:: Penolong Pegawai Perubatan Sarawak ::

:: Penolong Pegawai Perubatan Sarawak Portal::
 
HomePortalCalendarGalleryFAQSearchMemberlistRegisterLog in
Navigation
Log in
Username:
Password:
Log in automatically: 
:: I forgot my password
Latest topics
» PPP new website..
Fri Sep 09, 2016 2:12 pm by Jay Amarda

» SELAMAT HARI PENOLONG PEGAWAI PERUBATAN 2016
Tue Mar 08, 2016 8:38 pm by Jay Amarda

» Pegawai Perubatan di KK/K1M/KKIA
Sat Jan 09, 2016 10:37 pm by Jay Amarda

» MERRY CHRISMAT & HAPPY NEW YEAR 2016
Tue Dec 22, 2015 9:39 am by Jay Amarda

» PENGALAMAM DENGAN PERKHIDMATAN DOKTOR UDARA
Thu Dec 10, 2015 11:41 am by Jay Amarda

» Lastest Update and News for PPP
Thu Dec 10, 2015 8:03 am by Jay Amarda

» PPP BOLEH JADI PEGAWAI PERUBATAN
Sun Jul 19, 2015 8:21 pm by Aisyah98

» DEGREE FOR PPP. APA BIDANG YANG BERKAITAN
Sun Jul 19, 2015 8:18 pm by Aisyah98

» Visual Studio 2010 Free Download Full Version With Crack For Windows 7 64 Bit
Wed Mar 19, 2014 3:42 pm by maddprym

» perkembangan terkini naiktaraf KK Lubok Antu
Thu Oct 10, 2013 8:31 am by Roslan

» Helo...2013
Fri Jul 26, 2013 2:28 am by plus100lewishamiltonamat@

» FAIL MEJA UNTUK SEMUA
Sun Apr 07, 2013 4:02 pm by Amin zafri

» org baru...
Sat Feb 23, 2013 5:32 pm by arm S'h

» SURAT PEKELILING KETUA PENGARAH KESIHATAN MALAYSIA BIL.4/2009 PELAKSAAN PERKHIDMATAN KESIHATAN BERINTEGRASI(BERSEPADU)DI KLINIK KESIHATAN.
Sat Dec 08, 2012 2:02 pm by desmond edward

» PENDAFTARAN PERSATUAN PENOLONG PEGAWAI PERUBATAN SARAWAK
Tue Nov 06, 2012 10:23 am by Roslan

» Facebook satu lagi cara Yahudi bergerak!!
Wed Oct 24, 2012 1:46 am by anak pisang

» canon EOS 450D
Wed Oct 24, 2012 1:40 am by anak pisang

» TB Drugs Protocol
Wed Oct 24, 2012 1:39 am by anak pisang

» WANITA DAKWA SAKIT KULIT ANGKARA UBAT HOSPITAL.
Wed Oct 24, 2012 1:37 am by anak pisang

» REFERENDUM: MENGKAJI DAN MENJENAMA SEMULA NAMA JAWATAN ‘PENOLONG PEGAWAI PERUBATAN’ KEPADA SATU NAMA YANG LEBIH SIGNIFIKAN
Wed Oct 24, 2012 1:32 am by anak pisang

Similar topics
Affiliates














Follow us on Twitter


 



Share | 
 

 standard drug di klinik-klinik tanpa MO

View previous topic View next topic Go down 
Go to page : 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8  Next
AuthorMessage
Jappswell Kitok
Newbie Forumer
Newbie Forumer


Cancer Rat
Posts : 108
Points : 124
Reputation : 0
Join date : 2009-05-22
Age : 44
Location : klinik Kesihatan Lubok Antu,Sri Aman

Health Status
Health Points: 1

PostSubject: standard drug di klinik-klinik tanpa MO   Fri Jul 17, 2009 10:44 am

berita dari Utusan Borneo semalam menyebut ubat tidak cukup di KK Asap.....sampai Larry Sg meminta jabatan kita memantau dan mengambil tindakan segera dengan permasalahan ini. Benda ini telah lama berlanjutan dan menyusahkan orang ramai. malar sik cukup ubat jak.......musb pun bingung kita kerja di klinik lagi bingung macam ne nak explaned ngan patient. apa pendapat semua PPP SWk.
Back to top Go down
anak umbong
VIP Forumer
VIP Forumer


Libra Buffalo
Posts : 495
Points : 581
Reputation : 3
Join date : 2009-05-18
Age : 31
Location : KK NANGA ENSIRING,JULAU

Health Status
Health Points: 1

PostSubject: Re: standard drug di klinik-klinik tanpa MO   Fri Jul 17, 2009 11:48 am

mmg patut masuk news..biar pihak atasan faham akan masalah kita yg selalu kekurangan ubat,ubat list B seboleh2 nya dluluskan untuk pgunaan KK@KD kerana fungsi yang lebih berkesan terutama utk kes kecemasan..sekarang list B mmg diluluskan,tp utk follow up drug..apa salah nya yang lain juga dluluskan contohnya ranitidine/cimetidine/maxolon...utk acute gastritis..tak memadai jika hanya dberi MMT/Buscopan..kita x patut dipersalahkan sekiranya ubat yang di indent tidak diberi oleh MUSB mgikut jumlah yang sepatutnya, TAPI PATUT DIPERSALAHKAN SEKIRANYA TIDAK INDENT MENGIKUT JUMLAH PATIENT YANG SEPATUTNYA(estimate) ....
Back to top Go down
Shinobi_****
New Forumer


Scorpio Rat
Posts : 16
Points : 16
Reputation : 0
Join date : 2009-06-16
Age : 32
Location : Sarawak

Health Status
Health Points: 1

PostSubject: Re: standard drug di klinik-klinik tanpa MO   Fri Jul 17, 2009 2:06 pm

sya mmg btul2 bersetuju dgn pndapat anak umbong ya... skurang2nya kita diberi kelulusan sesetengah jenis ubat list B exspecially utk kes ac. gastritis ya...sy mmg slalu behadapan dengan kes sebegini stakat nak bagi MMT/Trisilox/Buscopan sik ngasi ya.... klak mun di refer pun blum tentu nak admit gik... silap2 knak embak balit gik... di A&E nayaman lah da Inj. Ranitidine/Cimetidine...
bkan nyaman nak embak pt tgh2 malam.. lboh2 gik mun dari ulu... apalah slahnya bagi kat klinik juak...
Back to top Go down
http://jutawanklik.com?a_aid=04488368
Jappswell Kitok
Newbie Forumer
Newbie Forumer


Cancer Rat
Posts : 108
Points : 124
Reputation : 0
Join date : 2009-05-22
Age : 44
Location : klinik Kesihatan Lubok Antu,Sri Aman

Health Status
Health Points: 1

PostSubject: Re: standard drug di klinik-klinik tanpa MO   Fri Jul 17, 2009 3:42 pm

kadangx2 susah juga kita nak order ubat standard drug dlm listB, tapi kami di LA selalunya register nama-nama pt. yang ada followup dan mohon guna ubat berkenaan. Kini kami ada MO visit setiap 2 kami sebulan..... mayuh pt. datang sampe berpeluh-peluh kenak serbu. Mun klinik kitak ada masalah atau banyak pt. f/up boleh berinding dengan DHO/DMO/cif untuk menggunakan khimat MO visit ke klinik anda bagi mengurangkan birokrasi untuk order ubat mereka dan menyenangkan mereka yang jauh untuk mendapatkan rawatan susulan.
Back to top Go down
aubreysherrod
Moderator
Moderator


Leo Pig
Posts : 1142
Points : 1147
Reputation : 4
Join date : 2009-05-07
Age : 33
Location : LUBOK ANTU

Health Status
Health Points: 1

PostSubject: Re: standard drug di klinik-klinik tanpa MO   Fri Jul 17, 2009 3:45 pm

...setuju dengan mr.JAPP....sekarang nama kita sudah tukar kepada PENOLONG PEGAWAI PERUBATAN, so standard list kita harus di kaji semula.....ini termasuk ubat2 injection.............
Back to top Go down
anak umbong
VIP Forumer
VIP Forumer


Libra Buffalo
Posts : 495
Points : 581
Reputation : 3
Join date : 2009-05-18
Age : 31
Location : KK NANGA ENSIRING,JULAU

Health Status
Health Points: 1

PostSubject: Re: standard drug di klinik-klinik tanpa MO   Fri Jul 17, 2009 4:32 pm

aku cadangkan MUSB datang p kk kita n pantau keadaan klinik seminggu..supaya mereka faham rasional kita perlukan ubat list B..
Back to top Go down
anak umbong
VIP Forumer
VIP Forumer


Libra Buffalo
Posts : 495
Points : 581
Reputation : 3
Join date : 2009-05-18
Age : 31
Location : KK NANGA ENSIRING,JULAU

Health Status
Health Points: 1

PostSubject: Re: standard drug di klinik-klinik tanpa MO   Fri Jul 17, 2009 4:40 pm

aubreysherrod wrote:
...setuju dengan mr.JAPP....sekarang nama kita sudah tukar kepada PENOLONG PEGAWAI PERUBATAN, so standard list kita harus di kaji semula.....ini termasuk ubat2 injection.............
nama ja dh dtukar..tp realitili nya,kita masih pembantu perubatan sebab akta kita blum btukar..pnukaran list ubat utk PPP memang sukar sebab standard kita masih diploma..so,mudahan sidak longgarkan sikit penggunaan ubat list B DENGAN KEBENARAN daripada MO sebab kita mmg tahu cara,dos n penggunaan ubat tersebut..(lebih kurang sama mcm PPP yang d ANE yg menggunakan ubat list B) untuk tujuan rawatan kecemasan.
Back to top Go down
Jappswell Kitok
Newbie Forumer
Newbie Forumer


Cancer Rat
Posts : 108
Points : 124
Reputation : 0
Join date : 2009-05-22
Age : 44
Location : klinik Kesihatan Lubok Antu,Sri Aman

Health Status
Health Points: 1

PostSubject: Re: standard drug di klinik-klinik tanpa MO   Fri Jul 17, 2009 4:46 pm

betul kata anak umbong...... 10 markah u. Kita sudah bangga dengan nama PPP tapi hakikatnya masih dreser aja org gelar. kerja bertimbunx2, tapi masih juga dipandang sepi oleh menteri kita. asyik nurse aja keluar TV. jarang ada sebut nama PPP.
Back to top Go down
Shinobi_****
New Forumer


Scorpio Rat
Posts : 16
Points : 16
Reputation : 0
Join date : 2009-06-16
Age : 32
Location : Sarawak

Health Status
Health Points: 1

PostSubject: Re: standard drug di klinik-klinik tanpa MO   Fri Jul 17, 2009 5:23 pm

spa madah ppp sikda msk tb...jd movie pun ada aa.... crita zombie kpg pisang ya PPP lah ya....
kita tok low profile bah...
Back to top Go down
http://jutawanklik.com?a_aid=04488368
Jappswell Kitok
Newbie Forumer
Newbie Forumer


Cancer Rat
Posts : 108
Points : 124
Reputation : 0
Join date : 2009-05-22
Age : 44
Location : klinik Kesihatan Lubok Antu,Sri Aman

Health Status
Health Points: 1

PostSubject: Re: standard drug di klinik-klinik tanpa MO   Fri Jul 17, 2009 5:49 pm

ppp kampung pisang jadi zombie ha....ha.....ha..... walaubagaimanapun kita tetap teruskan kerja kita. mana yang patut saja.....sik ibuh lebih2
Back to top Go down
aubreysherrod
Moderator
Moderator


Leo Pig
Posts : 1142
Points : 1147
Reputation : 4
Join date : 2009-05-07
Age : 33
Location : LUBOK ANTU

Health Status
Health Points: 1

PostSubject: Re: standard drug di klinik-klinik tanpa MO   Fri Jul 17, 2009 5:52 pm

SETUJU DENGAN MR.JAPP
Back to top Go down
eddie
Newbie Forumer
Newbie Forumer


Gemini Buffalo
Posts : 148
Points : 148
Reputation : 0
Join date : 2009-05-19
Age : 43
Location : KK Debak

Health Status
Health Points: 1

PostSubject: Re: standard drug di klinik-klinik tanpa MO   Fri Jul 17, 2009 8:58 pm

Dalam cerita Zombie Kpg Pisang, dressa jadi zombie kah...?
Back to top Go down
anak umbong
VIP Forumer
VIP Forumer


Libra Buffalo
Posts : 495
Points : 581
Reputation : 3
Join date : 2009-05-18
Age : 31
Location : KK NANGA ENSIRING,JULAU

Health Status
Health Points: 1

PostSubject: Re: standard drug di klinik-klinik tanpa MO   Fri Jul 17, 2009 9:15 pm

hehehehehe..ntah,bdau ku mda cita nya tuan...
Back to top Go down
blackrider
New Forumer


Posts : 46
Points : 46
Reputation : 0
Join date : 2009-06-27
Location : sibu

Health Status
Health Points: 1

PostSubject: Re: standard drug di klinik-klinik tanpa MO   Fri Jul 17, 2009 10:58 pm

hal ubat tidak cukup telah lama berlaku di klinik2 pedalaman. paling ganjil banyak ubat yang sepatutnya menjadi ubat standard PPP telah dijumud atau dinaik taraf ke list b.
menurut pengalamam seorang bekas medical axillary (bertugas sekitar 70an),dahulu mereka dapat memberi rawatan dengan berkesan dengan adanya ubat2 yang sepatutnya. pesakit di pedalaman ketika itu berasa sungguh selesa kerana mereka tidak perlu pergi ke klinik di bandar untuk rawatan lanjut. kalau terlalu teruk atau tahap kecemasan barulah dirujuk.
dari segi kos pula lebih menjimatkan utk kedua-dua belah pihak. pesakit tidak perlu bayar tambang lebih dan PTJ tak perlu bayar tuntutan perjanan utk staff. bukankah lebih baik begitu.
berbeza sekarang, semua terpaksa bersusah. pesakit yg tersedia sakit makin bertambah sakit akibat perjalanan jauh. staff pula terpaksa tinggalkan klinik dan ini mengganggu perkhidmatan kpd penduduk yg lain(walaupun utk klinik 2 PPP).
pihak MUSB dan jawatankuasa penggunaan ubat di peringkat HQ atau kementerian perlu berbuat sesuatu akan perkara ini.
ubat2 list B sekiranya boleh di masukkan ke dalam senarai PPP. adalah tidak adil sekiranya faktor bajet menjadi alasan sedangkan sekiranya YB atau pelawat luar memberi komen pedas atau lebih buruk membawa ke mahkamah sekiranya kita PPP gagal memberi khidmat sepatutnya akibat tiadanya ubat yang sepatutnya,pasti kos guaman atau kos ganti rugi lebih tinggi untuk dibayar oleh kementerian.
ini baru hal berkaitan ubat yang ditidakkan untuk PPP.

sama ada dengan sengaja atau tidak, pihak MUSB gagal menghantar indent ke klinik mengikut jadual. sedangkan PPP telah menghantar order lebih awal!
saya pernah mengalami perkara ini dahulu semasa berkhidmat di klinik pedalaman. bayangkan sampai 6 hingga 8 bulan baru first indent sampai ke klinik. terpaksa saya minta bantuan dari klinik rakan yg berhampiran dgn bandar. buat muka tebal. nasib rakan saya ini prihatin.
tak tahu mengapa MUSB lewat menghantar indent. pelabagai alasan diberi. takda lori nak hantarlah sedangkan lori dan driver ada. takda kontraktor utk hantarlah sedangkan bajet ada.

saya rasa ada di kalangan rakan2 pernah mengalami situasi ini. mungkin masih berlanjutan sampai sekarang.

kesian kita sebagai PPP. gara2 karenah unit yg lain serta red tape pihak atasan,nama PPP tercalar.
Back to top Go down
blackrider
New Forumer


Posts : 46
Points : 46
Reputation : 0
Join date : 2009-06-27
Location : sibu

Health Status
Health Points: 1

PostSubject: Re: standard drug di klinik-klinik tanpa MO   Fri Jul 17, 2009 11:03 pm

mengenai pertukaran nama jawatan MA ke AMO,secara peribadi saya tidak bersetuju. Y?

banyak benda untuk kita masih tidak berubah.

pihak rakan2 boleh fikirkan sendiri.
Back to top Go down
Deressa
Moderator
Moderator


Cancer Rat
Posts : 1070
Points : 1189
Reputation : 0
Join date : 2009-07-14
Age : 32
Location : SGH

Health Status
Health Points: 1

PostSubject: Re: standard drug di klinik-klinik tanpa MO   Sun Jul 19, 2009 10:00 am

aku bisi list nya yo~ tapi nadai scanner~ What a Face

_________________
がりえ しあ
Back to top Go down
Jappswell Kitok
Newbie Forumer
Newbie Forumer


Cancer Rat
Posts : 108
Points : 124
Reputation : 0
Join date : 2009-05-22
Age : 44
Location : klinik Kesihatan Lubok Antu,Sri Aman

Health Status
Health Points: 1

PostSubject: Re: standard drug di klinik-klinik tanpa MO   Mon Jul 20, 2009 11:59 am

kita sebenarnya tak mahu pt. Q up untuk dptkan rawatan. Sekarang MO simply priscrip ubat yang tidak ada dlm list kita dan mereka terpaksa ke klinik/hospital yang ada MO atau FMS DAN INI TELAH MENYUSAHKAN PT. Itu sendiri dan kos mereka naik dan banyak berlaku defaulter. siapa harus dipersalahkan?????????????
Back to top Go down
Jappswell Kitok
Newbie Forumer
Newbie Forumer


Cancer Rat
Posts : 108
Points : 124
Reputation : 0
Join date : 2009-05-22
Age : 44
Location : klinik Kesihatan Lubok Antu,Sri Aman

Health Status
Health Points: 1

PostSubject: Re: standard drug di klinik-klinik tanpa MO   Mon Jul 20, 2009 12:00 pm

printer murah bah, atau Fax kan.... ke kawanx2
Back to top Go down
zulkipli udin
Newbie Forumer
Newbie Forumer


Capricorn Rooster
Posts : 180
Points : 198
Reputation : 0
Join date : 2009-07-16
Age : 34
Location : KK LA

Health Status
Health Points: 1

PostSubject: Re: standard drug di klinik-klinik tanpa MO   Mon Jul 20, 2009 1:30 pm

sepatutnya kita patut bersyukur dgn gelaran yang telah deberikan sekarang,ini kerana kita maju setapak ke hadapan..kita bleh lihat perubahan yang ada sekarang seperti skim bersepadu diberikan dimana kita bleh melanjutkan pelajaran ke peringkat ijzah,elaun kritikal diberikan cuma terletak pada tangan kita untk berusaha dgn gigih lg.. Laughing
Back to top Go down
anak pisang
VVIP Forumer
VVIP Forumer


Taurus Rooster
Posts : 642
Points : 637
Reputation : 2
Join date : 2009-05-21
Age : 35
Location : HQ

Health Status
Health Points: 1

PostSubject: Re: standard drug di klinik-klinik tanpa MO   Tue Jul 21, 2009 3:49 pm

betul ya zul
Back to top Go down
zulkipli udin
Newbie Forumer
Newbie Forumer


Capricorn Rooster
Posts : 180
Points : 198
Reputation : 0
Join date : 2009-07-16
Age : 34
Location : KK LA

Health Status
Health Points: 1

PostSubject: Re: standard drug di klinik-klinik tanpa MO   Tue Jul 21, 2009 4:45 pm

alhamdulillah..ada juak member yang nyokong aku.. Sad Sad Sad thks anak pisang...
Back to top Go down
Nick
Moderator
Moderator


Libra Rooster
Posts : 766
Points : 856
Reputation : 8
Join date : 2009-05-07
Age : 35
Location : HUM

Health Status
Health Points: 1

PostSubject: Re: standard drug di klinik-klinik tanpa MO   Tue Jul 21, 2009 7:43 pm

KITA HARUS BANGGA............WISMA PPP PUN ADA......
Back to top Go down
http://WWW.YAHOO.COM
zulkipli udin
Newbie Forumer
Newbie Forumer


Capricorn Rooster
Posts : 180
Points : 198
Reputation : 0
Join date : 2009-07-16
Age : 34
Location : KK LA

Health Status
Health Points: 1

PostSubject: Re: standard drug di klinik-klinik tanpa MO   Tue Jul 21, 2009 7:48 pm

ya betul... yalah perubahannya black rider.... Smile
Back to top Go down
Nick
Moderator
Moderator


Libra Rooster
Posts : 766
Points : 856
Reputation : 8
Join date : 2009-05-07
Age : 35
Location : HUM

Health Status
Health Points: 1

PostSubject: Re: standard drug di klinik-klinik tanpa MO   Tue Jul 21, 2009 7:50 pm

ADA KEBAIKAN N KEBURUKAN
Back to top Go down
http://WWW.YAHOO.COM
aubreysherrod
Moderator
Moderator


Leo Pig
Posts : 1142
Points : 1147
Reputation : 4
Join date : 2009-05-07
Age : 33
Location : LUBOK ANTU

Health Status
Health Points: 1

PostSubject: Re: standard drug di klinik-klinik tanpa MO   Tue Jul 21, 2009 7:52 pm

TAPI YANG PELIK NYA, NAMA WISMA ITU LAGI WISMA "PEMBANTU PERUBATAN"
Back to top Go down
Sponsored content




PostSubject: Re: standard drug di klinik-klinik tanpa MO   Today at 8:30 pm

Back to top Go down
 
standard drug di klinik-klinik tanpa MO
View previous topic View next topic Back to top 
Page 1 of 8Go to page : 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8  Next
 Similar topics
-
» Format for Standard Forms
» NFCC Standard Form?
» @aajawas25 VS @emban : BOLEH Berhubungan badan dgn budak TANPA NIKAH
» Standard Form for INFRA procurement
» ITB format

Permissions in this forum:You cannot reply to topics in this forum
:: Penolong Pegawai Perubatan Sarawak :: :: General Forum :: Ubat - Ubatan-
Jump to: