:: Penolong Pegawai Perubatan Sarawak ::

:: Penolong Pegawai Perubatan Sarawak Portal::
 
HomePortalCalendarGalleryFAQSearchMemberlistRegisterLog in
Navigation
Log in
Username:
Password:
Log in automatically: 
:: I forgot my password
Latest topics
» PPP new website..
Fri Sep 09, 2016 2:12 pm by Jay Amarda

» SELAMAT HARI PENOLONG PEGAWAI PERUBATAN 2016
Tue Mar 08, 2016 8:38 pm by Jay Amarda

» Pegawai Perubatan di KK/K1M/KKIA
Sat Jan 09, 2016 10:37 pm by Jay Amarda

» MERRY CHRISMAT & HAPPY NEW YEAR 2016
Tue Dec 22, 2015 9:39 am by Jay Amarda

» PENGALAMAM DENGAN PERKHIDMATAN DOKTOR UDARA
Thu Dec 10, 2015 11:41 am by Jay Amarda

» Lastest Update and News for PPP
Thu Dec 10, 2015 8:03 am by Jay Amarda

» PPP BOLEH JADI PEGAWAI PERUBATAN
Sun Jul 19, 2015 8:21 pm by Aisyah98

» DEGREE FOR PPP. APA BIDANG YANG BERKAITAN
Sun Jul 19, 2015 8:18 pm by Aisyah98

» Visual Studio 2010 Free Download Full Version With Crack For Windows 7 64 Bit
Wed Mar 19, 2014 3:42 pm by maddprym

» perkembangan terkini naiktaraf KK Lubok Antu
Thu Oct 10, 2013 8:31 am by Roslan

» Helo...2013
Fri Jul 26, 2013 2:28 am by plus100lewishamiltonamat@

» FAIL MEJA UNTUK SEMUA
Sun Apr 07, 2013 4:02 pm by Amin zafri

» org baru...
Sat Feb 23, 2013 5:32 pm by arm S'h

» SURAT PEKELILING KETUA PENGARAH KESIHATAN MALAYSIA BIL.4/2009 PELAKSAAN PERKHIDMATAN KESIHATAN BERINTEGRASI(BERSEPADU)DI KLINIK KESIHATAN.
Sat Dec 08, 2012 2:02 pm by desmond edward

» PENDAFTARAN PERSATUAN PENOLONG PEGAWAI PERUBATAN SARAWAK
Tue Nov 06, 2012 10:23 am by Roslan

» Facebook satu lagi cara Yahudi bergerak!!
Wed Oct 24, 2012 1:46 am by anak pisang

» canon EOS 450D
Wed Oct 24, 2012 1:40 am by anak pisang

» TB Drugs Protocol
Wed Oct 24, 2012 1:39 am by anak pisang

» WANITA DAKWA SAKIT KULIT ANGKARA UBAT HOSPITAL.
Wed Oct 24, 2012 1:37 am by anak pisang

» REFERENDUM: MENGKAJI DAN MENJENAMA SEMULA NAMA JAWATAN ‘PENOLONG PEGAWAI PERUBATAN’ KEPADA SATU NAMA YANG LEBIH SIGNIFIKAN
Wed Oct 24, 2012 1:32 am by anak pisang

Similar topics
Affiliates














Follow us on Twitter


 



Share | 
 

 ppp buat keja gila... ( petikan dari forum paramedik )

View previous topic View next topic Go down 
AuthorMessage
bernxrd dst
Newbie Forumer
Newbie Forumer


Libra Buffalo
Posts : 129
Points : 133
Reputation : 0
Join date : 2009-08-01
Age : 31
Location : KK.NANGA MERIRAI KAPIT

Health Status
Health Points: 1

PostSubject: ppp buat keja gila... ( petikan dari forum paramedik )   Thu Aug 20, 2009 4:20 pm

PETIKAN DARI FORUM PARAMEDIK .. PPP SARAWAK BERIKAN PENDAPAT ANDA ...
Arrow

by hasana on Sun 21 Jun 2009, 10:18 pm

cuba korang fikir balik..adakah kita dilindung oleh undang2 dalam perungdangan malaysia..
1..layak kah kita ps ubat dm/hpt/ape2 je yang bukan dalam list kita..klu berlaku sesuatu adakah kita terjamin dari sudut medical..
2.mc layak kah kita keluarkan mc..dari segi perundangan.
3.pengesahan kematianlayakah kita..dari segi perundangan.
4.bg kk.waktu keje adakah kita hanya berpandukan arahan siap siaga wajib kn stanby 24h di klinik..tanpa elaun atau imbuhan.(bukan x ikhlas)tp bagi ppp yang bekerja sorang bagaimanakah kehidupan mereka..365hari 24-7..ceupacs keje gila kan..
kajian saya masih banyak lagi kerja kita melibatkan medico legal masih lagi dalam blur..tangkap muat..
saya kaji SOP kita..masih lagi ada kekurangan protection kita dan sop DM/HPT/ dan Sop lain...

jd cuba sape2 yang bijak pandai jawab ni..saya ajukan soalan berdasarkan pemerhatian dan perbincangan rakan2 yang merasa dirisemakin terancam kerana tindakan masyarakat yang semakin bijak...beberapa kes dh pun berlaku dan tiada sape pn bantu tapi ayat ni je la aku selalu dengar "kambing hitam"...berjaya dr dipuji /sn dipuji gagal ma dicari ma dikeji..

jawab lah dengan tepat besertakan artikel dan pekeliling dari kerajaan malaysia..menyatakan layakkah kita bekerja bertopengkan seperti doktor tp tidak di lindung dari segi perundangan..

kesatuan & persatuan ppp/ma tolong bantu kemelut ni..kita x lama dah..anak didik kita dalam bahaya..jgn fikirkan kuasa yang kita ade je untuk arahkan mereka..tapi lindung dan bimbing mereka..
Back to top Go down
eddie
Newbie Forumer
Newbie Forumer


Gemini Buffalo
Posts : 148
Points : 148
Reputation : 0
Join date : 2009-05-19
Age : 43
Location : KK Debak

Health Status
Health Points: 1

PostSubject: Re: ppp buat keja gila... ( petikan dari forum paramedik )   Thu Aug 20, 2009 8:52 pm

Pedis amat org meda utai ke manah ari bala kitai PPP. Maioh kerja manah PPP kitai nadai kala orang muji kita enggau besai tang enti utai Negative sigi dibesai ke sida. Endang selalu nyadi Kambing Hitam Kitai tu udahnya Kambing Batu baka virus H1N1 oleh mutasi
Back to top Go down
simon blun
Moderator
Moderator


Aquarius Rat
Posts : 173
Points : 294
Reputation : 11
Join date : 2009-05-04
Age : 56
Location : Hospital Umum Sarawak

Health Status
Health Points: 1

PostSubject: IMPLICATION TO PRACTICE OF AMO   Thu Aug 20, 2009 10:56 pm

Harap nota ini dapat membantu. Atau tanya kepada Cip anda semasa mesyuarat bulanan.

http://www.4shared.com/file/118233573/f4858b09/Clinical_Governance_-_Implication_To_Practice_Of_AMO.html
Back to top Go down
bernxrd dst
Newbie Forumer
Newbie Forumer


Libra Buffalo
Posts : 129
Points : 133
Reputation : 0
Join date : 2009-08-01
Age : 31
Location : KK.NANGA MERIRAI KAPIT

Health Status
Health Points: 1

PostSubject: Re: ppp buat keja gila... ( petikan dari forum paramedik )   Fri Aug 21, 2009 9:24 am

ok cip.. tQ ..
Back to top Go down
Deressa
Moderator
Moderator


Cancer Rat
Posts : 1070
Points : 1189
Reputation : 0
Join date : 2009-07-14
Age : 32
Location : SGH

Health Status
Health Points: 1

PostSubject: Re: ppp buat keja gila... ( petikan dari forum paramedik )   Wed Oct 21, 2009 10:22 am

ya ke pasal medico-legal nya aku no komen la. --> laban utai nya utai pulitik. (& politik is dirty!!)

pasal on-call 24 jam nya aku pan nda puas hati. 1 sen pun nadai perintah kitai mayar kitai ke one-man-show tok. bakani kitai ka jalai enti ta 24/7 aja2 diau ba klinik?

niboh juah runding pan, semak jako, ngambi ke ari minggu, kitai ka nurun sembiyang, (menoa ku sigik jauh, ka 20min baru datai pasar, bedau gik menoa org bukai ney?). so, nama2 kes kecemasan ke melibatkan medico-legal nyadi maya nya (maya ppp nadai ba klinik) sapa ka tanggungjawab? ke lebih gik enti nya melibatkan court case.

court akan madah: "u suppose to be stanby at ur clinik for 24hr" ari nya kitai da alah, laban sigik 'law' kitai ppp ngasuh kitai on-call 24 jam ba tempat kerja. laban sembiyang nya ukai nya kerja rasmi. lain enti nurun kursus tau ka meeting, laban nya bisi surat rasmi/memo---> secara logik nya, bakani kitai ka idup ngau 'law' bansa nya?

nya ngambi ke cuntoh simple ja nya~
so, lu piqir la sendiri lepeh~

_________________
がりえ しあ
Back to top Go down
polzdscholzd
VVIP Forumer
VVIP Forumer


Gemini Dog
Posts : 705
Points : 750
Reputation : 8
Join date : 2009-06-21
Age : 34
Location : KeNyAlAnG EaRtH

Health Status
Health Points: 1

PostSubject: Re: ppp buat keja gila... ( petikan dari forum paramedik )   Wed Oct 21, 2009 11:52 am

..amai nya parr..tiap2 ari mggu enti uli klinik nda ulih operasi even on kol sekalipun..laban nda maioh staf baka spital..

_________________
Be A MasTeR Of YoUr MiNd BeFoRe U BeCoMe A MaStErMiNd
Back to top Go down
kesulai malam
Regular Forumer
Regular Forumer


Posts : 250
Points : 247
Reputation : 0
Join date : 2009-08-17

Health Status
Health Points: 1

PostSubject: Re: ppp buat keja gila... ( petikan dari forum paramedik )   Wed Oct 21, 2009 3:19 pm

CG BAKA NYA KABAN LABAN KITAI KERJA NGAU ORANG..ENTI KITAI KERJA KEDIRI MANAH..OLIH NGATUR MASA DIRI EMPU..
Back to top Go down
Deressa
Moderator
Moderator


Cancer Rat
Posts : 1070
Points : 1189
Reputation : 0
Join date : 2009-07-14
Age : 32
Location : SGH

Health Status
Health Points: 1

PostSubject: Re: ppp buat keja gila... ( petikan dari forum paramedik )   Wed Oct 21, 2009 3:22 pm

ne ke bisi family/in-law, terpaksa ga kita pulai jenguk org tua ba, ukai nya kitai tok robot ngasuh d gawa 27/7.

_________________
がりえ しあ
Back to top Go down
Deressa
Moderator
Moderator


Cancer Rat
Posts : 1070
Points : 1189
Reputation : 0
Join date : 2009-07-14
Age : 32
Location : SGH

Health Status
Health Points: 1

PostSubject: Re: ppp buat keja gila... ( petikan dari forum paramedik )   Wed Oct 21, 2009 3:26 pm

kesulai malam wrote:
CG BAKA NYA KABAN LABAN KITAI KERJA NGAU ORANG..ENTI KITAI KERJA KEDIRI MANAH..OLIH NGATUR MASA DIRI EMPU..

amat parr~ tapi nadai meh 'boss' ka munuh anak buah diri empu.
KKM ukai nya organisasi ke mit, kebajikan staff pun nda ulih jaga ka?

_________________
がりえ しあ
Back to top Go down
polzdscholzd
VVIP Forumer
VVIP Forumer


Gemini Dog
Posts : 705
Points : 750
Reputation : 8
Join date : 2009-06-21
Age : 34
Location : KeNyAlAnG EaRtH

Health Status
Health Points: 1

PostSubject: Re: ppp buat keja gila... ( petikan dari forum paramedik )   Thu Oct 22, 2009 1:37 pm

..lelak mai gawa 24 jam..

_________________
Be A MasTeR Of YoUr MiNd BeFoRe U BeCoMe A MaStErMiNd
Back to top Go down
bernxrd dst
Newbie Forumer
Newbie Forumer


Libra Buffalo
Posts : 129
Points : 133
Reputation : 0
Join date : 2009-08-01
Age : 31
Location : KK.NANGA MERIRAI KAPIT

Health Status
Health Points: 1

PostSubject: Re: ppp buat keja gila... ( petikan dari forum paramedik )   Thu Oct 22, 2009 3:59 pm

Rie wrote:
ya ke pasal medico-legal nya aku no komen la. --> laban utai nya utai pulitik. (& politik is dirty!!)

pasal on-call 24 jam nya aku pan nda puas hati. 1 sen pun nadai perintah kitai mayar kitai ke one-man-show tok. bakani kitai ka jalai enti ta 24/7 aja2 diau ba klinik?

niboh juah runding pan, semak jako, ngambi ke ari minggu, kitai ka nurun sembiyang, (menoa ku sigik jauh, ka 20min baru datai pasar, bedau gik menoa org bukai ney?). so, nama2 kes kecemasan ke melibatkan medico-legal nyadi maya nya (maya ppp nadai ba klinik) sapa ka tanggungjawab? ke lebih gik enti nya melibatkan court case.

court akan madah: "u suppose to be stanby at ur clinik for 24hr" ari nya kitai da alah, laban sigik 'law' kitai ppp ngasuh kitai on-call 24 jam ba tempat kerja. laban sembiyang nya ukai nya kerja rasmi. lain enti nurun kursus tau ka meeting, laban nya bisi surat rasmi/memo---> secara logik nya, bakani kitai ka idup ngau 'law' bansa nya?

nya ngambi ke cuntoh simple ja nya~
so, lu piqir la sendiri lepeh~

NYUKUNG KU UTAI KO RIE TOK... AMT NYA... KAMI YG MENURUT PERINTAH SIGI TUSAH..
Back to top Go down
Deressa
Moderator
Moderator


Cancer Rat
Posts : 1070
Points : 1189
Reputation : 0
Join date : 2009-07-14
Age : 32
Location : SGH

Health Status
Health Points: 1

PostSubject: Re: ppp buat keja gila... ( petikan dari forum paramedik )   Thu Oct 22, 2009 4:50 pm

ukai 'kami' ja iya~ 'kitai' parr~

_________________
がりえ しあ
Back to top Go down
aubreysherrod
Moderator
Moderator


Leo Pig
Posts : 1142
Points : 1147
Reputation : 4
Join date : 2009-05-07
Age : 33
Location : LUBOK ANTU

Health Status
Health Points: 1

PostSubject: Re: ppp buat keja gila... ( petikan dari forum paramedik )   Thu Oct 22, 2009 6:33 pm

...........banyak aspek perlu dikaji sebelum ppp itu mula kerja dari pukul 8 dan balik pukul 5 dan disambung dengan oncall sepenuhnya......maybe di hospital ok, ada mo kita refer ngan.......bagi ppp yang berada di daerah kecil bagaimana???????? seperti dalam dalam artikel itu, kes polis........dalam laporan polis, sepatutnya MO yang buat exzamination & sign dan bukan AMO.....so setakat mana limitasi kuasa kita sebagai AMO di kk yang kecil??????
sebagai contoh, ada satu kes polis yang melibatkan ppp (perlu sign medical report) disekitar kawasan sini.....ada 5 ke 6 kali rakan ppp itu turun naik mahkamah kerana
'sign medical report' itu........
Back to top Go down
polzdscholzd
VVIP Forumer
VVIP Forumer


Gemini Dog
Posts : 705
Points : 750
Reputation : 8
Join date : 2009-06-21
Age : 34
Location : KeNyAlAnG EaRtH

Health Status
Health Points: 1

PostSubject: Re: ppp buat keja gila... ( petikan dari forum paramedik )   Fri Oct 23, 2009 11:25 am

..bahaya nya..kes mahkamah..tusah mai kitai AMO tok..sepatut ya polis di beri kaunseling waulapun jauh hospital sekalipun setiap kes polis mesti ngiga MO..

_________________
Be A MasTeR Of YoUr MiNd BeFoRe U BeCoMe A MaStErMiNd
Back to top Go down
Deressa
Moderator
Moderator


Cancer Rat
Posts : 1070
Points : 1189
Reputation : 0
Join date : 2009-07-14
Age : 32
Location : SGH

Health Status
Health Points: 1

PostSubject: Re: ppp buat keja gila... ( petikan dari forum paramedik )   Fri Oct 23, 2009 3:41 pm

what to do?

follow SOP ja la~ study

_________________
がりえ しあ
Back to top Go down
polzdscholzd
VVIP Forumer
VVIP Forumer


Gemini Dog
Posts : 705
Points : 750
Reputation : 8
Join date : 2009-06-21
Age : 34
Location : KeNyAlAnG EaRtH

Health Status
Health Points: 1

PostSubject: Re: ppp buat keja gila... ( petikan dari forum paramedik )   Fri Oct 23, 2009 4:29 pm

enti ba KK aku..sigi strick aku gau cdak..enti kes polis aku sound terus aku engai sign atau buka report..mesti betemu ngau MO..

_________________
Be A MasTeR Of YoUr MiNd BeFoRe U BeCoMe A MaStErMiNd
Back to top Go down
Deressa
Moderator
Moderator


Cancer Rat
Posts : 1070
Points : 1189
Reputation : 0
Join date : 2009-07-14
Age : 32
Location : SGH

Health Status
Health Points: 1

PostSubject: Re: ppp buat keja gila... ( petikan dari forum paramedik )   Fri Oct 23, 2009 6:31 pm

betul, kenya meh cara iya. save diri empu dulu baru org lain.

_________________
がりえ しあ
Back to top Go down
polzdscholzd
VVIP Forumer
VVIP Forumer


Gemini Dog
Posts : 705
Points : 750
Reputation : 8
Join date : 2009-06-21
Age : 34
Location : KeNyAlAnG EaRtH

Health Status
Health Points: 1

PostSubject: Re: ppp buat keja gila... ( petikan dari forum paramedik )   Fri Oct 23, 2009 8:41 pm

yela..buat apa yg patut..tak buat apa yg tak patut..simple jer..

_________________
Be A MasTeR Of YoUr MiNd BeFoRe U BeCoMe A MaStErMiNd
Back to top Go down
polzdscholzd
VVIP Forumer
VVIP Forumer


Gemini Dog
Posts : 705
Points : 750
Reputation : 8
Join date : 2009-06-21
Age : 34
Location : KeNyAlAnG EaRtH

Health Status
Health Points: 1

PostSubject: Re: ppp buat keja gila... ( petikan dari forum paramedik )   Fri Oct 23, 2009 8:42 pm

yela..buat apa yg patut..tak buat apa yg tak patut..simple jer..

_________________
Be A MasTeR Of YoUr MiNd BeFoRe U BeCoMe A MaStErMiNd
Back to top Go down
anak pisang
VVIP Forumer
VVIP Forumer


Taurus Rooster
Posts : 642
Points : 637
Reputation : 2
Join date : 2009-05-21
Age : 35
Location : HQ

Health Status
Health Points: 1

PostSubject: Re: ppp buat keja gila... ( petikan dari forum paramedik )   Tue Nov 03, 2009 12:34 pm

amat jagu d nyak sia
Back to top Go down
polzdscholzd
VVIP Forumer
VVIP Forumer


Gemini Dog
Posts : 705
Points : 750
Reputation : 8
Join date : 2009-06-21
Age : 34
Location : KeNyAlAnG EaRtH

Health Status
Health Points: 1

PostSubject: Re: ppp buat keja gila... ( petikan dari forum paramedik )   Sun Jan 10, 2010 8:03 pm

lagu..sihat sejahtera nya parr..baka di ajar jerome suba..

_________________
Be A MasTeR Of YoUr MiNd BeFoRe U BeCoMe A MaStErMiNd
Back to top Go down
Sponsored content




PostSubject: Re: ppp buat keja gila... ( petikan dari forum paramedik )   Today at 6:47 pm

Back to top Go down
 
ppp buat keja gila... ( petikan dari forum paramedik )
View previous topic View next topic Back to top 
Page 1 of 1
 Similar topics
-
» Forum Rank Structure
» BACk ISSUES O.F.R. (Online Forum Release)
» The Forum's Purpose
» PCOS Australian Forum
» Welcome to the discussion forum!

Permissions in this forum:You cannot reply to topics in this forum
:: Penolong Pegawai Perubatan Sarawak :: :: General Forum :: Perbincangan Permasalahan-
Jump to: