVIP Forumer


Taurus Rooster
Posts : 642
Points : 637
Reputation : 2
Join date : 2009-05-21
Age : 35
Location : HQ

Health Status
Health Points: 1

PostSubject: Re: PER-PL 206 (MORBIDITY)   Sat Oct 03, 2009 8:16 pm

kod R50 ya hipertensi
Back to top Go down
Deressa
Moderator
Moderator


Cancer Rat
Posts : 1070
Points : 1189
Reputation : 0
Join date : 2009-07-14
Age : 32
Location : SGH

Health Status
Health Points: 1

PostSubject: Re: PER-PL 206 (MORBIDITY)   Fri Oct 09, 2009 12:22 pm

nampak nya ada juga PPP yg masih x faham 'kod' dgn 'no.' dlm borang ni.

sini i nak tegur sikit:



now faham?
[x kira la i ni junoir ka senior ka, apa yg salah/x faham i tetap tegur. ini utk kebaikan kita semua. biar kita sama belajar dari kesilapan.]

_________________
がりえ しあ
Back to top Go down
Deressa
Moderator
Moderator


Cancer Rat
Posts : 1070
Points : 1189
Reputation : 0
Join date : 2009-07-14
Age : 32
Location : SGH

Health Status
Health Points: 1

PostSubject: Re: PER-PL 206 (MORBIDITY)   Sat Oct 10, 2009 6:03 pm

so, jgn keliru 'no.' & 'kod/code'.

cth:

1, hypertension is no. 50, kod I10-I15.

2, fever of unknown origin is no. 102, kod R50.

_________________
がりえ しあ
Back to top Go down
Jay Amarda
Moderator
Moderator


Libra Dragon
Posts : 631
Points : 724
Reputation : 7
Join date : 2009-04-27
Age : 40
Location : KUCHING SARAWAK

Health Status
Health Points: 1

PostSubject: Re: PER-PL 206 (MORBIDITY)   Wed Oct 14, 2009 7:17 pm

betul!!

_________________
Audio Technician/Project Co-Ordinator
KABAN
Very Happy Pesaka Pemerindang Event Management(PPEvenTM) Very Happy
Back to top Go down
http://panggaupengidupanakiban.blogspot.com/
Deressa
Moderator
Moderator


Cancer Rat
Posts : 1070
Points : 1189
Reputation : 0
Join date : 2009-07-14
Age : 32
Location : SGH

Health Status
Health Points: 1

PostSubject: Re: PER-PL 206 (MORBIDITY)   Wed Oct 14, 2009 7:54 pm

laban mayuh org saru 'no.' ngau 'kod' deh~

kitai ka explain/tanya pun susah.

_________________
がりえ しあ
Back to top Go down
Sponsored content




PostSubject: Re: PER-PL 206 (MORBIDITY)   Today at 6:43 pm

Back to top Go down
 
PER-PL 206 (MORBIDITY)
View previous topic View next topic Back to top 
Page 2 of 4Go to page : Previous  1, 2, 3, 4  Next

Permissions in this forum:You cannot reply to topics in this forum
:: Penolong Pegawai Perubatan Sarawak :: :: General Forum :: Perbincangan Permasalahan-
Jump to: