:: Penolong Pegawai Perubatan Sarawak ::

:: Penolong Pegawai Perubatan Sarawak Portal::
 
HomePortalCalendarGalleryFAQSearchMemberlistRegisterLog in
Navigation
Log in
Username:
Password:
Log in automatically: 
:: I forgot my password
Latest topics
» PPP new website..
Fri Sep 09, 2016 2:12 pm by Jay Amarda

» SELAMAT HARI PENOLONG PEGAWAI PERUBATAN 2016
Tue Mar 08, 2016 8:38 pm by Jay Amarda

» Pegawai Perubatan di KK/K1M/KKIA
Sat Jan 09, 2016 10:37 pm by Jay Amarda

» MERRY CHRISMAT & HAPPY NEW YEAR 2016
Tue Dec 22, 2015 9:39 am by Jay Amarda

» PENGALAMAM DENGAN PERKHIDMATAN DOKTOR UDARA
Thu Dec 10, 2015 11:41 am by Jay Amarda

» Lastest Update and News for PPP
Thu Dec 10, 2015 8:03 am by Jay Amarda

» PPP BOLEH JADI PEGAWAI PERUBATAN
Sun Jul 19, 2015 8:21 pm by Aisyah98

» DEGREE FOR PPP. APA BIDANG YANG BERKAITAN
Sun Jul 19, 2015 8:18 pm by Aisyah98

» Visual Studio 2010 Free Download Full Version With Crack For Windows 7 64 Bit
Wed Mar 19, 2014 3:42 pm by maddprym

» perkembangan terkini naiktaraf KK Lubok Antu
Thu Oct 10, 2013 8:31 am by Roslan

» Helo...2013
Fri Jul 26, 2013 2:28 am by plus100lewishamiltonamat@

» FAIL MEJA UNTUK SEMUA
Sun Apr 07, 2013 4:02 pm by Amin zafri

» org baru...
Sat Feb 23, 2013 5:32 pm by arm S'h

» SURAT PEKELILING KETUA PENGARAH KESIHATAN MALAYSIA BIL.4/2009 PELAKSAAN PERKHIDMATAN KESIHATAN BERINTEGRASI(BERSEPADU)DI KLINIK KESIHATAN.
Sat Dec 08, 2012 2:02 pm by desmond edward

» PENDAFTARAN PERSATUAN PENOLONG PEGAWAI PERUBATAN SARAWAK
Tue Nov 06, 2012 10:23 am by Roslan

» Facebook satu lagi cara Yahudi bergerak!!
Wed Oct 24, 2012 1:46 am by anak pisang

» canon EOS 450D
Wed Oct 24, 2012 1:40 am by anak pisang

» TB Drugs Protocol
Wed Oct 24, 2012 1:39 am by anak pisang

» WANITA DAKWA SAKIT KULIT ANGKARA UBAT HOSPITAL.
Wed Oct 24, 2012 1:37 am by anak pisang

» REFERENDUM: MENGKAJI DAN MENJENAMA SEMULA NAMA JAWATAN ‘PENOLONG PEGAWAI PERUBATAN’ KEPADA SATU NAMA YANG LEBIH SIGNIFIKAN
Wed Oct 24, 2012 1:32 am by anak pisang

Similar topics
Affiliates














Follow us on Twitter


 



Share | 
 

 standard drug di klinik-klinik tanpa MO

View previous topic View next topic Go down 
Go to page : Previous  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8  Next
AuthorMessage
aubreysherrod
Moderator
Moderator


Leo Pig
Posts : 1142
Points : 1147
Reputation : 4
Join date : 2009-05-07
Age : 33
Location : LUBOK ANTU

Health Status
Health Points: 1

PostSubject: Re: standard drug di klinik-klinik tanpa MO   Sun Jul 26, 2009 8:44 pm

BANYAK PERKARA YANG MAOK DIUBAH SEBAB BENDA TUK MELIBATKAN POLISI lol! lol! lol!
ADA KEBENARAN JUAK KATA TUAN ADENAN YA....... KKLA-HOSP SRI AMAN= 1 JAM 15 MINIT MUN REFER CASE........
Back to top Go down
anak umbong
VIP Forumer
VIP Forumer


Libra Buffalo
Posts : 495
Points : 581
Reputation : 3
Join date : 2009-05-18
Age : 31
Location : KK NANGA ENSIRING,JULAU

Health Status
Health Points: 1

PostSubject: Re: standard drug di klinik-klinik tanpa MO   Sun Jul 26, 2009 10:58 pm

KK ENSIRING - SARIKEI = 8 jam....
Back to top Go down
Adenan
User Forumer
User Forumer


Leo Rat
Posts : 65
Points : 81
Reputation : 0
Join date : 2009-07-20
Age : 32
Location : Klinik Kesihatan Oya Sibu

Health Status
Health Points: 1

PostSubject: Re: standard drug di klinik-klinik tanpa MO   Sun Jul 26, 2009 11:14 pm

scratch Aku sik tauk klinik lain macam ni ? Mun di KK selangau to mun lambat atau ada apax2 yang di betul di mata rakyat situk masuk news paper, masuk aduan pake internet, macam x2 lagilah. Bukan kitak orang sik tauk kebanyakkan orang disitok ada berkenaan dengan YB.
affraid banyakk penduduk di sitok anggap kk selangau hospital semua ubat ada , ubat di sitok bisa agik dari kk lain, banyak pesakit pergi ke selangau sebabnya adalah center, mun sik ada ubat teruklah. sitok pun banyak terimak kes kemalangan dan kes terukx2lah. mun sik ada list B teruk.
Back to top Go down
anak umbong
VIP Forumer
VIP Forumer


Libra Buffalo
Posts : 495
Points : 581
Reputation : 3
Join date : 2009-05-18
Age : 31
Location : KK NANGA ENSIRING,JULAU

Health Status
Health Points: 1

PostSubject: Re: standard drug di klinik-klinik tanpa MO   Sun Jul 26, 2009 11:17 pm

KK Selangau ada A&E asaku nak...x ptt xda ubat emergency?
Back to top Go down
Adenan
User Forumer
User Forumer


Leo Rat
Posts : 65
Points : 81
Reputation : 0
Join date : 2009-07-20
Age : 32
Location : Klinik Kesihatan Oya Sibu

Health Status
Health Points: 1

PostSubject: Re: standard drug di klinik-klinik tanpa MO   Sun Jul 26, 2009 11:44 pm

affraid hA...HA....DISEBABKAN ADA A&eLAH BANYAK PT ON-CALL UNTUK MAKLUMAN DI SELANGAU BUKAN KERJA SHIFF MASIH OH. NAMA AJAK A&E SIK ADA UBAT. UBAT LIST C JE ADE.....KIRIM SALAM SEMUA REFER KE SIBU...... 1 JAM PERJALANAN ULANG-ALIK TUNGGU 2 JAM....
Back to top Go down
blackrider
New Forumer


Posts : 46
Points : 46
Reputation : 0
Join date : 2009-06-27
Location : sibu

Health Status
Health Points: 1

PostSubject: Re: standard drug di klinik-klinik tanpa MO   Sun Jul 26, 2009 11:54 pm

memang kita berkhidmat tuk masyarakat. tapi biarlah bersesuaian dengan keadaan semasa.
masyarakat di ulu tidak selamanya berada di takuk lama.
mereka tahu hak dan keperluan mereka. salah satunya adalah kesihatan/perubatan moden.
takkanlah kita PPP selamanya guna PCM,TRISILOX,ORS,PIRITON dsbnya(list KK/KD) untuk merawat pesakit.
berdasarkan situasi semasa,kita PPP sepatutnya telah menggunakan kebanyakkan ubat dari list B tanpa rasa ragu2/was2 oleh pihak KKM.
adalah tidak adil hanya masyarakat di bandar saja yg mendapatkan ubat lebih 'power' berbanding masyarakat di ulu.
jika ini keadaannya,kita telah merendahkan atau menjadikan masyarakat di ulu sbg kelas bawahan. sedangkan piagam pelanggan menyatakan kita warga KKM mesti memberikan khidmat sama rata(termasuk ubat-ubatan sepatutnya) kpd masyarakat tanpa mengira latar belakang atau tempat.
kita PPP juga yg manjadi mangsa keadaan.
pihak KKM perlu sedar bahawa tanpa kita PPP(khasnya di ulu2 sungai),tahap kesihatan di sarawak sudah tentu jauh ketinggalan.
pihak MUSB khasnya pegawai farmasi negeri,perlu melihat perkara ini sedalam-dalamnya.tanpa ubat list B,susah utk PPP memberikan khidmat terbaik. kita PPP perlukan ubat list B utk menyambung rawatan susulan pesakit,kita perlukan ubat list B utk kes kecemasan,kita perlukan ubat list B utk meredakan kesakitan pesakit yg tidak sembuh dgn ubat list C.
Back to top Go down
anak umbong
VIP Forumer
VIP Forumer


Libra Buffalo
Posts : 495
Points : 581
Reputation : 3
Join date : 2009-05-18
Age : 31
Location : KK NANGA ENSIRING,JULAU

Health Status
Health Points: 1

PostSubject: Re: standard drug di klinik-klinik tanpa MO   Mon Jul 27, 2009 12:16 am

Adenan wrote:
affraid hA...HA....DISEBABKAN ADA A&eLAH BANYAK PT ON-CALL UNTUK MAKLUMAN DI SELANGAU BUKAN KERJA SHIFF MASIH OH. NAMA AJAK A&E SIK ADA UBAT. UBAT LIST C JE ADE.....KIRIM SALAM SEMUA REFER KE SIBU...... 1 JAM PERJALANAN ULANG-ALIK TUNGGU 2 JAM....

Owhh..mcm ya,just tanya...ok la sia dpt ulang alik 2 jam....blum kena mcm aku,mau mbak pake perahu g,ne angkat perahu g..tp xpa la..dh adat keja.....jgn maraaaaaaaaaaa.............
Back to top Go down
blackrider
New Forumer


Posts : 46
Points : 46
Reputation : 0
Join date : 2009-06-27
Location : sibu

Health Status
Health Points: 1

PostSubject: Re: standard drug di klinik-klinik tanpa MO   Mon Jul 27, 2009 12:23 am

tapi masih juga ada pihak kata kita pppU29 tak buat kerja. kesian pppu29.
Back to top Go down
anak umbong
VIP Forumer
VIP Forumer


Libra Buffalo
Posts : 495
Points : 581
Reputation : 3
Join date : 2009-05-18
Age : 31
Location : KK NANGA ENSIRING,JULAU

Health Status
Health Points: 1

PostSubject: Re: standard drug di klinik-klinik tanpa MO   Mon Jul 27, 2009 12:26 am

bagi akula,List B patut dpertimbangkan utk PPP U29....sian org kat ulu2...acute gastritis makan trisilox,sakit gigi makan PCM jak....aduhhh
Back to top Go down
anak pisang
VVIP Forumer
VVIP Forumer


Taurus Rooster
Posts : 642
Points : 637
Reputation : 2
Join date : 2009-05-21
Age : 35
Location : HQ

Health Status
Health Points: 1

PostSubject: Re: standard drug di klinik-klinik tanpa MO   Tue Jul 28, 2009 12:53 am

ANANG TUSAH ATI D WAT, D MINTA COUNTER SIGN ARI DR. OK. PASYA ISI LA SUPLEMENTARY FORM TU
Back to top Go down
Deressa
Moderator
Moderator


Cancer Rat
Posts : 1070
Points : 1189
Reputation : 0
Join date : 2009-07-14
Age : 32
Location : SGH

Health Status
Health Points: 1

PostSubject: Re: standard drug di klinik-klinik tanpa MO   Tue Jul 28, 2009 11:29 pm

betuah kk siapa x pernah kurang ubat~

order 1000, 300 ja diberi...

_________________
がりえ しあ
Back to top Go down
blackrider
New Forumer


Posts : 46
Points : 46
Reputation : 0
Join date : 2009-06-27
Location : sibu

Health Status
Health Points: 1

PostSubject: Re: standard drug di klinik-klinik tanpa MO   Tue Jul 28, 2009 11:36 pm

sampai bila nak indent ubat guna supplementary form?????
order 1000 then hantar 300,ok lagi. order 1000,50 biji jak sampai ke klinik!!
paling teruk juak,order 1000,5000 datang. 5000 yang nak expire 2 minggu!
Back to top Go down
lynn_85pj
New Forumer


Scorpio Buffalo
Posts : 22
Points : 18
Reputation : 0
Join date : 2009-08-09
Age : 31

Health Status
Health Points: 1

PostSubject: Re: standard drug di klinik-klinik tanpa MO   Sun Aug 09, 2009 4:11 pm

eddie wrote:
Dalam cerita Zombie Kpg Pisang, dressa jadi zombie kah...?

bukan...dressa tu x jd zombie...tp dier yg jd dalang punca kejadian org2 kg menjadi hantu zombie...sik brapa bagus juak crite tu...x menunjukkan ciri2 seorang ppp yg bagus dan bertanggungjwb..

ade jg dgr crite dr public yg menggelarkan dressa ni DR. panadol...
klu profesion PPP ni diberi peluang menggunakan byk ubat2 dr List B, alangkah bagusnya....byk penyakit yg dpt dirawat diperingkat primary
kamek setuju jak mun kitak semua dpt guna beri pt. ubat dr gred yg bagus sket.
kesan nya pun bagus juak pd pt. walaupun kamek org masih student, tp sikit2 kamek paham juak masalah yg sll dihadapi PPP di KK

Harap2, prescribe ubat tu dapat dinaikkan taraf semula penggunaannya oleh pihak atasan....
Back to top Go down
eddie
Newbie Forumer
Newbie Forumer


Gemini Buffalo
Posts : 148
Points : 148
Reputation : 0
Join date : 2009-05-19
Age : 43
Location : KK Debak

Health Status
Health Points: 1

PostSubject: Re: standard drug di klinik-klinik tanpa MO   Sun Aug 09, 2009 8:01 pm

Insya allah..... moga apa yang kita hajat dapat dikabulkan oleh pihak yang berkenaan.
Back to top Go down
eddie
Newbie Forumer
Newbie Forumer


Gemini Buffalo
Posts : 148
Points : 148
Reputation : 0
Join date : 2009-05-19
Age : 43
Location : KK Debak

Health Status
Health Points: 1

PostSubject: Re: standard drug di klinik-klinik tanpa MO   Sun Aug 09, 2009 8:04 pm

Kesian dressa itu iya...... sudah tidak jadi pelakon utama diarahkan untuk jadi penyebar penyakit Zambie pula. Misi tidak jadi Zombie kah?
Back to top Go down
apai bidah
Newbie Forumer
Newbie Forumer


Taurus Rat
Posts : 184
Points : 186
Reputation : 0
Join date : 2009-05-08
Age : 32
Location : Currently in Bintulu

Health Status
Health Points: 1

PostSubject: Re: standard drug di klinik-klinik tanpa MO   Sun Aug 09, 2009 9:48 pm

kalau nak di scan back cerita tu......dia punya m.a. tak de ciri2 kaki tangan kesihatan la...rambut di punya lah panjang.........imej..salah tu....... Evil or Very Mad Evil or Very Mad Evil or Very Mad
Back to top Go down
http://WWW.GOOGLE.COM
blackrider
New Forumer


Posts : 46
Points : 46
Reputation : 0
Join date : 2009-06-27
Location : sibu

Health Status
Health Points: 1

PostSubject: Re: standard drug di klinik-klinik tanpa MO   Sun Aug 09, 2009 9:52 pm

wah...mr eddie. ada kawan baru ye.. takpa lagi ramai kawan lagi bagus. khasnya dari student PPP wanita. at list ada juga yg memahami keadaan kita sbg PPP.
Back to top Go down
leon
New Forumer


Aries Goat
Posts : 11
Points : 11
Reputation : 0
Join date : 2009-07-15
Age : 37
Location : Klinik Diabetes,KK Lanang,Sibu

Health Status
Health Points: 1

PostSubject: Re: standard drug di klinik-klinik tanpa MO   Sun Aug 09, 2009 9:57 pm

oh..tuan eddie entalai, lawa tuan. alu bercerita hal zombie kampung pisang.
dalam cerita nya,dressa nya jadi gila jak. ndak ia jadi zombi. hahahaha...
enti ia jadi zombi,kitai dressa bak sarawak pen jadi zombi. hahaha..enggai ku tuan,kak jadi mensia aku. hahaha...
Back to top Go down
leon
New Forumer


Aries Goat
Posts : 11
Points : 11
Reputation : 0
Join date : 2009-07-15
Age : 37
Location : Klinik Diabetes,KK Lanang,Sibu

Health Status
Health Points: 1

PostSubject: Re: standard drug di klinik-klinik tanpa MO   Sun Aug 09, 2009 9:58 pm

hai lynn. wellcome to portal PPP.
Back to top Go down
leon
New Forumer


Aries Goat
Posts : 11
Points : 11
Reputation : 0
Join date : 2009-07-15
Age : 37
Location : Klinik Diabetes,KK Lanang,Sibu

Health Status
Health Points: 1

PostSubject: Re: standard drug di klinik-klinik tanpa MO   Sun Aug 09, 2009 10:09 pm

lynn,galakkan kawan2 kitak join portal tuk. mun ada dari semenanjung pun boleh. sik salah.
Back to top Go down
leon
New Forumer


Aries Goat
Posts : 11
Points : 11
Reputation : 0
Join date : 2009-07-15
Age : 37
Location : Klinik Diabetes,KK Lanang,Sibu

Health Status
Health Points: 1

PostSubject: Re: standard drug di klinik-klinik tanpa MO   Sun Aug 09, 2009 10:18 pm

hal di klinik mengalami kekurangan ubat atau penggunaan ubat list B dihadkan,sudah lama berlaku. boleh tanya dengan rakan2 yg lebih senior.
harap suatu masa kelak,kita ppp akan dibenarkan menggunakan ubat list B.
ini secara langsung akan meningkatkan kualiti p'khidmatan ppp.
mengapa? kita ppp akan berhadapan dgn mentaliti masyarakat yg semakin canggih dan berpengetahuan tinggi. susah juga kita kelak kalau hal ini berlaku. sekarang pun dah ada yg berlaku. jangankan kita ppp, MO biasa pun dipersoal itu ini oleh public mengapa tidak boleh menggunakan list A.
harap ada perubahan kelak.
Back to top Go down
lynn_85pj
New Forumer


Scorpio Buffalo
Posts : 22
Points : 18
Reputation : 0
Join date : 2009-08-09
Age : 31

Health Status
Health Points: 1

PostSubject: Re: standard drug di klinik-klinik tanpa MO   Sun Aug 09, 2009 11:20 pm

leon wrote:
oh..tuan eddie entalai, lawa tuan. alu bercerita hal zombie kampung pisang.
dalam cerita nya,dressa nya jadi gila jak. ndak ia jadi zombi. hahahaha...
enti ia jadi zombi,kitai dressa bak sarawak pen jadi zombi. hahaha..enggai ku tuan,kak jadi mensia aku. hahaha...

heheh..hahahh klakar2... Laughing kui3 Laughing dressa zombie kg pisang tu mmg xlei pakai...merosakkan imej ppp je...dahla selekeh pakaian die...bj x masuk dlm...rambut pjg cam antu....merayap sn merayap sni...bukan die duk keje kat klinik sgt pon...

to leon -> tq, portal ni pon cif simon yg inform kat ktorg...
nnt sy inform kat kwn2 yg len, tp tula....kamek org jrg dpt on9
sapa ada broadband bleh la posting komen n share something kat sni

to blackrider -> yup, we r new here...much more have to learn from u guys yg
dah senior, harap bile jumpe mn2 PPP di sarawak dapat beri tunjuk
ajar kpd kami yg masih byk lg perlu dipelajari...almaklumla....,
pengalaman2 dr PPP yg lebih senior sgt berguna ilmunya utk
diturunkan kpd kami dr generasi baru.
arigato hozaimas pd sumer PPP yg menyokong kami...tq3
Back to top Go down
anak umbong
VIP Forumer
VIP Forumer


Libra Buffalo
Posts : 495
Points : 581
Reputation : 3
Join date : 2009-05-18
Age : 31
Location : KK NANGA ENSIRING,JULAU

Health Status
Health Points: 1

PostSubject: Re: standard drug di klinik-klinik tanpa MO   Wed Aug 12, 2009 10:42 pm

ehem...lyn....
Back to top Go down
anak pisang
VVIP Forumer
VVIP Forumer


Taurus Rooster
Posts : 642
Points : 637
Reputation : 2
Join date : 2009-05-21
Age : 35
Location : HQ

Health Status
Health Points: 1

PostSubject: Re: standard drug di klinik-klinik tanpa MO   Thu Aug 13, 2009 7:47 pm

tapi best juga cip. pasal ada ppp kitai nama saufi jikan
Back to top Go down
Jay Amarda
Moderator
Moderator


Libra Dragon
Posts : 631
Points : 724
Reputation : 7
Join date : 2009-04-27
Age : 40
Location : KUCHING SARAWAK

Health Status
Health Points: 1

PostSubject: Re: standard drug di klinik-klinik tanpa MO   Fri Aug 14, 2009 12:13 am

minta idea ari bala cip pasal utai tu....jaku maioh pan kitai nadai guna...ngarap ke bala cip ulih berunding ke utai tu meh....

_________________
Audio Technician/Project Co-Ordinator
KABAN
Very Happy Pesaka Pemerindang Event Management(PPEvenTM) Very Happy
Back to top Go down
http://panggaupengidupanakiban.blogspot.com/
Sponsored content




PostSubject: Re: standard drug di klinik-klinik tanpa MO   Today at 4:26 am

Back to top Go down
 
standard drug di klinik-klinik tanpa MO
View previous topic View next topic Back to top 
Page 3 of 8Go to page : Previous  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8  Next
 Similar topics
-
» Format for Standard Forms
» NFCC Standard Form?
» @aajawas25 VS @emban : BOLEH Berhubungan badan dgn budak TANPA NIKAH
» Standard Form for INFRA procurement
» ITB format

Permissions in this forum:You cannot reply to topics in this forum
:: Penolong Pegawai Perubatan Sarawak :: :: General Forum :: Ubat - Ubatan-
Jump to: