:: Penolong Pegawai Perubatan Sarawak ::

:: Penolong Pegawai Perubatan Sarawak Portal::
 
HomePortalCalendarGalleryFAQSearchMemberlistRegisterLog in
Navigation
Log in
Username:
Password:
Log in automatically: 
:: I forgot my password
Latest topics
» PPP new website..
Fri Sep 09, 2016 2:12 pm by Jay Amarda

» SELAMAT HARI PENOLONG PEGAWAI PERUBATAN 2016
Tue Mar 08, 2016 8:38 pm by Jay Amarda

» Pegawai Perubatan di KK/K1M/KKIA
Sat Jan 09, 2016 10:37 pm by Jay Amarda

» MERRY CHRISMAT & HAPPY NEW YEAR 2016
Tue Dec 22, 2015 9:39 am by Jay Amarda

» PENGALAMAM DENGAN PERKHIDMATAN DOKTOR UDARA
Thu Dec 10, 2015 11:41 am by Jay Amarda

» Lastest Update and News for PPP
Thu Dec 10, 2015 8:03 am by Jay Amarda

» PPP BOLEH JADI PEGAWAI PERUBATAN
Sun Jul 19, 2015 8:21 pm by Aisyah98

» DEGREE FOR PPP. APA BIDANG YANG BERKAITAN
Sun Jul 19, 2015 8:18 pm by Aisyah98

» Visual Studio 2010 Free Download Full Version With Crack For Windows 7 64 Bit
Wed Mar 19, 2014 3:42 pm by maddprym

» perkembangan terkini naiktaraf KK Lubok Antu
Thu Oct 10, 2013 8:31 am by Roslan

» Helo...2013
Fri Jul 26, 2013 2:28 am by plus100lewishamiltonamat@

» FAIL MEJA UNTUK SEMUA
Sun Apr 07, 2013 4:02 pm by Amin zafri

» org baru...
Sat Feb 23, 2013 5:32 pm by arm S'h

» SURAT PEKELILING KETUA PENGARAH KESIHATAN MALAYSIA BIL.4/2009 PELAKSAAN PERKHIDMATAN KESIHATAN BERINTEGRASI(BERSEPADU)DI KLINIK KESIHATAN.
Sat Dec 08, 2012 2:02 pm by desmond edward

» PENDAFTARAN PERSATUAN PENOLONG PEGAWAI PERUBATAN SARAWAK
Tue Nov 06, 2012 10:23 am by Roslan

» Facebook satu lagi cara Yahudi bergerak!!
Wed Oct 24, 2012 1:46 am by anak pisang

» canon EOS 450D
Wed Oct 24, 2012 1:40 am by anak pisang

» TB Drugs Protocol
Wed Oct 24, 2012 1:39 am by anak pisang

» WANITA DAKWA SAKIT KULIT ANGKARA UBAT HOSPITAL.
Wed Oct 24, 2012 1:37 am by anak pisang

» REFERENDUM: MENGKAJI DAN MENJENAMA SEMULA NAMA JAWATAN ‘PENOLONG PEGAWAI PERUBATAN’ KEPADA SATU NAMA YANG LEBIH SIGNIFIKAN
Wed Oct 24, 2012 1:32 am by anak pisang

Similar topics
Affiliates














Follow us on Twitter


 



Share | 
 

 MEMPERKASAKAN HOSPITAL DENGAN IT

View previous topic View next topic Go down 
AuthorMessage
idaman2865
Newbie Forumer
Newbie Forumer


Posts : 197
Points : 356
Reputation : 1
Join date : 2009-07-01
Location : Bintulu

Health Status
Health Points: 1

PostSubject: MEMPERKASAKAN HOSPITAL DENGAN IT   Wed Jul 08, 2009 9:17 pm

Tidak lama lagi Hospital Bintulu akan melalui proses perubahan secara mendadak dengan terlaksananya projek Hospital Information System (HIS). Satu-satunya hospital yang terpilih di antara 22 hospital di Sarawak. Projek yang menelan belanja sebanyak lebih kurang RM28juta akan dimanfaatkan oleh warga Hospital Bintulu sepenuhnya menjelang 2010.

HIS dijangka akan memudahkan proses kerja antara warga hospital dengan orang ramai. Projek seperti ini telah dimanfaatkan oleh beberapahospital di Semenanjun Malaysia seperti Hospital Selayang, Hospital Ampang, Hospital Serdang dan beberapa lagi melalui pakej masing-masing.

Komponen utama dalam HIS ialah Person/Patient Management System(PMS), Executive Information System(EIS), Laboratory Information System(LIS), Radiology Information System(RIS), Pharmacy Information System(PIS), Billing System, Medical Record dan beberapa lagi.


Core Team HIS, Hospital Bintulu menghadiri taklimat di PIK, KKM Putrajaya


Core Team,HIS Hospital Bintulu di hadapan KKM,Putrajaya


Core Team,HIS Hospital Bintulu berkongsi maklumat di Hospital Ampang


Core Team,HIS Hospital Bintulu pelajari proses sistem biling
Back to top Go down
http://bintulunefrologi.blogspot.com
drift
New Forumer


Scorpio Rat
Posts : 6
Points : 4
Reputation : 0
Join date : 2009-05-14
Age : 32
Location : kkkL

Health Status
Health Points: 1

PostSubject: Re: MEMPERKASAKAN HOSPITAL DENGAN IT   Wed Jul 08, 2009 10:50 pm

yap,mmg ade kbaikan n keburukan nye compurized sys d hospital ini,dats gud lalau hosp bintulu da nak ada computerised system..sarawk everything lambat,i dunno why?espc sgh merupakan satu-satunya hospital yang paling power d sarawak and most referal case bertumpu ke sgh sampai overcrowded patient....pembinaan hospital baru xde tp sebaliknye juz do renovation...kos pengubahsuaian makin banyak...syabas buat hospital bintulu n x lama lagi ia akan setanding dengan hospital seperti ampang,selayang,serdang,hkL dan juga sg buloh
Back to top Go down
idaman2865
Newbie Forumer
Newbie Forumer


Posts : 197
Points : 356
Reputation : 1
Join date : 2009-07-01
Location : Bintulu

Health Status
Health Points: 1

PostSubject: Re: MEMPERKASAKAN HOSPITAL DENGAN IT   Thu Jul 09, 2009 10:22 am

...pada masa ini kerja-kerja BPR ( Business Process Reengineering) sedang giat dilakukan oleh Peransang Jati Sdn.Bhd. (Kontraktor). Dijangka GoLive menjelang 2010........
Back to top Go down
http://bintulunefrologi.blogspot.com
aubreysherrod
Moderator
Moderator


Leo Pig
Posts : 1142
Points : 1147
Reputation : 4
Join date : 2009-05-07
Age : 33
Location : LUBOK ANTU

Health Status
Health Points: 1

PostSubject: Re: MEMPERKASAKAN HOSPITAL DENGAN IT   Thu Jul 09, 2009 1:23 pm

...........bagaimana pula nasib di kk dan di kd??????????????terpinggir dari it???? terutamanya di ulu2 sungai..................
Back to top Go down
anak umbong
VIP Forumer
VIP Forumer


Libra Buffalo
Posts : 495
Points : 581
Reputation : 3
Join date : 2009-05-18
Age : 31
Location : KK NANGA ENSIRING,JULAU

Health Status
Health Points: 1

PostSubject: Re: MEMPERKASAKAN HOSPITAL DENGAN IT   Thu Jul 09, 2009 8:28 pm

kk ulu mmg tpinggir n tidak mnikmati apa yg dnikmati geng2 d bandar..renungkan nasib kk tanpa eletrik,air,kemudahan jalan raya,line n internet access..
Back to top Go down
idaman2865
Newbie Forumer
Newbie Forumer


Posts : 197
Points : 356
Reputation : 1
Join date : 2009-07-01
Location : Bintulu

Health Status
Health Points: 1

PostSubject: Re: MEMPERKASAKAN HOSPITAL DENGAN IT   Thu Jul 09, 2009 8:48 pm

...untuk membangunkan sebuah sistem informasi hospital/kesihatan kosnya tinggi.....kita bernasib baik...rezeki...
Back to top Go down
http://bintulunefrologi.blogspot.com
Deressa
Moderator
Moderator


Cancer Rat
Posts : 1070
Points : 1189
Reputation : 0
Join date : 2009-07-14
Age : 32
Location : SGH

Health Status
Health Points: 1

PostSubject: Re: MEMPERKASAKAN HOSPITAL DENGAN IT   Tue Jul 14, 2009 1:18 pm

boleh juga kita buat projek macam tu cip~

tapi kalau staf2 nya pun da buta IT, mau buat canggih macam mana pun x dpt la~
lain la kalau yg org muda & celik IT. jadi yg old timer tu akn terus terpinggir & masih pakai cara manual. (macam bapa i, walaupun pangkat da executive, tapi masih lagi pakai kertas & file2 yg byk) What a Face

sebab zaman bujang diorg dulu mana ada brg canggih macam kita~

so, nak perkasakan IT ni, mesti ada golongan yg x selesa~ pandangan aje~ What a Face

tapi bagi i harus la IT ada pada harian kita. even now pun i boleh bank-in duit i dgn pakai SMS sahaja~ Laughing

_________________
がりえ しあ
Back to top Go down
idaman2865
Newbie Forumer
Newbie Forumer


Posts : 197
Points : 356
Reputation : 1
Join date : 2009-07-01
Location : Bintulu

Health Status
Health Points: 1

PostSubject: Re: MEMPERKASAKAN HOSPITAL DENGAN IT   Fri Jul 17, 2009 9:17 pm

.....sekarang tua dan muda kena bersaing cari ilmu...saingan sihat...he..he..
Back to top Go down
http://bintulunefrologi.blogspot.com
anak umbong
VIP Forumer
VIP Forumer


Libra Buffalo
Posts : 495
Points : 581
Reputation : 3
Join date : 2009-05-18
Age : 31
Location : KK NANGA ENSIRING,JULAU

Health Status
Health Points: 1

PostSubject: Re: MEMPERKASAKAN HOSPITAL DENGAN IT   Fri Jul 17, 2009 9:23 pm

Rie wrote:
boleh juga kita buat projek macam tu cip~

tapi kalau staf2 nya pun da buta IT, mau buat canggih macam mana pun x dpt la~
lain la kalau yg org muda & celik IT. jadi yg old timer tu akn terus terpinggir & masih pakai cara manual. (macam bapa i, walaupun pangkat da executive, tapi masih lagi pakai kertas & file2 yg byk) What a Face

sebab zaman bujang diorg dulu mana ada brg canggih macam kita~

so, nak perkasakan IT ni, mesti ada golongan yg x selesa~ pandangan aje~ What a Face

tapi bagi i harus la IT ada pada harian kita. even now pun i boleh bank-in duit i dgn pakai SMS sahaja~ Laughing
jgn pandang sebelah mata kwn,kebanyakan mereka yg veteren dari kita dh byk yg celik IT,zaman dh brubah..x semestinya mereka x tau apa2..ingat,mereka tetap byk makan garam dari kita..hehehe..
Back to top Go down
aubreysherrod
Moderator
Moderator


Leo Pig
Posts : 1142
Points : 1147
Reputation : 4
Join date : 2009-05-07
Age : 33
Location : LUBOK ANTU

Health Status
Health Points: 1

PostSubject: Re: MEMPERKASAKAN HOSPITAL DENGAN IT   Mon Jul 20, 2009 2:18 pm

hmmmmm.......murah betul rezeki hospital bintulu tu ye............yang kk kat ulu2 sungai itu, bila lagi nak dapat rezeki macam hospital bintulu tu??????? di hantar pun staff2 kat hulu2 sungai itu untuk berkursus it, tapi ka stesen mereka tak ada kemudahan it, bagaimana???? ada kesan tak kursus it ini kepada staff2 yang berada di hulu sungai??????
Back to top Go down
anak umbong
VIP Forumer
VIP Forumer


Libra Buffalo
Posts : 495
Points : 581
Reputation : 3
Join date : 2009-05-18
Age : 31
Location : KK NANGA ENSIRING,JULAU

Health Status
Health Points: 1

PostSubject: Re: MEMPERKASAKAN HOSPITAL DENGAN IT   Thu Jul 23, 2009 3:30 pm

bagus duit ya pake repair smua infrastruktur KKM di seluruh sarawak & sabah..
Back to top Go down
aubreysherrod
Moderator
Moderator


Leo Pig
Posts : 1142
Points : 1147
Reputation : 4
Join date : 2009-05-07
Age : 33
Location : LUBOK ANTU

Health Status
Health Points: 1

PostSubject: Re: MEMPERKASAKAN HOSPITAL DENGAN IT   Thu Jul 23, 2009 7:14 pm

....BILA LAGI NAK MEMPERKASAKAN KLINIK KESIHATAN & KLINIK DESA DENGAN IT????? TAHUN 2020????? TAHUN 2030????? ATAU TAHUN 3000??????
Back to top Go down
idaman2865
Newbie Forumer
Newbie Forumer


Posts : 197
Points : 356
Reputation : 1
Join date : 2009-07-01
Location : Bintulu

Health Status
Health Points: 1

PostSubject: Re: MEMPERKASAKAN HOSPITAL DENGAN IT   Mon Jul 27, 2009 10:26 pm

...tunggulah sedikit masa lagi...kena beraturlah....
Back to top Go down
http://bintulunefrologi.blogspot.com
Deressa
Moderator
Moderator


Cancer Rat
Posts : 1070
Points : 1189
Reputation : 0
Join date : 2009-07-14
Age : 32
Location : SGH

Health Status
Health Points: 1

PostSubject: Re: MEMPERKASAKAN HOSPITAL DENGAN IT   Wed Jul 29, 2009 11:35 pm

anak umbong wrote:
Rie wrote:
boleh juga kita buat projek macam tu cip~

tapi kalau staf2 nya pun da buta IT, mau buat canggih macam mana pun x dpt la~
lain la kalau yg org muda & celik IT. jadi yg old timer tu akn terus terpinggir & masih pakai cara manual. (macam bapa i, walaupun pangkat da executive, tapi masih lagi pakai kertas & file2 yg byk) What a Face

sebab zaman bujang diorg dulu mana ada brg canggih macam kita~

so, nak perkasakan IT ni, mesti ada golongan yg x selesa~ pandangan aje~ What a Face

tapi bagi i harus la IT ada pada harian kita. even now pun i boleh bank-in duit i dgn pakai SMS sahaja~ Laughing
jgn pandang sebelah mata kwn,kebanyakan mereka yg veteren dari kita dh byk yg celik IT,zaman dh brubah..x semestinya mereka x tau apa2..ingat,mereka tetap byk makan garam dari kita..hehehe..

makan garam pun apa guna nya kalau setakat pandai on/off PC ja.

tapi dari segi teknikal, memang x dpt tangkap la. kalau nak apsang ini, itu, x pandai pula.
kan? biasa ba tu~ Wink

_________________
がりえ しあ
Back to top Go down
anak pisang
VVIP Forumer
VVIP Forumer


Taurus Rooster
Posts : 642
Points : 637
Reputation : 2
Join date : 2009-05-21
Age : 35
Location : HQ

Health Status
Health Points: 1

PostSubject: Re: MEMPERKASAKAN HOSPITAL DENGAN IT   Sat Aug 01, 2009 1:13 am

yang ni aku tak berapa setuju la sia
Back to top Go down
aubreysherrod
Moderator
Moderator


Leo Pig
Posts : 1142
Points : 1147
Reputation : 4
Join date : 2009-05-07
Age : 33
Location : LUBOK ANTU

Health Status
Health Points: 1

PostSubject: Re: MEMPERKASAKAN HOSPITAL DENGAN IT   Thu Sep 17, 2009 12:18 pm

........kadang2 orang lama pun tak berapa mahir dalam penggunaan it........ terutamanya staf2 yang telah lama berkhidmat dan senior serta kurang pendedahan dalam bidang it...........
Back to top Go down
Sponsored content




PostSubject: Re: MEMPERKASAKAN HOSPITAL DENGAN IT   Today at 7:39 pm

Back to top Go down
 
MEMPERKASAKAN HOSPITAL DENGAN IT
View previous topic View next topic Back to top 
Page 1 of 1
 Similar topics
-
» Dr John Jorgensen - St George Private Hospital - Kogarah Sydney - COST
» How long in hospital? How soon to go back to work?
» The Mount Hospital, Perth WA
» Going to hospital for the purpose of visiting someone
» Lake Macquaire Private Hospital NSW

Permissions in this forum:You cannot reply to topics in this forum
:: Penolong Pegawai Perubatan Sarawak :: :: Forum IT :: Berita Terkini Mengenai Dunia IT-
Jump to: